Vier tekenen dat een relatie kapot is

Vier tekenen dat een relatie kapot is

Laatste update: 12 mei, 2017

De tijd maakt echter plaats voor routine, voor gebreken, voor de behoefte om aanpassingen te maken in het leven van de twee mensen die samen een relatie hebben zodat de relatie vooruit kan gaan. Er komt een tijd dat een van de twee dingen moet opgeven, en het opgeven van dingen lijkt ineens zo veel meer te kosten dan in het begin. Wees niet bezorgd; dit is het natuurlijke verloop van relaties. We kunnen de mate van toewijding en idealisering die in het begin bestond niet altijd blijven vasthouden, aangezien dit uiteindelijk vaak afhankelijke mensen creëert.

Dit gezegd hebbende, wat zijn dan wel echte tekenen dat het met onze relatie de verkeerde kant opgaat? Zijn er aanwijzingen dat een relatie afbrokkelt? Wanneer doen deze aanwijzingen zich voor, en is er een oplossing of is het al te laat?

1. Neerhalende kritiek

Als er vertrouwen en sterke liefde tussen twee mensen bestaat, dan is het normaal dat er tevens sprake is van kritiek van beide kanten. Dit is zelfs een gezonde manier om elkaar beter te leren kennen en om bepaalde aspecten van de relatie waar we ons eerst niet bewust van waren te verbeteren. Niet alle kritiek is echter hetzelfde, en soms gebruiken we kritiek om de ander te kwetsen. We noemen dit neerhalende kritiek.

Iedereen maakt fouten, maar als onze partner gebruik maakt van dit soort kritiek om ons aan te vallen of ons te kwetsen, dan zou dit kunnen betekenen dat deze persoon niet langer hetzelfde voelt voor ons als wij voor hem. Een duidelijk voorbeeld hiervan kan zijn ‘Moet je kijken hoe laat je bent, het is duidelijk dat je niet meer om me geeft.’ Dit is gewoon een gemene opmerking, in elke situatie.

Wat kun je in deze situatie doen? Nou, vertel je partner duidelijk dat het zo niet werkt en stel voor om samen een plan te bedenken om de situatie te verbeteren. Op deze manier zul je het contact opnieuw kunnen vaststellen, kun je de dingen samen doen en praten over jullie problemen.

2. Minachting

Als er van één of beide kanten sprake is van minachting, die regelmatig wordt getoond, dan kunnen we zeggen dat het met de relatie niet de goede kant opgaat. Minachting kan de vorm aannemen van sarcasme, beledigingen of imitaties. Elk van deze vormen zal ervoor zorgen dat de andere persoon zich minder gewaardeerd voelt.

Wat kun je in deze situatie doen? Eigenlijk hebben we maar één optie, en dat is om opnieuw het wederzijdse respect op te bouwen en om de dingen die we wel leuk vinden aan de relatie te benadrukken. Vertel elkaar wat jullie zo mooi aan elkaar vinden of wat jullie zo waarderen in elkaar. Op deze manier zul je de genegenheid tussen jullie weer kunnen versterken.

3. In de verdediging schieten

Het is een ontzettend normale reactie om in de verdediging te schieten wanneer we iets verkeerds gedaan hebben. Niemand vindt het leuk om toe te geven dat hij fout zit, en dus proberen we onze daden vaak te rechtvaardigen met die van anderen. Als onze partner echter continu en over van alles en nog wat in de verdediging schiet, dan kan dit betekenen dat deze minder van ons is gaan houden. Het kan een teken zijn van ontrouw, en door in de verdediging te schieten hoeft de ontrouwe partij zich minder schuldig te voelen over zijn ‘misstap’.

Wat kun je in deze situatie doen? Als zich een probleem voordoet en onze partner in de verdediging schiet, dan is het het beste om naar een oplossing te zoeken door kritisch te kijken naar het gedrag van jullie beiden en om trots en wraak naast je neer te leggen.

4. Dwarsliggerij

Dit is een van de laatste aanwijzingen die je vertellen dat je relatie het niet lang meer zal volhouden. Dwarsliggerij kan meerdere vormen aannemen. Er is nauwelijks nog sprake van communicatie, jullie zitten in een sleur, jullie delen geen interesses meer…

Dit doet zich over het algemeen voor na een lange periode van crisis en slechte stemmingen, of het is zo dat er een onverenigbaar probleem tussen jullie bestaat. Hoe het ook zij, als één of beide partijen continu dwarsligt, dan is een breuk ontzettend dichtbij.

Wat kun je in deze situatie doen? Als je oprecht om je partner geeft…doe dan iets! Ga zo snel als je kunt het gesprek met hem aan en probeer samen te bedenken hoe jullie de relatie kunnen omgooien. Wees bondig, zachtaardig en duidelijk. Geef die ander de ruimte om te zeggen wat hij niet leuk aan je vindt en gun jezelf deze ruimte eveneens. Probeer om tot een overeenkomst te komen die, als zij werkt, jullie relatie sterker zal maken dan ooit tevoren.

Afbeeldingen met dank aan buscarparejahoy


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.