Verwacht niets, en je hebt niets te verliezen

Als je niets verwacht, stel je je open voor een wereld waarin je vrij bent van het gewicht van verwachtingen. Is het wel echt mogelijk om zonder verwachtingen te leven? Hoe kun je je niet slecht voelen als datgene waar je op hoopte niet gebeurt? Nou, als je niets verwacht, heb je niets te verliezen.
Verwacht niets, en je hebt niets te verliezen

Laatste update: 11 oktober, 2019

Over het algemeen hopen mensen dat dingen goed voor hen gaan. Met andere woorden, we wekken verwachtingen over hoe de dingen zouden moeten zijn, en hoe andere mensen om ons heen zich zouden moeten gedragen. Als je alles verwacht en dan toch met niets eindigt, kan dit frustrerend of zelfs verwoestend zijn.

Je hoopt bijvoorbeeld dat mensen op een bepaalde manier zullen reageren als je je ergens last van hebt. Je hoopt ook dat het niet zal regenen op de dag dat je van plan bent om een lange wandeling te maken. Maar wees eerlijk: hoe vaak ben je wel niet teleurgesteld door andere mensen?

Wat is in dit geval de sleutel om niet gekwetst te worden door dat soort dingen? Het antwoord is om niets te verwachten, want zo heb je niets te verliezen.

Dat klinkt in het begin misschien een beetje deprimerend. We kunnen het ook anders zeggen. Het niet creëren van verwachtingen kan een krachtig instrument zijn voor je welzijn.

Het is makkelijk om in de val te trappen dat dit inhoudt dat niets verwachten betekent dat je op de bank moet gaan liggen en het leven aan je voorbij moet laten gaan. Het is echter juist het tegenovergestelde, het is veel dynamischer en actiever dan dat.

Wat het echt betekent, is een mentale inspanning om geen valse hoop of valse overtuigingen op te bouwen. Waarom is dat dan precies zo belangrijk? Nou, als je niets verwacht, betekent dit dat je niet het risico loopt om teleurgesteld te worden. Laten we daar dieper op ingaan!

Een hand tegen een beslagen raam

Verwacht niets, en je zal alles hebben

Hoe kan iemand geen enkele verwachting hebben? Is dat echt mogelijk? Bijna iedereen blijft bij het idee dat dingen moeten gebeuren zoals ze willen. Dat is nou precies de sleutel: vastzitten aan het idee. Als je dat doet, maak je het veel waarschijnlijker dat het pijn zal doen als datgene wat je wilt niet gebeurt. Dus, wat kun je doen?

Het antwoord is om je los te maken van een bepaalde uitkomst. Als je bijvoorbeeld hoopt dat iemand iets voor je zal doen en dat gebeurt vervolgens niet, doet dat pijn. Als je openstaat voor de mogelijkheid dat dit kan gebeuren, maar misschien ook niet zal gebeuren, bescherm je jezelf door twee mogelijke uitkomsten te overwegen.

Het boeddhisme zegt dat we allemaal alleen maar proberen om geluk te vinden, maar dat de meesten van ons de verkeerde weg inslaan. Als je niets verwacht van een specifieke situatie of persoon, dan heb je alles. Met andere woorden: je staat open voor elk mogelijk resultaat.

Als een vriend aan je verwachtingen voldoet, brengt het je vreugde. Als ze dat niet doen dan is het niet erg, want je had al rekening gehouden met die mogelijkheid. Het is ook belangrijk om het je niet aan te trekken, omdat we allemaal fouten maken. Er zijn waarschijnlijk ook momenten geweest waarop jezelf niet aan de verwachtingen van iemand anders voldeed.

Bevrijd jezelf

Bevrijd jezelf van de pijn van mentale stijfheid. Het leven, je lot, of hoe je het ook wilt noemen, zal niet altijd verlopen zoals je het wilt.

Veel mensen zeggen dingen als “dingen lijken altijd verkeerd te gaan voor mij” en “ik word steeds weer in de steek gelaten.” Denk er eens over na: hoe vaak heb je iets van iemand verwacht, en ging het uiteindelijk anders? Waarschijnlijk hoor je iedere dag van je leven wel klachten over dingen die niet gaan zoals mensen dat willen.

Het doel is dus om te leren accepteren dat “al deze dingen die niet werken zoals ze zouden moeten werken” toch wel werken, alleen niet zoals jij dat wilt. Het is de kloof tussen die twee dingen die echt tot pijn leidt.

Al het lijden dat er in deze wereld is, komt voort uit de wens om zelf gelukkig te zijn… Al het geluk dat er in deze wereld is, komt voort uit het wensen dat anderen gelukkig zijn.

Shantideva

De pluizen van een paardenbloem

Je krijgt soms te maken met teleurstellingen van andere mensen, maar ze zullen niet zo pijnlijk zijn. In feite kun je zelfs iets van die teleurstellingen leren.

Aan de ene kant kun je leren om andere mensen te accepteren zonder je eigen verlangens op hen te projecteren. Ook, als je het gevoel hebt dat hun houding ten opzichte van jou echt kwetsend is, is het misschien beter om ze te laten gaan.

Alles is mogelijk

Het is waarschijnlijker dat iets niet verloopt zoals je had verwacht dan dat het precies zo verloopt.”

-Lama Rinchen-

Dit citaat geeft je de kans om na te denken over hoeveel macht je werkelijk hebt om de dingen die om je heen gebeuren te controleren. Rinchen heeft het over het idee dat alles mogelijk is, en het is de bedoeling dat je dat idee in je eigen leven accepteert. Als alles mogelijk is, ben je beter voorbereid op het feit dat de dingen niet zullen verlopen zoals je verwacht had.

We proberen de situatie waarin we ons allemaal bevinden te overstijgen: slachtoffers van onze eigen geestelijke kwellingen, vijanden van onze vrede en sereniteit. Deze kwellingen – zoals gehechtheid, haat, trots, hebzucht, enzovoort – zijn mentale toestanden die ons ertoe aanzetten ons te gedragen op een manier die al onze ellende en ons lijden veroorzaakt…

-Dalai Lama-

Als je niets verwacht, maak je alles mogelijk, want je staat open voor alles wat er gebeurt. Het projecteren van een idee of hoop voor de toekomst is prima als een manier om jezelf energie te geven, zolang je maar weet dat het misschien niet zo zal uitpakken als je wilt.

Wij mensen hebben de wijsheid verloren van het echt rusten en ontspannen…. We maken ons te veel zorgen. We laten ons lichaam niet genezen, en we laten onze geest en ons hart niet genezen.

-Thich Nhat Hanh-

Een van de belangrijkste manieren om te stoppen met lijden als gevolg van verwachtingen is om je geest te laten rusten. Wellicht ook interessant voor jou

De val van te hoge verwachtingen van relaties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De val van te hoge verwachtingen van relaties

Soms heb je te hoge verwachtingen van een relatie. Deze zullen dan nooit worden waargemaakt, en daar word je ongelukkig van. Leer deze los te laten...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.