Vrouwelijke anorgasmie: oorzaken en behandeling

Vrouwelijke anorgasmie: oorzaken en behandeling

Laatste update: 12 september, 2018

Vrouwelijke anorgasmie is een probleem dat veel vrouwen treft, met groot psychologisch en emotioneel ongemak tot gevolg. In het verleden werd niet over de seksuele levens van mensen gesproken. Sterker nog, het deed er weinig toe of vrouwen van seks genoten of niet. Hun rol werd gezien als louter reproductief of als een object van mannelijk verlangen, zonder het recht om ervan te genieten.

Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust van het belang van dit facet van ons bestaan en hoe het onze fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt. De rol van vrouwen is relevant geworden en hun seksualiteit begint een veel bredere betekenis te krijgen. Toch is er nog steeds veel werk aan de winkel. Het is dus belangrijk om het probleem niet als opgelost te beschouwen en verdere stappen te blijven zetten.

“Niets beangstigt de normatieve discussie van seks meer dan vrouwelijk verlangen, en niets wordt minder begrepen dan vrouwelijke seksualiteit.”

– Valerie Tasso –

Vrouwelijke seksualiteit

Wat is vrouwelijke anorgasmie en waarom komt het voor?

Vrouwelijke anorgasmie of geremd vrouwelijk orgasme is de aanhoudende of terugkerende afwezigheid of vertraging van het orgasme na een normale fase van seksuele opwinding. Dat wil zeggen, de vrouw voelt een seksueel verlangen maar kan de intense piek van genot die je bereikt met een orgasme niet bereiken.

Waarom gebeurt dit? De realiteit is dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Enerzijds heeft de seksuele opvoeding die de persoon heeft ontvangen een belangrijke invloed. Er is een misvatting dat een vrouw altijd een orgasme moet bereiken door penetratie, maar de realiteit is dat het vaker wel dan niet wordt bereikt door handmatige of orale stimulatie van de clitoris.

Daarom kan een slechte of geen stimulering van dit gebied één van de oorzaken van dit probleem zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door overdreven zelfbewustzijn of overmatige zelfobservatie tijdens seks, samen met een reeks negatieve obsessieve gedachten over iemands prestaties.

“Sex-appeal is 50% wat je hebt en 50% wat andere mensen denken dat je hebt!”

– Sophia Loren –

Daarnaast dragen ook het gebrek aan discussie over vrouwelijke masturbatie en de overtuiging dat vrouwen geen seksuele fantasieën mogen hebben bij aan het probleem. Tot slot moeten we in gedachten houden dat bepaalde drugs kunnen bijdragen aan het krijgen van problemen bij het bereiken van een orgasme.

Vrouw in een boom

Wat is de behandeling voor vrouwelijke anorgasmie?

Zoals je kunt zien, zijn veel van de oorzaken van vrouwelijke anorgasmie van psychologische oorsprong. Om deze reden is het belangrijk om een behandeling met een geschikte psycholoog uit te voeren. Om effectief te zijn, moet het één fundamentele pijler hebben: psycho-educatie en seksuele voorlichting.

Het is belangrijk dat vrouwen de aard van wat er met hen gebeurt en hun seksualiteit begrijpen. Aan de andere kant is het van vitaal belang dat ze begrijpen dat bepaalde mythen over vrouwelijke seksualiteit onwaar en irrationeel zijn.

Naast het werken met kennis en ideeën over seks, moet je praktisch werk doen. Dit zou voor elke vrouw gepersonaliseerd moeten zijn, maar zou zintuiglijke concentratieoefeningen en stimulatie moeten omvatten.

Ten eerste moet zij degene zijn om haar eigen lichaam geleidelijk te verkennen totdat ze een orgasme bereikt. Dan kan ze haar partner het soort stimulatie leren dat ze nodig heeft om dat kenmerkende genot te voelen

Voor die laatste is het ook belangrijk om training in sociale vaardigheden en assertieve technieken op te nemen. Verbetering van de communicatie binnen het koppel en relationele vaardigheden zijn een fundamentele stap om tot een succesvolle behandeling te komen. Zoals we hebben gezien, is vrouwelijke anorgasmie een probleem dat je kan overwinnen… Laten we eraan werken!

“Onze diepste wensen zijn gefluister van ons authentieke zelf. We moeten leren om ze te respecteren. We moeten leren luisteren.”

– Sarah Ban Breathnach –

Afbeeldingen met dank aan Imani Clovis, Marvin Meyer en Vlad Deep 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.