Volwassenen met autisme: psychologische en sociale uitdagingen

Mensen met een autismespectrumstoornis maken bijna 1% van de bevolking uit. Volwassenen met autisme hebben niet alleen behoefte aan een betere sociale gevoeligheid, maar hebben ook bepaalde psychologische hulp nodig om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.
Volwassenen met autisme: psychologische en sociale uitdagingen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als mensen het over autismespectrumstoornissen (ASS) hebben, denken ze vaak aan de uitdagingen en behoeften van de kinderen die eraan lijden. We weten dat vroege opsporing hun ontwikkeling en kwaliteit van leven verbetert. Hoe zit het echter met autisme bij volwassenen? Welke behoeften, ondersteuning en strategieën heeft een volwassen man of vrouw met deze neurobiologische aandoening?

Sinds wetenschappers de diagnostische criteria in de jaren 1990 hebben verbeterd, is het niet alleen mogelijk om kinderen met ASS op scholen te identificeren.

Veel volwassenen waren ook in staat om verklaringen te vinden voor hun gedrag. Eindelijk vonden zij een verklaring voor hun eigenaardigheden en de oorsprong van hun persoonlijke beperkingen. Eén ding is duidelijk: dit is een stoornis met een zeer breed spectrum aan kenmerken en behoeften.

Sommige mensen hebben het syndroom van Rett, anderen hebben wat men vroeger Asperger noemde. Deze laatste term wordt echter niet meer gebruikt, maar valt onder de naam autismespectrumstoornis (ASS).

Volwassenen met autisme kunnen zeer functioneel zijn. Ze kunnen zich ook presenteren met een hoge afhankelijkheid en ernstige communicatieve beperkingen, problemen met sociale interacties, en repetitief gedrag. Wat de symptomen ook zijn, je moet iets begrijpen.

Psychologische aandacht, sociale bijstand, en het recht op inclusie zijn allemaal essentieel voor hun zorg. Volwassenen met deze aandoening is een realiteit die zichtbaar moet zijn om de antwoorden te garanderen die ze nodig kunnen hebben. Alleen op die manier zullen zij het niveau van welzijn bereiken dat alle mensen verdienen.

Uit de statistieken blijkt dat bijna 1% van de bevolking aan een autismespectrumstoornis lijdt. Ook dat vroegtijdige opsporing en voldoende psychologische ondersteuning de toekomst van deze brede verzameling in onze samenleving kunnen verbeteren.

Blokjes die "autism" uitspellen

Volwassenen met autisme: wat zijn hun behoeften?

Het is belangrijk te weten dat volwassenen met autisme niet goed begrepen of bestudeerd zijn. Vaak worden ze ook verwaarloosd. Gelukkig hebben wetenschappers de laatste jaren meer belangstelling getoond voor dit gebied. De wetenschappelijke gemeenschap beschikt nu over meer statistieken, meer middelen en meer kennis.

Dit alles leidt tot één hoofddoel: geïndividualiseerde en deskundige aandacht geven aan elke persoon naar gelang van zijn behoeften. Er is echter een probleem met de klinische praktijk. Veel volwassenen die zeer functioneel zijn, weten daardoor niet dat ze de aandoening hebben.

Dit zijn zelfstandige mensen met verantwoordelijkheden op het werk en grote projecten die soms het gevoel hebben dat er iets in hen faalt. Sterker nog, problemen met sociale interactie, overgevoeligheid voor stimulatie en angst beperken hun kwaliteit van leven vaak ernstig. Het is ook belangrijk te weten dat geen twee mensen met ASS exact dezelfde kenmerken vertonen.

Toch, afgezien van het unieke karakter van ieders geval, belemmert autisme bij volwassenen het dagelijks leven. Detectie en een vroegtijdige gepersonaliseerde therapie kunnen echter veranderingen, verbeteringen en welzijn garanderen. Laten we eens kijken naar enkele speciale uitdagingen en soorten hulp die ze nodig hebben.

Het raadplegen van ASS-deskundigen

Als je een volwassen familielid met autisme hebt of vermoedt dat je misschien tot het spectrum behoort, kun je het beste een deskundige op dit gebied raadplegen. Wat kan een opgeleide psycholoog voor je doen?

 • Ten eerste zal hij de patiënt evalueren om zowel de sterke punten als de cognitieve, gedragsmatige en emotionele behoeften van de volwassene met autisme te identificeren.
 • Ook zal een therapeut gesprekken voeren met de personen in het dagelijks leven van de patiënt.
 • Ze zullen enkele tests uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten.
Een man zit op de bank bij een therapeut

Volwassenen met autisme en soorten therapie

Psychologische interventie bij een volwassene met autisme zal altijd afhangen van hun specifieke behoeften. Therapeuten helpen patiënten meestal om aan de volgende aspecten te werken:

 • Ten eerste, om communicatietraining en sociale vaardigheden te oefenen.
 • De behandeling helpt hen goede dagelijkse levensgewoonten te ontwikkelen.
 • Psychologen helpen hen bepaalde gedragingen aan te passen om te helpen bij groepsintegratie, welzijn en sociaal gedrag.
 • Ook oefenen patiënten functionele routines, zodat volwassenen met autisme meer zekerheid en autonomie krijgen.
 • Ze krijgen hulp bij het toetreden tot de beroepsbevolking.
 • Het is ook essentieel om te helpen bij zaken als angst of stemmingsstoornissen zoals depressie. Dit type stoornis betekent vaak dat patiënten verschillende emotionele uitdagingen het hoofd moeten bieden. Cognitieve gedragstherapie is in deze gevallen zeer nuttig.
 • Ook individuele psychotherapie is van groot belang. Een man of vrouw met ASS moet zijn of haar romantische, familie- of werkgerelateerde relaties verbeteren.
 • Ten slotte hebben sommige volwassenen met autisme ernstigere cognitieve problemen. Ze kunnen gedragsproblemen hebben die psychologische ondersteuning vereisen.

Gezinsondersteuning en de lokale omgeving

Tenslotte moet bij de bespreking van volwassenen met autisme ook aandacht worden besteed aan hun gezinsomgeving. Denk hierbij aan vaders, moeders, partners en kinderen. Weten hoe te handelen of gewoon de stoornis begrijpen is een belangrijke stap in het verbeteren van het leven van patiënten.

Kortom, psychologen zijn een belangrijke dagelijkse steun. Ze kunnen ook helpen bij het wegnemen van angsten, twijfels, bezorgdheid en stress. In wezen is de persoonlijke realiteit van deze grote verzameling in onze samenleving complex en uniek. Gelukkig kunnen middelen, strategieën en deskundigen helpen om, beetje bij beetje, een betere kwaliteit van leven te bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe is het om hoogfunctionerend autisme te hebben?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe is het om hoogfunctionerend autisme te hebben?

Sommige mensen worden gediagnosticeerd met hoogfunctionerend autisme. Hun scherpe intelligentie en taalvaardigheid maskeren vaak andere beperkingen...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.