Vijf eigenschappen van oude zielen

Volgens de Tao vertegenwoordigen oude zielen het einde van de reis van reïncarnatie. Ze worden gekenmerkt door hun volwassenheid, gevoeligheid en hun verlangen naar eenzaamheid en reflectie. Bovendien voelen ze zich niet echt verbonden met de essentie van de samenleving.
Vijf eigenschappen van oude zielen

Laatste update: 30 december, 2021

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de concepten van jonge en oude zielen. Het zijn bepaalde soorten mensen die worden geclassificeerd op basis van hun niveau van intelligentie, gevoeligheid of intuïtie in relatie tot de tijd waarin ze leven.

Van de twee concepten is misschien degene die de meeste aandacht trekt die van de oude ziel. De oorsprong van deze uitdrukking komt van de taoïstische religie (een praktijk die meer dan 5.000 jaar geleden ontstond). Volgens hun overtuigingen verlaat de ziel de Tao (De eenheid van alles wat ons omringt) om nieuwe en andere ervaringen te beginnen.

Binnen dit duidelijk spirituele focus vertegenwoordigt de oude ziel de laatste fase in de reis van reïncarnatie. Het is die laatste stap waar de persoon zijn bestemming heeft vervuld, maar ze nog steeds een bepaald verlangen ervaren en verder moeten gaan om iets groters te vinden, iets dat ze niet eens weten te definiëren.

Oude zielen

Taoïsten geloven dat alles moet terugkeren naar zijn wortels. Daarom is het uiteindelijke doel van de ziel om terug te keren naar de Tao als ze eenmaal doordrenkt is met alle kennis en gebeurtenissen van het leven.

De taoïsten geloven dat de ziel vijf tijdperken doormaakt. Bij het bereiken van de laatste wordt perfectie bereikt.

Mediterende vrouw

In dit laatste stadium bezit de persoon hogere niveaus van waarneming. In feite verschillen ze van hun leeftijdsgenoten omdat ze spiritueler zijn. Ze zijn bezig met het vinden van ‘hun plek in de wereld’. Ze geloven dat ze deel uitmaken van iets groters dan dat wat hen omringt. In feite is hun belangrijkste doel het bereiken van innerlijke tevredenheid.

Taoïsten geloven dat veel filosofen, wetenschappers en kunstenaars oude zielen zijn die zich prettiger voelen in dit soort beroepen. Het is vermeldenswaard dat iemand met dit type ziel graag leert terwijl ze dingen doen. Sterker nog , ze tarten vaak de orde van de gevestigde orde en gebruiken hun eigen ervaringen als leidraad voor het leven.

“We moeten niet meer vragen of lichaam en ziel één zijn, dan vragen of de was en het beeld dat erop is gedrukt één zijn.”

Aristoteles

Vijf eigenschappen van oude zielen

Naast het voldoen aan de hierboven aangegeven kenmerken, worden oude zielen gekenmerkt door deze eigenschappen:

Ze hebben een hoge mate van volwassenheid

Al van jongs af aan hadden ze het gevoel dat ze er niet echt bij pasten. Ze raakten verveeld met spelletjes die bij hun leeftijd pasten en wilden meer complexe boeken omdat ze verhalenboeken te eenvoudig vonden.

Bovendien vertonen ze een meer volwassen houding. Sterker nog, ze kunnen tot conclusies komen waar zelfs hun ouders nooit in slagen. Dit komt door een meer reflectieve, gevoelige en hoge mate van redeneren.

Ze zijn liever alleen

Een oude ziel houdt van elke introspectieve oefening. Ze hebben geen andere mensen nodig, want hun eigen interieur is genoeg voor hen, ze gebruiken hun vrije tijd meestal om te mediteren, hun gevoelens te verdiepen en te lezen over ‘diepe’ onderwerpen.

Ze zijn stil en introvert. Sterker nog, velen denken dat ze verlegen zijn. In werkelijkheid duiken ze echter gewoon in hun innerlijke zelf

Vrouw bij de ondergaande zon

Ze waarderen de simpele dingen

Een oude ziel heeft een uitgesproken spiritualiteit. Ze doen alleen waar ze zin in hebben en werken alleen aan iets waar ze blij van worden en waar ze zichzelf kunnen ontplooien.

Ze kunnen ook hun best doen om één specifiek ding onder de knie te krijgen, maar vaak schakelen ze over naar een andere activiteit in plaats van ermee door te gaan. Waarom? Omdat ze meer plezier beleven aan de reis dan aan de finish.

Hun instincten zijn sterk ontwikkeld

Ze weten hoe ze zichzelf moeten begeleiden. Inderdaad, hun instinct faalt zelden. Ze observeren alles tot in detail en hebben het vermogen om complete beelden in hun hoofd te vormen.

Daarom, wanneer iedereen om hen heen een bos vol bomen ziet, observeren ze alle planten- en diersoorten, de grond, de lucht, de wind en nog veel meer. In feite blijft niets onopgemerkt door een oude ziel. Ze kunnen een persoon of situatie tot in detail analyseren, zonder fouten te maken.

Ze zijn extreem gevoelig

Wat ook kenmerkend is voor de oude ziel is hun hoge empathie. Ze kunnen zich inderdaad in de plaats van anderen verplaatsen, hen begrijpen en helpen.

Dit alles komt omdat ze als geen ander begrijpen wat er gebeurt. Ze gaan verder dan hun prestaties, kennen hun eigen manier van denken, hebben het vermogen om te vergeven, laten los wat ze verkeerd doen en geven advies zonder te oordelen.

“De ziel heeft illusies zoals de vogel vleugels heeft: ze wordt erdoor ondersteund.”

-Victor Hugo-

Ten slotte moeten we waarschijnlijk de nadelen noemen van geboren worden met een oude ziel.

  • Ze passen niet bij mensen van hun eigen leeftijd. Sterker nog, ze hebben de neiging om meer om te gaan met oudere mensen.
  • Ze denken dat ze niet verbonden zijn met de wereld omdat ze de mening van hun dierbaren niet delen
  • Ze kunnen depressief worden of problemen hebben met het gevoel van eigenwaarde omdat ze zichzelf meten met een heel strikte maatstaf.

Ken je een oude ziel? Misschien denk je zelfs dat je er zelf een zou kunnen zijn. Hoe dan ook, het lijdt geen twijfel dat een oude ziel een buitengewoon interessant spiritueel concept is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Flores Mamani, E., Garcia Tejada, M. L., Calsina Ponce, W. C., & Yapuchura Sayco, A. (2016). Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la Universidad Nacional del Altiplano-Puno. Comuni@ cción7(2), 05-14.
  • Tucci, G. (2013). Apología del taoismo. Editorial MAXTOR.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.