Vrouwen willen praten, mannen willen wegrennen

Vrouwen willen praten, mannen willen wegrennen

Laatste update: 04 juli, 2017

Een gebrek aan communicatie is een van de voornaamste problemen die romantische relaties kunnen aantasten. Dit is niets nieuws. In dit artikel zullen we een veelvoorkomende situatie bespreken die ook jij vast herkent: vrouwen willen praten, maar mannen willen dit het liefst vermijden.

Is dit een kwestie van geslacht? Waarom is het nooit eens andersom? Wie heeft de ene de rol van ‘prater’ gegeven en de andere die van ‘vermijder’? Natuurlijk zijn mannen en vrouwen verschillend, maar ze hebben ook veel met elkaar gemeen. Het is precies de communicatie die we moeten versterken om in een relatie te kunnen zijn.

Vrouwen praten, mannen blijven stil

Wat we kunnen zien wanneer we verschillende stellen analyseren is dat vrouwen veel meer waarde hechten aan verbale communicatie dan mannen. Wanneer vrouwen een probleem in de relatie bemerken, dan begrijpen ze dat dit moeilijk zal zijn op te lossen als er niet over gepraat wordt. Mannen lijken meer geneigd om actie te ondernemen of om geduldig en hoopvol te wachten tot de donderwolk voorbij is.

De ene manier is niet beter dan de andere. Het zijn simpelweg twee verschillende manieren van zijn en dit zouden we moeten begrijpen. Het vergt voor mannen veel meer energie om te zeggen hoe ze zich voelen, hun problemen te delen en zelfs om goed nieuws te delen. Velen denken dat praten gelijkstaat aan jezelf blootstellen aan risico. Het is iets dat ze alles behalve gemakkelijk afgaat, en ze zijn bang om een fout te maken.

Communicatie

Voor vrouwen, daarentegen, voelt een gesprek over gevoelens juist heel veilig aan. Sterker nog, ze hebben het gevoel alsof je zonder praten nergens komt. Ze gebruiken woorden om verhalen te vertellen, maar ook om dingen te eisen en hun emoties te uiten.

Praat om je gevoelens te uiten, zonder jezelf af om na te denken

Hier is een simpel voorbeeld: vriend en vriendin Jorge en Inés. Beiden werken op kantoor en bij beiden gaan de dingen op het werk niet goed. Ze zitten beiden dagelijks vast in verschrikkelijke files, hebben beiden te maken met vervelende bazen, denken beiden aan hoe weinig ze verdienen…

Wanneer ze thuiskomen, gaat Jorge op de bank zitten om zichzelf af te leiden met een voetbalwedstrijd. Maar Inés wil praten over wat er die dag gebeurd is. De een kiest ervoor om zijn problemen intern te beheren, terwijl de ander kiest voor het gezamenlijk beheren van dezelfde problemen.

Zoals John Gray zegt in zijn boek Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, is het grootste verschil tussen de twee geslachten dat wanneer mannen een probleem hebben, zij zich terugtrekken en zich richten op andere dingen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich verbergen in hun eigen kleine grot en zich afzonderen van de buitenwereld. Het is ontzettend moeilijk voor ze om een ander om advies te vragen of om taken over te dragen aan anderen.

Vrouwen daarentegen worden emotioneel, en dit kan overweldigend zijn voor mannen. De manier waarop vrouwen hun angsten en zorgen verlichten is door te praten en alles eruit te gooien, hoewel ze dit niet altijd met het doel doen om een oplossing te vinden of andere meningen in te winnen.

Vrouwen en mannen confronteren hun problemen gewoon niet op dezelfde manier. Misschien komt dit doordat mannen de behoefte voelen om zich groot te houden, terwijl het voor vrouwen toegestaan is om te huilen en hun gevoelens te laten zien.

Communicatie

Mannen en vrouwen zouden elkaar moeten begrijpen

Ongeacht de biologische, sociale of evolutionaire verschillen, kunnen we niet altijd maar passief blijven elke keer dat we een probleem moeten oplossen of moeten praten over een bepaald onderwerp.

Laten we beginnen met de les voor vrouwen. Het is belangrijk dat je begrijpt waarom je partner zich terugtrekt in zijn grot en zich daar veilig voelt (tot op het punt dat hij er niet meer uit wil komen). Deze intieme en onbreekbare ruimte waar niemand in kan komen stelt hem in staat om na te denken en om beslissingen te nemen als de storm eenmaal voorbij is.

Als je je op de drempel bevindt en zijn territorium wenst binnen te dringen, dan zal het ontzettend moeilijk voor hem zijn om je binnen te laten, zelfs al vraag jij het nog zo lief. Het is beter om te wachten tot hij besluit om zelf naar buiten te komen. Het goede nieuws is dat jullie in de tussentijd beiden tot rust kunnen komen en een effectievere oplossing kunnen bedenken.

En dan nu de les voor de man. Als je partner jou vragen begint te stellen over wat er gebeurd is en probeert om jou bij haar te houden in plaats van je jouw grot in te laten vluchten, probeer de situatie dan te confronteren. Vrouwen hebben er behoefte aan om zich te uiten door middel van woorden, gebaren, en zelfs tranen en gelach om te laten zien hoe ze zich voelen. Ze hebben het tevens nodig om zich gesteund en gehoord te voelen door hun partner.

Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen deze twee houdingen? Dit vormt tenslotte de kern van de zaak. Wat nu als hij zijn busrit naar huis gebruikt om zich in zijn grot van bezinning te verbergen, terwijl zij uitgebreid haar hart lucht bij een vriendin? Op deze manier zullen ze beiden veel ontspannender zijn als thuiskomen.

Communicatie

Dit zou een goede manier zijn om elkaar tegemoet te komen, en elkaar precies tussen zijn stilte en haar gepraat in te ontmoeten. De een kan de ander niet dwingen om te praten of stil te blijven, maar als beiden laten zien dat ze moeite doen om ervoor te zorgen dat er geen kloof ontstaat tussen hen, kunnen ze misschien overeenstemming bereiken.

Boven alles zullen ze in staat zijn om ruzie te vermijden. Jezelf in de ander verplaatsen en hem oprecht proberen te begrijpen is de eerste stap naar het vermijden van conflicten en het genieten van een leven samen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.