Vijf mythes over slaapwandelen ontkracht

Vijf mythes over slaapwandelen ontkracht
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Slaapwandelen is een slaapstoornis waarbij iemand ‘s nachts opstaat ​​en rondwandelt terwijl hij slaapt. De persoon kan hierbij zelfs praten. Sterker nog, de persoon kan volledig normaal handelen, alsof hij wakker is.

Familieleden zijn dan ook vaak bang dat er iets met hem gebeurt in deze toestand. Gaat de persoon bijvoorbeeld naar buiten, dan kan hij worden geraakt door een auto.

Hoewel we veel weten over deze aandoening, is er ook veel dat we denken te weten maar dat eigenlijk niet zo is. Sommige van deze mythes worden om de een of andere reden aangenomen als algemene kennis, ook al zijn ze niet waar.

De meeste mythes over slaapwandelen zijn echter het gevolg van bepaalde overtuigingen die we nooit in twijfel hebben getrokken of bevestigd hebben.

1. Het is gevaarlijk om een ​​slaapwandelaar wakker te maken

Een populaire mythe over slaapwandelen stelt dat het wakker maken van slaapwandelaars heel gevaarlijk is. Sommige mensen zeggen dat ze een hartaanval kunnen krijgen en sterven, terwijl anderen zeggen dat de slaapwandelaar gek kan worden.

Hoewel geen van bovenstaande stellingen waar is, moeten we toch voorzichtig zijn bij het wakker maken van een slaapwandelaar.

Wat gebeurt er als we een slaapwandelaar wakker maken? Soms hebben we zulke gedetailleerde dromen dat ze echt lijken en als we vervolgens wakker worden, kunnen we gedesoriënteerd zijn. Welnu, iets soortgelijks gebeurt er met iemand die aan het slaapwandelen is en wakker wordt op een andere plek dan waar hij in slaap viel.

Man staat op walvis

Een hartaanval is een mogelijkheid als die persoon hartproblemen heeft, maar dat gebeurt zelden. Iets wat wel echt vaak gebeurt, is dat de persoon erg in de war, gedesoriënteerd en misschien wat chagrijnig of opvliegend is.

Om een schrikeffect te voorkomen, wat eventueel wel gevaarlijke gevolgen kan hebben, kunnen we de slaapwandelaar daarom het beste rustig naar zijn bed terugbrengen.

2. Ze kunnen niet gewond raken in die toestand

Een andere mythe is dat de slaapwandelaar geen pijn kan voelen of gewond kan raken tijdens het slaapwandelen. Mensen maken zich dan ook vaak geen zorgen als de slaapwandelaar struikelt of ergens tegenaan stoot tijdens het terug naar bed begeleiden.

Slaapwandelaars verliezen niet hun gevoel en zijn evenmin immuun voor prikkels. Ze kunnen nog steeds gewond raken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het terugbrengen naar bed. Sterker nog, als ze iets hard genoeg raken, kunnen ze zelfs wakker worden.

Slaapwandelen komt vaak voor bij jonge mensen, met name bij kinderen van drie tot en met dertien jaar. Naarmate ze ouder worden, neemt het aantal episodes af.

3. Slaapwandelaars hebben altijd hun ogen dicht

In horrorfilms zien we slaapwandelaars vaak rondlopen met hun ogen dicht. In het echte leven is de situatie heel anders.

Slaapwandelaars hebben niet altijd hun ogen dicht. Hoe kunnen ze anders zien of de deur open is of niet, of trappen op en af lopen? Meestal hebben ze hun ogen gewoon open en kunnen ze zien waar ze lopen en wat er om hen heen gebeurt, zelfs al zijn hun hersenen in diepe slaap.

4. Slaapwandelen gebeurt elke nacht

Ook dit is een mythe over slaapwandelen die de moderne cultuur is binnengedrongen. Mensen hebben de neiging te denken dat slaapwandelaars elke nacht een ‘aanval’ hebben.

Met andere woorden, dat elke keer als ze gaan slapen ze verzorgd moeten worden omdat het zeer waarschijnlijk is dat ze uit bed komen. Dit is een misvatting over deze toestand.

Slaapwandelaars staan ​​niet elke nacht op in hun slaap. Meestal gebeurt het wanneer ze een stressvolle periode in hun leven doormaken. Stress is vaak de reden dat een slaapwandelaar gedurende een bepaalde week, maand of enkele dagen aanvallen heeft. Het is dan ook belangrijk om stress te behandelen.

Man ligt met open ogen in bed

Hoe gestrester de persoon is, hoe meer deze zal slaapwandelen. De aanvallen nemen echter af als de stress vermindert.

5. Je moet ze opsluiten

Familieleden maken zich soms zo erg zorgen over de slaapwandelaar dat ze hem, om veiligheidsredenen, opsluiten of fysiek beperken. Dit is echter geen goed idee. De kans dat een slaapwandelaar zichzelf verwondt is groter wanneer hij opgesloten zit in of beperkt wordt tot een kleine ruimte.

Het beste is om alle deuren en ramen dicht te doen. Jaloezieën zijn een goed idee omdat als de persoon deze opendoet, hij wakker wordt van het geluid.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en geen scherpe voorwerpen, of iets anders waarmee hij zichzelf kan verwonden, in zijn bereik te laten. Objecten zoals messen of aanstekers moeten bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plaatsen worden bewaard.

Enkele veiligheidsmaatregelen zijn altijd wel nodig en voor elke slaapwandelaar kunnen deze weer anders zijn. Sommige patiënten hebben de neiging naar buiten te gaan terwijl anderen naar de keuken gaan om iets te eten en misschien zelfs iets te koken. Deskundigen raden daarom aan om alle potentieel gevaarlijke voorwerpen buiten hun bereik te houden.

Vrouw slaapt in een weiland

Hoewel er nog steeds geen specifieke behandeling voor slaapwandelen is, wordt aangeraden om goede slaapgewoonten te hebben. Hier zijn enkele dingen die kunnen helpen:


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.