Het verschil tussen hooggevoeligheid en overgevoeligheid

Het verschil tussen hooggevoeligheid en overgevoeligheid

Laatste update: 29 mei, 2017

Hoewel deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden, zijn hooggevoeligheid en overgevoeligheid toch echt twee verschillende dingen.

 • Overgevoeligheid staat gelijk aan emotionele kwetsbaarheid en is een manier van omgaan met de dingen die jou in het leven overkomen.
 • Hooggevoeligheid is een biologisch bepaalde eigenschap die jou helpt om bepaalde gevoelens makkelijker te identificeren.

We kunnen zeggen dat iemand overgevoelig is, als hij bijvoorbeeld volledig ‘explodeert’ op het werk en een klacht bij de baas indient omdat hij het gebaar van een collega verkeerd interpreteerde.

We kunnen zeggen dat iemand hooggevoelig is als hij zich bijvoorbeeld, wanneer er iets negatiefs gebeurt, meer bekommert om de reactie van anderen.

Hooggevoeligheid

Biologie vs. emoties

Zoals ik al zei, is hooggevoeligheid een biologisch bepaalde eigenschap. Dit betekent dat het eigenlijk vrij weinig te maken heeft met emoties zelf. Het is een karaktereigenschap en net als vele andere biologische factoren, is hooggevoeligheid complex en grotendeels afhankelijk van iemands omgeving.

Je kunt hooggevoelig zijn zonder overgevoelig te zijn. Als je hooggevoelig bent en sterk ontwikkelde emotionele vaardigheden hebt, dan kan het voor anderen ontzettend moeilijk zijn om jou te raken. Hooggevoelige mensen hebben het namelijk ontzettend snel in de gaten of de emotionele staat van een ander oprecht is of niet.

Dit geeft hen een middel om anderen te kwetsen, als zij dit zouden willen, maar dit betekent niet dat het makkelijk voor ze is om anderen te kwetsen of emotioneel te manipuleren. Als de hooggevoelige persoon positieve emotionele vaardigheden heeft ontwikkeld, dan kan hij voor zijn familie en vrienden een geweldige steunpilaar zijn.

Overgevoeligheid is meestal het resultaat van ervaringen en opvoeding. Als iemand niet kon rekenen op de emotionele steun die hij nodig had om sterk te worden en de vaardigheden te ontwikkelen om de wereld aan te kunnen, zal hij uiteindelijk ontzettend gevoelig zijn voor de meningen van anderen.

Kenmerken

Aangezien het soms verwarrend kan zijn om hooggevoelige mensen van overgevoelige mensen te onderscheiden, wil ik even wat dieper en gedetailleerder ingaan op hun unieke kenmerken.

Overgevoelige mensen:

 • Zijn onzeker. Dit komt doordat ze geen onderscheid kunnen maken tussen een werkelijke aanval en een opmerking die helemaal niet bedoeld was om hen te bekritiseren.
 • Hebben meestal niet geleerd hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Dit zorgt ervoor dat ze hun gevoelens opkroppen. Dat wil zeggen, tot op het punt dat ze dit niet langer kunnen en exploderen.
 • Maken gebruik van negatieve middelen zoals emotionele chantage en kunnen soms agressief reageren. Dit doen zij om zich in zekere zin superieur te kunnen voelen.
 • Zijn ontzettend gevoelig voor wat anderen zeggen en doen.
 • Hebben negatieve ervaringen meegemaakt gedurende hun kindertijd en tienerjaren die ze nog niet hebben verwerkt. Dit kunnen allerlei ervaringen zijn geweest, van ouders die gingen scheiden, tot overbescherming en zelfs gepest of mishandeld zijn als kind.
Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen:

 • Hebben een geweldig vermogen om empathie te voelen. Hoewel dit iets positiefs lijkt te zijn, kan het voor een heleboel verwarring zorgen. Deze verwarring begint op te treden als er sprake is geweest van een gebrek aan een goede, solide emotionele opvoeding.
 • Kunnen emotioneel verwijderd raken van de mensen die hen omringen. Dit gebeurt het vaakst wanneer ze niet geleerd hebben om betrokken te zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Alles overweldigt ze.
 • Zijn ontzettend intuïtief. Van mensen, tot dieren en gereedschap, ze doorzien en begrijpen alles met het grootste gemak.
 • Geven de voorkeur aan solitaire activiteiten, zodat ze zich beter kunnen richten op hun doelen. Samenwerken met anderen kan hen een gespannen gevoel bezorgen als ze niet hebben geleerd om met hun hooggevoeligheid om te gaan.
 • Zijn ontzettend opmerkzaam. Als jij een vriend hebt die hooggevoelig is, dan zal hij vast en zeker de eerste zijn die veranderingen opmerkt. Of het nu gaat om een verandering in je inrichting, je humeur of je uiterlijk, het zal de hooggevoelige persoon niet ontgaan.

Wat ze met elkaar gemeen hebben

Iets dat hooggevoelige en overgevoelige mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze het zichzelf kunnen aanleren om sterker te zijn.

Zowel overgevoelige als hooggevoelige mensen kunnen iets aan hun situatie doen als deze hen problemen bezorgt. Overgevoeligheid kun je veranderen door nieuwe vaardigheden aan te leren die je zullen helpen om beter om te gaan met bepaalde situaties in het leven. Hooggevoeligheid zit in je genen en kun je weliswaar niet veranderen, maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Iets dat tevens kan helpen is om simpelweg uit te leggen aan de mensen om je heen dat je hooggevoelig of overgevoelig bent. Door dit te doen, zullen zij je beter kunnen begrijpen. Als je desondanks veel problemen ervaart als gevolg van je hooggevoeligheid of overgevoeligheid, dan is psychotherapie misschien een oplossing. Door middel van therapie kunnen we bepaalde emotionele vaardigheden in het leven waar we op dagelijkse basis niet zonder kunnen opnieuw aanleren.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.