Waar je ook bent, blijf jezelf

Authentiek zijn, in elke zin van het woord, biedt ongelooflijke voordelen op sociaal en emotioneel niveau. Ontdek de redenen waarom je de wereld je mooie kant moet laten zien die maar al te vaak verborgen blijft.
Waar je ook bent, blijf jezelf
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Blijf jezelf zeiden mensen tegen me. Ik heb lange tijd de behoefte gevoeld om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Er was een verschil tussen wat ik was en wat ik geloofde dat de wereld van mij verwachtte.

Na verloop van tijd, en in het licht van enkele slechte ervaringen, realiseerde ik me dat deze druk me in een kameleon had veranderd. Het probleem was dat ik mezelf aan het verliezen was.

Is jou dit ooit overkomen? Overkomt het jou nu? Denk je echt dat het belangrijker is om te zijn wat anderen verwachten dan jezelf te blijven? Hoe erg zou het zijn om gewoon jezelf te zijn?

Als dit klinkt zoals jij, zul je je uiteindelijk slecht gaan voelen. Sterker nog, je merkt ineens dat je jezelf kwijt bent. Wanneer dit moment aanbreekt, moet je stoppen en beginnen met het vinden van antwoorden op al die vragen die je jezelf stelt.

“Verander niet zodat mensen je aardig zullen vinden. blijf jezelf, en de juiste mensen zullen de echte jij leuk vinden.”

-Oreki Houtarou-

Wie wil je behagen?

Vraag jezelf af hoeveel tijd je besteedt aan het plezieren van anderen. Natuurlijk wil je dat je ouders trots op je zijn, je wilt dat je partner goedkeurt wat je doet en je wilt dat je kinderen je als een held zien. Dit is allemaal goed. Je moet er echter voor zorgen dat je geen goedkeuring zoekt van de verkeerde mensen.

Blijf jezelf

Dat komt omdat het ertoe kan leiden dat je vergeet wie je bent, wat je wilt en wat je mening is . In feite, wanneer je zoveel tijd bestededt aan het proberen om anderen te behagen, vergeet je je eigen waarden.

Natuurlijk is het niet erg om te willen dat anderen je bewonderen, zolang je je eigen stem niet dempt. In feite moet je jezelf nooit opofferen om de verkeerde mensen te plezieren. Wees altijd jezelf en probeer jezelf te behagen voor iemand anders.

“Een man heeft net zoveel sociale zelven als er individuen zijn die hem herkennen.”

William James

Leef niet het leven van anderen

Het leven zit vol met problemen en tegenslagen die het je moeilijk maken om te komen waar je heen wilt. Niemand kan je leven echter voor je leven. Bovendien, als je omringd bent door andere mensen, is het niet ongewoon dat je meer te weten komt over hun meest verlangde wensen, hun mislukkingen en hun dromen.

Je zou zelfs kunnen merken dat je probeert te voldoen aan de wensen die ze niet konden vervullen. Daarom verlies je jezelf in een spiraal van proberen anderen tevreden te stellen.

Stel bijvoorbeeld dat je moeder dokter wilde worden, maar dat niet kon. Het is niet jouw plicht om haar droom te vervullen, mits je dat wilt natuurlijk. Vraag jezelf af of je bent waar je wilt zijn. Doe je iets wat je leuk vindt? Als het antwoord nee is, STOPPEN! Blijf jezelf. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het zal wel de moeite waard zijn.

“Het leven is als een weg, het heeft hobbels, scheuren en obstakels, maar uiteindelijk brengt het je ergens.”

-Anoniem-

Echt geluk is gebaseerd op jezelf respecteren

Man op zoek naar zijn essentie

Om echt gelukkig te zijn, moet je eerlijk zijn tegen jezelf, je eigen dromen leven en trots zijn op wat jou uniek maakt. Dat komt omdat je bent opgegroeid in een wereld vol stereotypen die je vertelden hoe je zou moeten zijn, hoe je eruit zou moeten zien en hoe je zou moeten leven.

Het probleem is dat de normen die ze voor jou stelden onrealistisch waren. Wanneer je eindelijk leert om comfortabel met jezelf te zijn, kun je jezelf ontdekken. Onthoud dat er altijd iemand mooier, intelligenter, getalenteerder, sterker of rijker zal zijn dan jij.

Er zullen ook mensen zijn die veel minder geluk hebben. In plaats van jezelf met anderen te vergelijken, moet je in jezelf kijken om je ware potentieel te vinden.

“Ik kan me geen groter verlies voorstellen dan het verlies van zelfrespect”

-Mahatma Gandhi-

Leef volgens je eigen visie

Stop met nadenken over wat je zou moeten zijn of doen. We hebben allemaal bagage en het is nooit zo licht als we zouden willen. Laat de persoon die je bent naar buiten komen, blijf jezelf en maak je geen zorgen als anderen je niet accepteren.

De mensen die van je houden en die er echt toe doen, zullen aan je zijde blijven, ongeacht je fouten. Er zullen altijd anderen zijn die je niet accepteren, wat je ook doet. Daarom is het belangrijk dat je contact maakt met je authenticiteit en compassie. Probeer ook niet te veranderen voor andere mensen, alleen zodat ze zich op hun gemak voelen. Blijf jezelf.

“Het beste in het leven is om door te gaan met al je plannen en dromen, het leven te omarmen en elke dag met passie te leven, te verliezen en toch het geloof te behouden en te winnen terwijl je dankbaar bent. Dit alles omdat de wereld toebehoort aan degenen die durven te gaan voor wat ze willen.”

-Charles Chaplin-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.