Vriendelijkheid hoeft niet boven assertiviteit te worden geplaatst

Vriendelijkheid hoeft niet boven assertiviteit te worden geplaatst

Laatste update: 02 augustus, 2017

Op dit moment vraag je je misschien af of we dit echt menen. ‘Probeer je me te vertellen dat vriendelijkheid een probleem kan zijn in een relatie? Ik zou graag willen dat mijn relatie gebaseerd is op vriendelijkheid!’ Nou, ik kan het bevestigen, want zoals zanger en woordvoerder Ricardo Arjona zegt: “die stomme angst om jezelf oud en zonder partner te zien, zorgt ervoor dat je met je hoofd kiest wat er met het hart moet gebeuren.” Dat is wanneer we een fout maken.

Hoe ongelooflijk en absurd het ook lijkt, vriendelijkheid en een bepaald onbegrepen gevoel of emotie kunnen een ernstig probleem zijn in een relatie. Zelfs de meest nobele bedoeling kan vervormd worden en veranderen in pijn, woede, misverstanden…

“Daarom zullen we nooit het perfecte paar zijn, die ansichtkaart, als we niet kunnen accepteren dat alleen in rekenkunde twee ontstaat uit één plus één.”

-Julio Cortazar-

Wat zegt de wetenschap?

Om de problemen die vriendelijkheid in een relatie kan veroorzaken te begrijpen, is het goed om iets te weten van het onderzoek dat een aantal onderzoekers aan de Universiteit van Toronto een paar jaar geleden in relatie tot dit onderwerp heeft uitgevoerd.

Uit het onderzoek bleek dat vriendelijkheid een ernstig probleem kan zijn in een relatie als een van de partners niet in staat is om zijn of haar onvermogen te uiten. De relatie lijdt eronder als een partner ervoor kiest om vriendelijk te blijven, in plaats van zijn of haar eigen behoeften te verzorgen.

Vriendelijkheid

Mensen hebben een behoefte om te socialiseren. Daarnaast zijn we in meer of mindere mate empathisch. Deze extreme situatie kan er echter toe leiden dat een van de partners besluit een situatie te accepteren die niet tolereerbaar is, gewoon door conflicten te vermijden.

Tijdens het onderzoek merkten de onderzoekers op dat mensen met bepaalde profielen, die erg empathisch en vriendelijk ingesteld waren, ernstige problemen ondervonden bij het kiezen van een partner, door hun onvermogen om nee te zeggen, uit angst dat ze zich hier later schuldig over zouden voelen.

“Mensen die genieten van bevredigende en stabiele relaties zijn evenwichtige wezens. Ze zijn niet op zoek naar iemand om een kloof te vullen. Zij erkennen hun eigen waarde.”

-Andrew Matthews-

Goedheid veranderde in een relatieprobleem

Het is duidelijk dat te empathisch en vriendelijk zijn kan leiden tot het nemen van slechte beslissingen in relaties. Als het langdurig is, kan het zelfs resulteren in ernstige ziekte en psychische aandoeningen. Het is daarom belangrijk om bepaalde maatregelen te nemen.

Hoewel het ongebruikelijk lijkt, is het belangrijk om te weten hoe je nee moet zeggen. Blijf altijd beleefd, maar zonder te overdrijven. Een tijdige afwijzing kan een belangrijke geestelijke gezondheidsoefening zijn. Niet iedereen weet hoe hij nee moet zeggen, toch is het soms noodzakelijk om dit te doen om ongemakkelijke situaties te vermijden.

Vriendelijkheid binnen een relatie kan in veel gevallen geassocieerd worden met schuldgevoelens. Als je je eigen belangen voor die van je partner plaatst, is dat geen reden tot schuld.

Vriendelijkheid

Er zijn ook gevallen waarin de vriendelijkheid van een partner geassocieerd kan worden met een laag zelfbeeld. Zeer behulpzame mensen kunnen eigenlijk onzekerheid verbergen. Zij kiezen ervoor om alles te accepteren, om er zo voor te zorgen dat ze geaccepteerd worden.

Als we goed kijken, worden schuldgevoelens, een onvermogen om ‘nee’ te zeggen of een laag zelfvertrouwen altijd geassocieerd met mensen die niet zelfverzekerd genoeg zijn. Op deze manier kunnen er ernstige zaken ontstaan die door een professional moeten worden onderzocht.

Kunnen deze situaties worden vermeden?

Een relatie mag nooit een bron van problemen en onzekerheid zijn. Hoewel het nooit perfect kan zijn, moet een relatie met een geliefde worden gezien als een situatie die je leven leuker maakt. Anders kan het een goed idee zijn om de voorwaarden van de situatie opnieuw op te stellen. Hier zijn enkele tekenen van dit soort relaties:

  • Als je een persoon bent die altijd onzelfzuchtig geeft, maar er minder voor terugkrijgt.
  • Als je denkt dat iemand jouw vriendelijkheid en hulp misbruikt, zou je misschien de situatie moeten heroverwegen.
  • Gezonde vriendelijkheid gaat vaak gepaard met optimisme. Je partner kan zich in dit verband echter ongemakkelijk voelen. Je hebt misschien het beeld dat je partner naïef of zelfs ‘dom’ is vanwege zijn goedheid. Als dit een extreem niveau bereikt, is er reden om te gaan twijfelen.
  • Als je merkt dat je partner je niet serieus neemt en denkt dat jouw vriendelijkheid simpelweg een reactie is op een houding van vals geluk, kan het zijn dat je niet met de juiste persoon samen bent.
Vriendelijkheid
  • Als je partner jouw persoonlijkheid en optimisme niet versterkt en een bron van onzekerheid voor je wordt.

Kortom, als iets dat zo mooi en bewonderenswaardig is als vriendelijkheid ook een bron is van ongelukkigheid en relatieproblemen, is het duidelijk dat er iets niet goed gaat in de relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.