Vijf Tolteekse wijsheden die je zullen inspireren

Vijf Tolteekse wijsheden die je zullen inspireren

Laatste update: 19 juli, 2018

De Tolteekse wijsheden brengen ons magische glimpen van een beschaving die ons blijft inspireren. Hun visie op de kosmos, hun mythologie en legendes blijven de nu eeuwigdurende interesse in de Nahuatl-mensen en hun geheimen wekken. We zien tegenwoordig ook regelmatig nieuwe boeken over het volk verschijnen, zoals ‘De vier inzichten’. Deze boeken brengen ons een beetje dichter bij dit verleden dat zo rijk was aan kennis.

Het interessante werk getiteld ‘The Myth of Quetzalcoatl’, vertelt hoe de Tolteken een hoogst verfijnde cultuur creëerden. Ondanks het feit dat ze een hiërarchisch militair systeem hebben en krijgers zijn, heeft hun antropologische, mystieke en culturele stempel zijn sporen achtergelaten in Meso-Amerika.

“We kiezen slechts één keer. We kiezen ervoor om krijgers te zijn of gewone mensen te zijn. Er is geen tweede kans. Niet op deze aarde.”

– The Toltec Path –

Tegelijkertijd wordt gezegd dat de Tolteken het hoogste niveau van de ‘toltecayotl’ (synoniem voor cultuur) bereikten. Dit concept vertegenwoordigde niets meer en niets minder dan de respectabele kunst om in evenwicht te leven en de oude wijsheid van Huēhuehtlahtōlli te beoefenen, een stel regels die ver teruggaan in de tijd en die mondeling werden doorgegeven van de ene generatie op de volgende.

Terwijl de Oude Wereld het hindoeïsme of boeddhisme had, had het oude Mexico de Toltecayotl-filosofie, een ware nalatenschap van wijsheid en religie. Als gevolg werden ons de volgende geweldige wijsheden nagelaten…

Tolteekse vrouw in kleurrijk landschap

Tolteekse wijsheden

De meeste van deze kleine voorbeelden van Tolteekse wijsheden zijn samengebracht in boeken als ‘The Toltec art of life and death’, ‘The Toltec path’, ‘The Quetzalcoatl universe’, ‘Toltecayotl’ en ‘De vier inzichten’, door Miguel Ruíz. Dit laatste boek is veruit het bekendste. Het is echter nooit een slecht idee om ons te verdiepen in andere werken en in andere interessante boekdelen. Zo kunnen we een veel bredere visie krijgen op deze cultuur die in zekere zin deel uitmaakt van de geschiedenis van de mensheid.

Een nalatenschap die ook onvolledig is en veel leemtes in de informatie bevat…

1. Authentieke betrokkenheid

Deze uitspraak is bekend omdat deze voorkomt in het boek ‘De vier inzichten’. De levensles die deze wijsheid biedt, is ongetwijfeld enorm en ontzettend nuttig. Laten we hier even over nadenken: geven we echt 100% van onszelf in alles wat we doen?

Niet altijd. Sterker nog, soms geven we zelfs veel meer, wel 120%. Verre van positief te zijn, brengt dit ons tot onnodige uitputting en vermoeidheid. Daarom is het een goed idee om onze middelen aan te passen, ons bewust van ze te zijn en het beste te bieden dat we hebben, niet meer en niet minder.

“Doe onder alle omstandigheden altijd je best, niet meer en niet minder”

-De vier inzichten-

2. Angst schakelt je uit

De Tolteken waren een van de dapperste en dominante volkeren die er bestonden. En uiteindelijk beheersten ze een gebied dat zich uitstrekte van de huidige staat Zacatecas tot het zuidoosten van het schiereiland Yucatan. Gezegd wordt dat de Azteken hen zeer benijdden, maar dat de Tolteken twee duidelijke principes hadden die de Toltecayotl-filosofie dicteerden: niet jaloers zijn en niet bang zijn.

Beide facetten maakten mensen doof en blind. Ze hebben niets geholpen, maar in plaats daarvan de vaardigheden en sterke kanten van mensen gereduceerd.

“Laten we doorgaan met moed, in gedachten houdend dat angst ons doof maakt voor de waarheid.”

-De Toltec art of life and death-

Arend

3. Woorden hebben kracht

“Gebruik het woord op de juiste manier. Gebruik het woord om je liefde te delen. Maak gebruik van witte magie, te beginnen bij jezelf. WEES ONBERISPELIJK MET JE WOORDEN.”

-De vier inzichten-

Dit is een van de bekendste uitdrukkingen van de Tolteekse wijsheden en herinnert ons eraan dat woorden kracht hebben. Woorden zijn creatief, ze verenigen dingen, voeden, creëren banden en dragen kennis over. We mogen echter niet vergeten dat niets meer schade aanricht dan een slecht gekozen woord of een woord dat onbedoeld op de persoon voor ons wordt gericht.

Laten we goed gebruik maken van dat wat ons uiteindelijk menselijk maakt: taal. Laten we voorzichtig zijn met wat er uit onze mond komt, want deze woorden gaan soms niet door de filters van ons brein of hart…

4. Innerlijke kennis en vrijheid

“De mogelijkheden van de mens zijn zo enorm en mysterieus dat tovenaars, in plaats van erover na te denken, ervoor hebben gekozen om ze te verkennen, zonder de hoop ze ooit te begrijpen.”

– The Toltec path –

Vrijheid, in de werkelijke betekenis van het woord, is proberen om trouw te zijn aan wie we zijn. Dat gezegd hebbende, gedragen we ons vaak meer als krijgers zonder specifieke bestemming. We laten ons meeslepen zonder onze ware aard of de aard van dat wat ons omringt te begrijpen.

Soms is het dan ook nodig om de levensstijl van een kunstenaar aan te nemen: iemand die de elementen om hem heen, de grondstoffen evenals zijn eigen innerlijke wereld wil kennen.We kunnen tenslotte alleen het mooiste kunstwerk maken wanneer we deze twee dimensies samenbrengen.

5. Vat niets persoonlijk op

“Als het aankomt op de meningen van anderen, hetzij goed of slecht, is het beter om je niet door ze te laten beïnvloeden.”

-De vier inzichten-

Op de een of andere manier heeft ieder van ons zich echter wel eens persoonlijk aangevallen gevoeld door bepaalde woorden, een bepaalde houding of een bepaalde situatie. Als gevolg hiervan hebben we ook allemaal geleden en zijn we misschien zelfs een gemakkelijke prooi geweest voor anderen. We hebben ons laten beïnvloeden door manipulatief gedrag en spelletjes. Maar is het echt de moeite waard om onszelf te laten leiden door deze dynamiek?

Kennelijk niet. De Tolteken, zoals we hierboven hebben genoemd, verheffen het principe van vrijheid. En niets onderdrukt ons meer dan aandacht schenken aan wat anderen zeggen of doen. Laten we ons inspannen om verantwoordelijk te zijn voor onszelf. Dit betekent dat we weten hoe we onze persoonlijke universums van die van anderen kunnen scheiden. Het betekent dat we ons laten inspireren door eigenliefde.

Tot slot, zoals we kunnen zien is geen enkele van deze Tolteekse wijsheden niet van deze tijd. Noch zijn ze vreemd voor ons. Integendeel zelfs. De filosofische principes van de Toltecayotl zijn vandaag de dag nog steeds nuttig en inspirerend voor ons. Laten we ze in ons achterhoofd houden en ze ons eigen maken.

“Het gevecht is hier op deze aarde. Wij zijn menselijke wezens. Wie weet wat ons te wachten staat, of wat voor soort kracht we hebben?”

– The Toltec path –


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.