Vijf geweldige citaten van Arthur Conan Doyle

We weten zeker dat je wel eens gehoord hebt van Arthur Conan Doyle, de schepper van de beroemde Sherlock Holmes. In dit artikel zullen we enkele van de beroemdste citaten die deze auteur ons heeft nagelaten met je delen.
Vijf geweldige citaten van Arthur Conan Doyle

Laatste update: 30 januari, 2021

Arthur Conan Doyle is natuurlijk bekend om zijn rol als schrijver, maar weinig mensen weten dat hij ook als arts heeft gewerkt. Deze productieve auteur schreef vele soorten werken, waaronder historische romans, toneelstukken en poëzie. Echter, hij is beroemd voor het feit dat hij het karakter van Sherlock Holmes heeft gecreëerd.

Vandaag gaan we enkele van de beroemdste citaten van Arthur Conan Doyle ontdekken. Hierdoor zul je beter in staat zijn om de manier waarop hij de wereld heeft waargenomen te begrijpen.

Maar, voordat we beginnen, is het interessant om op te merken dat Conan Doyle schreef wanneer hij vrije tijd had tussen de patiënten. Dit werk bracht hem nooit echt voldoening, zoals vermeld in het artikel “Arthur Conan Doyle en zijn Detective Scientist” (Engelse link).

Zo kon hij in zijn vrije tijd beginnen met het schrijven van kinderverhalen. Daarna ging hij verder met toneel en poëzie, totdat hij eindelijk begon met het schrijven van romans, waar hij het meest bekend mee is geworden. Laten we eens kijken wat deze opvallende auteur ons heeft nagelaten.

Een standbeeld van Sherlock Holmes

Hoe Arthur Conan Doyle de wereld zag

1. Alleen zien kan ons bedriegen

Je ziet wel, maar je observeert niet.

Als er iets is dat echt opvalt in zijn Sherlock Holmes-romans, is het hoe dit personage altijd de kleine dingen observeert die onopgemerkt blijven door anderen. Daarin ligt de magie van deze romans, en de grote belangstelling die het veroorzaakt bij de lezers.

Conan Doyle liet ons dit eerste citaat na, waarin hij ons aanspoort om te observeren in plaats van alleen maar te kijken. Observeren is goed opletten wat er om ons heen gebeurt en veranderingen waarnemen. Hoeveel dingen missen we door “gewoon te zien”?

2. Onze hoop voeden

Het heeft geen zin om je te voeden met hoop en dan teleurgesteld te worden.”

De tweede van onze Arthur Conan Doyle citaten stelt ons in staat om na te denken over iets dat heel belangrijk is voor ons leven. Als we ons voeden met hoop, kunnen ze ons uiteindelijk teleurstellen, en vaak heel pijnlijk.

Daarom moeten we dit zelfbedrog vermijden – niet alleen om ons niet teleurgesteld te voelen, maar ook om te voorkomen dat andere mensen zich zo voelen vanwege ons.

Als we stoppen met het voeden van valse hoop, dan beginnen we eerlijker tegen onszelf te zijn. Dit is een zeer belangrijke kwaliteit voor veel verschillende gebieden in ons leven. Een voorbeeld hiervan is in het leven van een arts, zoals aangegeven in het artikel “A Doctor’s Values in Quality and Professionalism“.

3. De waarde van kleine dingen

Het is al lang mijn axioma dat de kleine dingen oneindig belangrijk zijn.”

Dit is zonder twijfel een fundamenteel citaat dat we allemaal kunnen begrijpen, maar dat we moeilijk kunnen uitvoeren. Deze kleine dingen zijn niet alleen materiële zaken die we bezitten, maar ook de “kleine” ervaringen die vaak onopgemerkt blijven.

Dit derde citaat Arthur Conan Doyle is nauw verbonden met het eerste, aangezien een gebrek aan observatie ons verhindert de waarde van een knuffel, een glimlach, een eenvoudige blik, of het gezelschap van onze familie waar te nemen.

4. Talent herkent genialiteit

Middelmatigheid weet niets hoger dan zichzelf, maar talent herkent direct genialiteit.”

De vierde van onze citaten helpt ons te begrijpen dat door klein te denken, te blijven zoals we zijn, en onze comfortzone niet te verlaten, we nooit zullen groeien of opvallen. Waar talent is, gebeurt dit echter niet.

Je moet met je talenten werken, en als dit werk loont, zul je beseffen dat je ideeën echt geniaal zijn. Hoewel het talent om iets te doen aangeboren kan zijn in je, maken je inspanningen het succesvol. Dit gebeurde in het leven van Arthur Conan Doyle met zijn schrijven. Toen hij de moeite nam om romans te schrijven, was het duidelijk dat ze het werk van een genie waren.

Een zwart-witte afbeelding van Sir Conan Doyle

5. De mening van anderen niet belachelijk maken

Ik heb geleerd om nooit de mening van een man te belachelijk te maken, hoe vreemd het ook lijkt.”

We hebben besloten om een van de belangrijkste citaten van Arthur Conan Doyle voor het laatst te bewaren. Hij zei dat het belachelijk maken van de meningen van andere mensen een ernstige fout is. Hoewel je hun mening misschien vreemd vindt en je het niet begrijpt, hoop je dat ze ook jouw mening respecteren.

Een ander aspect is dat, ook al begrijp je hun mening nu niet, je die in de toekomst misschien wel zult begrijpen. Daarom moet je de standpunten van andere mensen respecteren (binnen de rede natuurlijk).

Heb jij de boeken van Arthur Conan Doyle wel eens gelezen? Welke van deze citaten vond jij het beste? We hopen dat ze je hebben geholpen de denkwijze van een auteur te begrijpen die in het onbekende stapte om romans te schrijven en die tot onverwacht succes werd gekatapulteerd. Wellicht ook interessant voor jou

7 tips om te leren denken als Sherlock Holmes
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
7 tips om te leren denken als Sherlock Holmes

Als je wilt leren denken als Sherlock Holmes, moet je in zijn hoofd kruipen. Dat is geen geringe opgave, voor wie dan ook.  • Ledermann D, Walter. (2010). Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes y las enfermedades infecciosas. Revista chilena de infectología27(5), 429-434. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182010000600010
  • Morales Zúñiga, Luis Carlos. (2013). Sherlock holmes y la enseñanza de la investigación socioeducativa. Actualidades Investigativas en Educación13(3), 109-129. Retrieved June 07, 2019, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-47032013000300005&lng=en&tlng=.
  • Moreno Aponte, R. (2016). De la ciencia deductiva de Sherlock Holmes al mundo de la cotidianidad de Alfred Schütz: una reflexión en torno a la relación sujeto-objeto. Civilizar Ciencias Sociales y Humanas16(31), 177-190.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.