De bijzondere voordelen van foliumzuur voor gezonde hersenen

De bijzondere voordelen van foliumzuur voor gezonde hersenen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De voordelen van foliumzuur voor je hersenen zijn uitzonderlijk. Dit folaat is ook bekend als vitamine B9. Het verbetert de doeltreffendheid van antidepressiva. We weten ook dat het fundamenteel is voor de ontgifting van de lichaamscellen en voor de aanmaak van neurotransmitters. En dat is niet het enige effect. Het vertraagt ook de cognitieve achteruitgang.

Eet jij graag linzen of schrap je ze meestal ten gunste van andere dingen? Linzen zijn in elk geval een supervoedingsmiddel. Ze bevatten voedingsstoffen als foliumzuur. Die zijn essentieel om de gemoedsstemming, de cognitieve functie en de algemene gezondheid van de hersenen te verbeteren.

Wanneer we het over foliumzuur hebben, dan denken mensen meestal aan zwangerschap of aan vrouwen die proberen zwanger te worden.

De hersenen moeten een geschikt niveau van foliumzuur in stand houden. Een laag peil in dit folaat is verbonden met grotere hoeveelheden homocysteïne. Homocysteïne is een aminozuur dat de ontsteking van de hersenen vermeerdert en het risico op een beroerte verhoogt.

We weten dat dit folaat goed is voor de ontwikkeling van de foetus. Een tekort aan foliumzuur kan ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken zoals spina bifida of neuralebuisdefecten.

Vitamine B9 is een uitstekende aanvulling om voor een optimale cognitieve werking te zorgen. Bovendien tonen onderzoeken van meerdere universiteiten in Nederland aan dat foliumzuur je kan helpen om met gezondere hersenen oud te worden.

Foliumzuur kan ook helpen om het aantal beroertes en gevallen van dementie te verminderen. Je ziet dus dat zoiets eenvoudig als je voedingspatroon verbeteren kan helpen om met een snelle geest en een sterke cognitieve reserve oud te worden.

Voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten

De voordelen van foliumzuur voor de gezondheid van de hersenen

Psychiatrische tijdschriften publiceren al meer dan drie jaar artikelen over de voordelen van foliumzuur. Artikels in het Journal of Clinical Psychiatry onthullen wat deze kleine molecuul voor ons kan doen.

We weten dat in dit geval bepaalde psychiatrische medicatie de hoeveelheid foliumzuur in de hersenen kan laten dalen. Medicijnen die psychiaters aan patiënten met een bipolaire stoornis voorschrijven, zijn hiervan één voorbeeld.

De daling is zo aanzienlijk dat artsen als preventie vitaminesupplementen voorschrijven. We weten ook dat foliumzuur de reactie van een patiënt op antidepressiva kan verbeteren. Het gevolg is dus dat een dieet vol foliumzuur samen met de geschikte medicatie voor snellere en stabielere verbeteringen van de gezondheid kunnen zorgen.

Als alles in de hersenen chemie is, dan is foliumzuur de bemiddelaar die al deze reacties mogelijk maakt. Het is dus heel nuttig dat je dit onthoudt. Laten we de specifieke voordelen van foliumzuur voor de hersenen nu eens bekijken.

Foliumzuur kan de gemoedstoestand verbeteren

Neem foliumzuur om je gemoedstoestand te verbeteren

Meerdere onderzoeken tonen aan hoe de inname van foliumzuur je gemoedstoestand kan verbeteren. Het zou ook de aanmaak van serotonine laten stijgen. Specialisten geloven ook dat L-methylfolate het beste foliumzuur is dat je kan innemen. Dat komt omdat de halfwaardetijd van L-methylfolate in het menselijk lichaam hoger is dan andere types.

We weten ook dat sommige mensen een genetisch onvermogen hebben om foliumzuur op een juiste manier om te zetten. Het resultaat is dat de hoeveelheden foliumzuur in hun lichaam onvoldoende zijn. Deze mensen lijden ook aan ziekten die hiermee verbonden zijn. Ze lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde stemmingsstoornissen.

Tegenwoordig bevelen vele psychiaters de inname van foliumzuursupplementen aan. Ze geloven immers dat het helpt om het herstel en de algemene gemoedstoestand van hun patiënten te verbeteren.

Het tekort aan foliumzuur verhoogt de ontsteking van de hersenen

Methylfolate is essentieel voor de hersenen om neurotransmitters en DNA aan te maken. Een slecht voedingspatroon of genetische problemen kunnen de oorzaak zijn van niet-geschikte niveaus van foliumzuur. Dan kunnen meerdere dingen gebeuren. Het meest alarmerende is een hoge concentratie homocysteïne.

We hebben al vermeld dat homocysteïne een chemisch bestanddeel is dat te maken heeft met ontstekingen en een hoge bloeddruk. Grote hoeveelheden homocysteïne leiden tot een hoger risico op een beroerte. En dit zou niet het enige gevolg zijn.

Steeds meer wetenschappers ondersteunen de ontstekingstheorie over depressie. Deze theorie stelt dat een hoog homocysteïnepeil een rol speelt in de ontwikkeling van depressieve stoornissen.

Een beter geheugen met foliumzuur en vitamine B12

Een beter geheugen met foliumzuur en vitamine B12

Janine Walker, onderzoeker aan de Australian National University, heeft een studie uitgevoerd over het gebruik van dit folaat en van vitamine B12. Mensen die gedurende drie jaar of langer een gezonde dosis van deze elementen innemen, worden over het algemeen in een betere gezondheid oud.

Bij hen is de mate van Alzheimer lager. Ze hebben een beter geheugen en behouden hun cognitieve reserves. En niet alleen dat maar hun geest blijft scherp en ze genieten van een actiever leven.

Nu we dit allemaal weten, is het veel gemakkelijker om het advies van specialisten op te volgen. Ze geloven dat je na de leeftijd van 60 jaar de inname van deze voedingsstoffen moet verhogen. Het is niet moeilijk om dit te doen. Bovendien zijn de voordelen van foliumzuur en vitamine B12 opmerkelijk.

Foliumzuur in de voeding

Welke voedingsmiddelen bevatten veel foliumzuur?

Misschien denk je er nu aan om in je auto te springen en naar de apotheek te rijden om wat supplementen te kopen. Dat is echter niet de beste manier om je dagelijkse dosis te verkrijgen. Vooral als je geen voorschrift van een arts, psychiater of voedingsdeskundige hebt, is het geen goed idee.

Het is beter dat je aandacht schenkt aan jouw specifieke behoeften. Als je geen diagnose van een voedingstekort gekregen hebt, dan kan je best het volgende doen. Probeer gezond te blijven door meer voedingsmiddelen te eten die dit folaat bevatten. In elke supermarkt vind je de volgende voeding:

 • Linzen.
 • Kikkererwten.
 • Asperges.
 • Spinazie.
 • Broccoli.
 • Avocado.
 • Aardbeien.
 • Sinaasappels.
 • Papaja.
 • Frambozen.
 • Spruiten.
 • Selderij.

We sluiten af met deze samenvatting over de voordelen van foliumzuur. Je ziet dat foliumzuur niet alleen voor zwangere vrouwen is. Iedereen van ons en vooral als we ouder worden, moet hieraan speciale aandacht schenken. Het is zo belangrijk voor gezonde hersenen dat we een voldoende dosis van dit folaat innemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.