Voor jou, jij die stiekem huilt

Voor jou, jij die stiekem huilt

Laatste update: 19 maart, 2018

Voor jou, jij die in stilte lijdt. Voor jou, jij die pijn lijdt terwijl je het niet verdient. Voor jou, jij die hebt besloten te zwijgen om de mensen om je heen geen pijn te doen. Voor jou, jij die elke dag moeite doet om vol te houden. Voor jou, jij die jezelf voorbijstreeft en met de angst leeft dat anderen achter je pijn komen. Voor jou, jij die stiekem huilt.

Je verdient het niet om nog meer te lijden, je verdient het niet om je pijn te verzwijgen, je verdient het niet dat ze je waardigheid de grond in boren. Wat je verdient, is het uit te kunnen schreeuwen en te worden gehoord, je verdient het om niet meer te lijden. Laat ze je niet kapot maken, laat ze niet alles wat je hebt opgebouwd weggooien, alles wat je bent, alles wat je waard bent. Je verdient de pijn niet die je nu voelt, je verdient het niet nog een traan te laten, je verdient het niet weer een schuilplaats te moeten zoeken.

Droog je tranen en begin te tekenen. Sta jezelf toe om vrij te zijn en te beslissen wat je wilt. Laat anderen niet voor je spreken. Laat niemand je de mond snoeren, laat datgene wat je vanbinnen voelt naar buiten komen. Het is niet meer de tijd van de schuilplaatsen en het verzamelen van littekens. De eerste verandering is de eerste stap. Tranen lossen niets meer op, tranen kalmeren je niet meer, je huilt niet meer, het is tijd om in actie te komen.

Ik zeg het tegen jou, omdat ik weet dat je het kunt, omdat ik weet dat je het wilt. Je hebt alleen maar een duwtje in de rug nodig, een duwtje om om hulp te kunnen vragen, om de wereld te laten weten hoe je je voelt en waar je je bevindt. Voor jou, jij die huilt: voor jou, die de eenzaamheid opzoekt en voor wie de dagen voorbij gaan totdat er geen meer overblijven. Maar nee, je hebt nog steeds genoeg kracht, er is nog steeds hoop, alles is nog niet verloren.

Voor jou, jij die stiekem huilt

Voor jou: een kleine stap brengt je dichter bij een grote verandering

Laat de eenzaamheid je niet doen geloven dat de situatie reëel is, want je bent niet alleen, je bent niet alleen. De eerste stap is het moeilijkst, maar dat is waar de grote veranderingen beginnen. Geen pantser meer, je hebt niet meer handen voor nog meer schilden. Denk niet dat je iets verkeerd doet, je bent niet wie ze zeggen dat je bent. Het loont de moeite even stil te staan en zelf te bedenken wie je nou eigenlijk bent.

Al te lang zwijg je over je pijn, al te lang heb je anderen toegestaan over je te regeren. Je huilt en je blijft die rivier van pijn voeden. Maar die tranen verdienen het niet meer om van jou te zijn. Je verdient het niet om zoveel pijn te lijden. Het is tijd om een ander pad in te slaan, een andere richting op te gaan.

Dit is voor jou, zodat je kunt zien dat er iemand is die naar je gekerm luistert, dat er iemand is die weet dat je huilt, dat er iemand is die van je houdt en je niet in de steek laat. Ga naar buiten en toon je pijn. Geef jezelf de kans die je verdient om gelukkig te zijn. Maak gebruik van de weinige krachten die je nog hebt en geef niet op. Breng tevoorschijn wat je in je hebt, praat.

Vrouw die op haar blote voeten loopt

Voor jou: geef niet op, geef jezelf niet gewonnen

Stel je voor dat er een beter leven dan wat je nu leeft op je wacht. Stop niet met dromen over een beter leven. De pijn zal stoppen te bestaan, je zal stoppen met huilen. Na regen komt altijd zonneschijn. Alles is tijdelijk. Daarom… stop niet met dromen, stop niet met vechten, stop niet met praten, verstop je niet. Laat geen anderen voor je praten, je verdient het om gelukkig te zijn.

Ik hoop dat je kunt zien dat dit over jou gaat, dat er oplossingen voor je zijn en dat er mensen zijn die je willen helpen. Die samen met jou de stappen voorwaarts willen zetten, en een enkele achteruit. Die je vergezellen op de dagen dat alles goed lijkt te gaan, maar ook op de moeilijke momenten. Dagen die 48 uur lijken te hebben en dagen die maar uit één uur lijken te bestaan. Dit is voor jou, jij die huilt; voor jou, jij die lijdt. Luister naar me, luister naar jezelf. Je verdient het om voor jezelf te kunnen beslissen, en je verdient beter. Houd niet op met dromen dat dit allemaal voorbij zal gaan, want zo zal het zijn.

“Omdat het leven jou toebehoort, net als het verlangen, omdat elke dag een nieuw begin is, omdat dit de beste tijd en het beste moment is, omdat je niet alleen bent”.

Mario Benedetti


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.