Verschillen tussen sadisme, masochisme en sadomasochisme

Deze voorkeuren beperken zich niet tot het seksuele niveau. Het zijn eerder psychologische neigingen die van invloed zijn op de manier waarop iemand met zichzelf en anderen omgaat. Laten we het onderwerp verkennen aan de hand van alledaagse voorbeelden.
Verschillen tussen sadisme, masochisme en sadomasochisme
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 29 mei, 2024

Sadisme en masochisme hebben een aantal aspecten gemeen, maar het cruciale verschil zit hem in het doel. Terwijl de masochist zich richt op het zoeken van plezier door zelf lijden, vindt de sadist voldoening in het uitlokken van pijn bij anderen.

De bijzondere kenmerken van deze individuen maken hun gehechtheid complexer dan gewoonlijk, wat bijdraagt aan emotionele afhankelijkheid en algemeen ongemak. Laten we hier eens naar kijken.

De concepten begrijpen

Hoewel ze vaak worden geassocieerd met seksuele activiteiten, breiden deze psychologische voorkeuren zich uit naar andere gebieden van het leven, zoals het emotionele. Het is berucht hoe dergelijke neigingen de dynamiek van interpersoonlijke relaties beïnvloeden, zowel in paren als in andere soorten vriendschaps- of werkrelaties.

Voordat we dieper ingaan op de manifestatie van deze psychologische profielen in het dagelijks leven en hun invloed op relaties, is het essentieel om de termen sadisme, masochisme en sadomasochisme te definiëren en nauwkeurig te onderscheiden.

Sadisme

Dit is een psychologische neiging waarbij iemand plezier haalt uit het veroorzaken van pijn, lijden of vernedering bij iemand anders. De term is vernoemd naar Markies de Sade, een 18e eeuwse Franse schrijver en toneelschrijver die bekend staat om zijn werken over geweld en seksualiteit.

Masochisme

Dit is een psychologische aanleg waarbij iemand plezier of bevrediging vindt in het ontvangen van pijn, vernedering of lijden. In dit geval heeft het concept zijn wortels in de naam van de Oostenrijkse auteur Leopold von Sacher-Masoch, die thema’s van overheersing en onderwerping onderzocht in zijn literaire werken.

Sadomasochisme

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert sadomasochisme beide neigingen. Seksueel verwijst het naar het soort praktijken waarbij de ene persoon een dominante rol aanneemt en de andere een onderdanige rol. Het kan uitwisselbaar zijn en zich in verschillende vormen en gradaties manifesteren.

Wat is het verschil tussen masochisme en sadisme?

In grote lijnen ligt het belangrijkste verschil tussen masochisme en sadisme in de motivaties en oriëntaties ten opzichte van pijn. Zoals we al hebben gezegd, haalt een sadistisch persoon plezier uit het veroorzaken van pijn, terwijl een masochist plezier haalt uit het ontvangen van pijn.

Wat drijft elk van beiden tot dit gedrag? De sadistische persoon zou pijn veroorzaken als een manier om superioriteit te laten gelden of om een gevoel van macht en controle te krijgen.

In het geval van masochisme wordt een laag gevoel van eigenwaarde vaak geassocieerd met de motivaties achter het zoeken naar lijden, geïnternaliseerde schuld of de behoefte aan straf.

Psychologisch profiel van de sadistische persoon

Een sadistisch persoon haalt voldoening uit het domineren van anderen, vaak met weinig of geen empathie en een neiging tot emotionele manipulatie in hun relaties. Ze kunnen een gedragspatroon vertonen dat controle, intimidatie of chantage omvat om hun wensen of behoeften te bevredigen.

Ze hebben ook een overdreven beeld van zichzelf en zoeken de bewondering en aandacht van anderen door hun dominante gedrag. Het is echter niet ongebruikelijk dat ze, ondanks de schijnbare zekerheid, een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde verbergen dat ze proberen te compenseren.

Op seksueel vlak zorgt het veroorzaken van fysiek of emotioneel lijden bij hun partner voor opwinding. Het is essentieel om te verduidelijken dat, zolang beide partijen ermee instemmen en er geen risico’s aan verbonden zijn, er niets problematisch is aan deze praktijk.

Maar als deze neigingen niet langer een seksueel rollenspel weerspiegelen, maar een vorm van geweld, dan spreken we van een parafilie, zoals een seksuele sadismestoornis. In dit scenario handelt de persoon tegen de wil van de ander of ervaart hij of zij aanzienlijk ongemak of beperking op verschillende gebieden van het leven.

Psychologisch profiel van de masochist

Een masochist heeft de neiging om actief situaties op te zoeken die ongemak of lijden veroorzaken, omdat hij of zij daar plezier in vindt, hoe paradoxaal het ook klinkt. Het komt vaak voor dat ze betrokken zijn bij emotioneel afhankelijke relaties, met dominante of autoritaire partners die hun gevoel van onwaardigheid en het verdienen van straf versterken.

In deze relaties nemen ze onderdanige en onderdanige rollen aan, waarbij ze hun eigen verlangens en behoeften opofferen om de ander te behagen. Iemand met een masochistische neiging kan bijvoorbeeld toestaan dat zijn partner beslissingen voor hem neemt over persoonlijke zaken, zoals de keuze van activiteiten of financieel beheer, met als gevolg dat hij zijn autonomie opgeeft.

Ze hebben vaak problemen met hun gevoel van eigenwaarde en voelen zich onwaardig voor liefde en respect.

In plaats van de voorkeur te geven aan gezonde manieren om hun zelfbeeld te verbeteren, zijn het individuen die de neiging hebben om zich te begeven in een zelfdestructieve cyclus waarin lijden een manier is om deze negatieve zelfovertuigingen te versterken. Zelfsabotage komt vaak voor bij dit profiel.

Op seksueel gebied worden ze vaak opgewonden als ze zich kwetsbaar en vernederd voelen, omdat ze geneigd zijn tot vernedering als een vorm van bevrediging.

Net als de seksuele sadismestoornis wordt de seksuele masochismestoornis alleen als parafilie beschouwd als de praktijken, verlangens of fantasieën het dagelijks leven van de persoon negatief en significant verstoren.

Hoe zien de verschillen tussen masochisme en sadisme eruit in voorbeelden uit het dagelijks leven?

 

De volgende voorbeelden illustreren hoe, zelfs met hun verschillen, zowel sadisme als masochisme zich kunnen manifesteren in verschillende aspecten van het leven. Ze vertegenwoordigen manieren waarop mensen genot kunnen zoeken door hun eigen pijn of die van anderen.

Relaties

  • Sadisme: iemand die zijn of haar partner vernedert, kleineert en zelfs slaat, en daar plezier in schept .
  • Masochisme: iemand die in een gewelddadige relatie blijft waarin hij of zij voortdurend wordt blootgesteld aan emotioneel of fysiek misbruik.

Werkomgeving

  • Sadisme: een baas die geniet van vernederende, denigrerende en agressieve behandeling van leden van zijn of haar werkteam.
  • Masochisme: een werknemer die niet alleen geen grenzen stelt aan het uitgebuit en mishandeld worden op de werkvloer, maar er ook een zekere bevrediging in vindt.

Sociale interacties

  • Sadisme: een persoon die kwetsende opmerkingen maakt naar anderen in sociale bijeenkomsten, en er plezier in schept om te zien welk ongemak of ongemak ze veroorzaken.
  • Masochisme: een persoon die zichzelf belachelijk maakt in het bijzijn van anderen. Offert zijn eigen waardigheid op om acceptatie of erkenning te krijgen.

Vernietiging als gemeenschappelijke grond

In beide tendensen is de dynamiek van macht, onderwerping en plezier verweven met het idee van desintegratie en agressie. Volgens de psychoanalytische theorie kunnen beide in verband worden gebracht met het concept van de doodsdrift, die intrinsieke neiging tot vernietiging, die tegenovergesteld is aan de levensdrift.

De masochistische persoon houdt zich vaak bezig met zelfdestructief gedrag. Ze onderwerpen zichzelf aan pijnlijke, ongemakkelijke of vernederende situaties, wat geïnterpreteerd kan worden als een vorm van zelfafwijzing of psychologische zelfvernietiging.

Sadisme weerspiegelt ondertussen de uiterlijke vorm van destructiviteit. Het individu maakt van agressie een middel om pervers genot te bereiken.

Trek geen overhaaste conclusies

In deze lezing hebben we het verschil geleerd tussen sadisme en masochisme vanuit een psychologisch standpunt, met alledaagse voorbeelden om beide complexe concepten beter te begrijpen. Misschien heb je je herkend in sommige van de genoemde punten, of heb je ze herkend in mensen om je heen.

Het is echter cruciaal om te onthouden dat je deze informatie moet gebruiken als een algemene leidraad en niet als basis voor overhaaste conclusies over jezelf of iemand anders.

Sadisme en masochisme kunnen zich in verschillende mate en op verschillende manieren manifesteren bij verschillende mensen, en alleen een getrainde professional kan een accurate diagnose stellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Amercian Psychiatric Association [APA]. (2022). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5-TR).
  • Ferraro, J. M. (2021). Masoquismo: Entre aperturas, cernimientos e interrogantes. Pathos3, 60-67. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/pathos/article/view/33157
  • Freud, S. (2015). Más allá del principio del placer. Obras completasBuenos Aires: Amorrortu.
  • Utrera, M. A., Rincón, R. N., Sarmiento, R. S., Silva, M. G., & Diego, R. P. (2023). Características psicológicas y sexuales de las personas que practican el sadismo sexual. Infometric@-Serie Sociales y Humanas6(2). http://infometrica.org/index.php/ssh/article/view/196

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.