Vier stappen die je helpen om je masker af te zetten

Vier stappen die je helpen om je masker af te zetten

Laatste update: 16 juli, 2019

Beperk jij je als het gaat om het uiten van je gedachten? Verberg je je je ware zelf en doe je alsof je iemand bent die je niet bent? Vermijd je het uiten van je gevoelens als je met mensen praat? Zo ja, dan leef je je leven niet ten volle. Het is beter om je emoties te delen met de mensen om je heen. We leggen vier stappen uit die je kunnen helpen om je masker af te zetten.

Als je je vrij wilt voelen, moet je dit artikel lezen. Houd er rekening mee dat dit niet iets is wat je van de ene op de andere dag kunt doen. We zijn er echter zeker van dat je uiteindelijk zult slagen!

Allereerst moet je begrijpen dat het dragen van een masker een verdedigingsmechanisme is, een manier om jezelf te beschermen. Als je het masker opzet, voedt het je alleen maar met je schuldgevoelens en onzekerheden.

Eigenlijk is het heel gebruikelijk dat mensen “beschermende” barrières opbouwen. Misschien draag je een masker zodat niemand je pijn kan doen. Je denkt dat dit masker je zal beschermen tegen onaangename emoties zoals angst of verdriet.

Dat gevoel van bescherming is wat je ervan kan weerhouden om het masker niet af te willen doen. Je masker kan je het gevoel geven dat je het onder controle hebt, alsof je het af kunt doen en weer kunt aantrekken wanneer je maar wilt en nodig hebt.

Vroeg of laat zul je echter beseffen dat je eraan gewend bent geraakt en dat het niet meer eenvoudig is om jezelf te laten zien zoals je bent. Je bent er zo aan gewend geraakt om je beschermd te voelen dat je niet eens meer weet hoe je je ware zelf aan anderen kunt laten zien. Dan voel je je je gevangen in dit masker in plaats van dat je je erdoor beschermd voelt.

Dromen over de persoon die je wilt zijn is het verspillen van de persoon die je al bent.

Kurt Cobain

Man kiest een masker uit

Vier stappen die je helpen om je masker af te zetten

1. Bereid je voor om te stoppen met het dragen van een masker

Het realiseren van het feit dat je een masker draagt is de eerste stap om het af te kunnen zetten. Misschien herinner je je niet eens meer wanneer je het masker begon te dragen. Misschien heb je je niet gerealiseerd dat je jezelf probeerde te beschermen of misschien draag je het om een andere reden.

Gelukkig zijn er geweldige manieren om te voorkomen dat je masker je beschadigt. Ten eerste moet je leren om beter voor jezelf te zorgen. Hier is een belangrijk feit: je moet je masker af willen doen. Om dit te kunnen doen, moet je zo positief mogelijk met je interne conflicten onderhandelen. Aarzel niet om je aan te passen aan wat je nodig hebt.

2. Wees geduldig, moedig en zorg voor gezelschap

Geduld is een waardevolle kwaliteit omdat het helpt om je gemotiveerd te houden. In die zin geeft het je ook de nodige ruimte om je transformatie te laten plaatsvinden. En dan hebben we het over die diepe transformatie die zich richt op de kern van het probleem en langdurige veranderingen teweegbrengt.

Het oplossen van interne conflicten vereist veel motivatie. Een andere krachtige en essentiële kwaliteit die je in staat zal stellen om deze situatie het hoofd te bieden is bovendien moed.

Tot slot moet je niet vergeten dat het gezelschap van iemand van wie je houdt terwijl je dit doormaakt (zoals vrienden, broers en zussen, of zelfs een psycholoog) je zal helpen om sterk te blijven om vooruit te gaan totdat je eindelijk je masker af kunt zetten.

3. Ken en accepteer jezelf

Om jezelf te kunnen accepteren, moet je jezelf kennen. Jezelf leren kennen betekent onder andere weten wat je wilt, wat je leuk vindt en wat je wilt bereiken.

We moedigen je aan om wat tijd alleen door te brengen. Er is niets mis mee om alleen te zijn en tijd door te brengen met je eigen gedachten. Laat je niet te veel afleiden en richt je op je hoofddoel: ontdekken wie je bent als persoon. Dit kan je helpen om in harmonie te komen met je emoties. Sta jezelf toe je emoties te voelen in plaats van ze te onderdrukken.

Sommige mensen houden er niet van om alleen te zijn omdat ze bang zijn om hun eigen emoties onder ogen te zien. Dit is echter volledig noodzakelijk voor zelfacceptatie. Als je eenmaal weet hoe je je je voelt, wie je bent en wat je leuk vindt, kun je beginnen met jezelf te accepteren in plaats van jezelf te beoordelen.

Jezelf accepteren betekent dat je je niet schaamt voor de persoon die je bent. Een masker dragen als je hebt geaccepteerd wie je bent, is nutteloos omdat het geen zin heeft je te verbergen nu je je niet schaamt voor wie je bent.

Onze eerste en laatste liefde is eigenliefde.

-Christian Nestell Bovee-

Vrouw houdt van zichzelf

4. Houd zowel van jezelf als van anderen

Als je eenmaal gevorderd bent in het zelfbewustzijn en het proces van zelfacceptatie, zal de eigenliefde vanzelf komen. Vergeet wie je vroeger was. Hou nu van jezelf en moedig jezelf aan om in de toekomst nog beter te worden. Het dragen van een masker is alleen nodig als je je kwaliteiten en fouten niet accepteert.

Deze stap bestaat uit het liefhebben van elk deel van je wezen. Als je iets wilt veranderen, beschouw het dan als een groeiende kans. Dit zal je helpen om je eigenliefde te stimuleren.

Er is geen enkele manier waarop je echt van iemand anders kunt houden als je niet van jezelf houdt. Van onszelf houden is alles over het kennen van onze waarde en niet bang zijn voor mensen die ons verlaten.

Je verandert de wereld door jezelf te zijn.

Yoko Ono

We hopen dat je je sterk genoeg voelt om deze vier stappen te volgen en je masker af te zetten. Het is tijd om de koe bij de horens te vatten en jezelf te zijn! Als je je al bewust bent van het feit dat je verslaafd bent aan het dragen van een masker, is het nog beter.

Verspil geen tijd meer om te proberen iemand te zijn die je niet bent of die je achterhoudt. De wereld heeft oprechtheid, acceptatie en eigenliefde nodig.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.