Vrouwen en geld: tips voor een gezondere relatie

De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van een revolutie in de emancipatie van vrouwen. Toch zijn er nog steeds overtuigingen over geld die vooruitgang in de weg staan. We leggen in dit artikel meer uit over deze kwestie.
Vrouwen en geld: tips voor een gezondere relatie

Laatste update: 09 april, 2024

De kwestie van vrouwen en geld is in de loop van de geschiedenis een terugkerend onderwerp geweest. In de afgelopen eeuw zijn er grote stappen gezet in de richting van de economische onafhankelijkheid van vrouwen, maar er zijn culturele overtuigingen die deze vooruitgang proberen te ondermijnen.

Vrouwen hebben moeite gehad om door te breken op gebieden die van oudsher voorbehouden waren aan mannen, zoals de economie. In die zin kunnen we geen stappen terug zetten. Daarom nodigen we je uit om de mandaten rond vrouwen en financiën nader te bekijken.

Een beetje historische context

Nog niet zo lang geleden waren de taken van vrouwen beperkt tot het huishouden en de zorg voor kinderen. Mannen waren daarentegen verantwoordelijk voor de financiële verzorging van het gezin.

In het midden van de vorige eeuw, in de context van de wereldoorlogen, deden vrouwen hun intrede in banen die voorheen alleen aan mannen voorbehouden waren. Toch waren hun werkomstandigheden zo onzeker dat ze niet onafhankelijk konden zijn van hun man.

Overgeërfde intergenerationele mandaten

In deze sociale en historische context ontstonden vooroordelen over waarom vrouwen geen vrije toegang tot geld zouden mogen hebben. Het doel is om het patriarchaat in stand te houden. We geven een paar voorbeelden om op deze vooroordelen te wijzen, zodat ze geleidelijk aan niet meer als vanzelfsprekend worden beschouwd.

  • Alle vrouwen kopen graag kleding en schoenen zonder controle.
  • Mannen weten het beste wat ze moeten kopen voor het huishouden.
  • Oudere vrouwen zijn verslaafd aan bingo en gokken.
  • Vrouwen hebben niet de nodige kennis voor ondernemerschap, management en investeringen.
  • Bij grote uitgaven (huis, auto, vakantie…) is het beter om de mening van de man te vragen.
  • Leidinggevende en leidinggevende functies in banen zouden voorbehouden moeten zijn aan mannen, omdat zij vastberadener zijn.

De psychologische relatie tussen vrouwen en geld

Vrouw met veel bankbiljetten

Het hierboven beschreven historische scenario bepaalt in grote mate de relatie die een vrouw heeft met geld. Zelfs als ze zich er niet van bewust zijn, zijn overtuigingen doordringend en roepen ze emotionele reacties op.

De meest voorkomende is schuldgevoel. Veel vrouwen voelen zich nog steeds schuldig als ze veel geld verdienen met hun werk of als ze meer verdienen dan een man. Bovendien komt deze emotie niet alleen naar voren bij het verdienen, maar ook bij de uitgaven. Het komt vaak voor dat ze hun eigen inkomen aan iemand anders uitgeven in plaats van aan zichzelf.

In dit verband is er een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Beleidsstudies dat vrouwen vaak verantwoordelijk zijn voor het betalen van alledaagse dingen, maar dat het mannen zijn die beslissen waar ze het aan uitgeven.

Als gevolg van schuld- en schaamtegevoelens ontstaan er gedragspatronen van vermijding, obsessie of verzwijging. Bijvoorbeeld vermijden om erover te praten met de mensen om hen heen, een hebzuchtige en hamsterende houding ontwikkelen of stiekem uitgeven. Kortom, dit zijn negatieve emoties en gedragingen die geworteld zijn in hoe geld wordt ervaren.

Tips voor een gezondere relatie met geld

Een gezonde geldrelatie ontwikkelen is mogelijk; het is een doel waar iedereen naar zou moeten streven. In de wereld van vandaag speelt geld een grote rol in ons fysieke en psychologische welzijn.

Daarom is de te volgen strategie niet om het te vermijden, maar om te leren hoe je er op de juiste manier mee omgaat. Hier zijn een paar eenvoudige trucs die je kunt toepassen.

Breek met gevestigde overtuigingen

De rollen die zijn vastgesteld tussen sekse en geld zijn cultureel bepaald. Ze hebben niets te maken met biologie of persoonlijkheid. Dit in gedachten houden en andere benaderingen in twijfel trekken, helpt om jezelf te situeren en onaangename emoties, zoals schuld of schaamte, uit te bannen.

Vul je leven met niet-materiële dingen

Groepsknuffel

Hoewel het waar is dat geld ons in staat stelt om comfortabel te leven, moeten we er niet alles op baseren. Er zijn veel dingen waar we gratis van kunnen genieten. Een wandeling in het park of een gezellig samenzijn met een geliefde zijn slechts voorbeelden van kleine dagelijkse activiteiten die geluk brengen en niet afhankelijk zijn van geld.

Leer negatieve emotionele toestanden herkennen en reguleren

In veel gevallen worden aankopen gedaan om negatieve emoties zoals verveling te reguleren. Je financiële middelen gebruiken als instrument voor emotionele regulatie is onverenigbaar met het opbouwen van een gezonde relatie. Leer adem te halen, jezelf af te leiden of je emoties te externaliseren, dan voorkom je dat je uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt.

Praat er natuurlijk over

Het vermijden van dit onderwerp uit angst voor de reactie van de ander komt vaak voor bij vrouwen. Deze strategie houdt echter alleen maar ongemak en disfunctioneel gedrag in stand.

Ons advies is om op een natuurlijke manier over geld te praten, zonder al te veel details of excuses te geven. Vooral met je partner, want hij of zij is de persoon met wie je de meeste intimiteit deelt.

Jij bepaalt de grenzen

Je financiën zijn privébezit. Het is iets dat door jouw persoonlijke inspanning tot stand is gekomen of door een volmacht aan jou is gegeven, zoals in het geval van een erfenis. Daarom moet jij de grenzen stellen en dat niet door anderen laten doen. Als je dat toestaat, nemen ze jouw beslissingsbevoegdheid over.

Een gezonde relatie met geld geeft je vrijheid

In de wereld van vandaag wordt te veel belang gehecht aan het materiële, ten koste van het spirituele. Dit gaat hand in hand met de manier waarop mensen, en vrouwen in het bijzonder, omgaan met geld.

Als we als samenleving vooruit willen, moeten we overtuigingen over vrouwen en geld uitbannen die genderstereotypen in stand houden . Dit vereist verandering op individueel niveau. En als je de adviezen volgt die hier worden gedeeld, zul je merken dat het gemakkelijker is om conflicten te verminderen en niet afhankelijker te zijn dan nodig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Coria, C. (2021). El dinero en la pareja: algunas desnudeces sobre el poder. Pensódromo 21.
  • Coria, C. (2022). El sexo oculto del dinero: formas de la dependencia femenina. Pensódromo 21.
  • Ochman, M. (2016). Políticas sociales y empoderamiento de las mujeres. Una promesa incumplida. Estudios políticos, (48), 32-51. https://revistas.udea.edu.co/index.php/estudiospoliticos/article/view/23743

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.