Verraad opkloppen buiten proportie

Vaak kloppen we verraad buiten proportie op. We beseffen dan niet dat we het wellicht alleen maar associëren met dingen die gewoon niet aan onze verwachtingen voldoen. Het kan namelijk minder te maken hebben met verraad van hun kant dan met onze eigen teleurstelling.
Verraad opkloppen buiten proportie

Laatste update: 05 december, 2019

Voor veel mensen is verraad onvergeeflijk. Het laat een open wond en diepe littekens na. Eigenlijk is het zelfs een taboe geworden. Vaak gebeurt het dat we verraad opkloppen. We doen het dan zo buiten proportie dat we weigeren om erover te praten. Het verraad heeft voor zichzelf gesproken. Niets kan het rechtvaardigen en niets kan het beter maken.

Dat houdt je echter tegen om belangrijke nuances te zien. Soms zie je iets bijvoorbeeld als verraad wanneer het dat niet echt is. Of je oordeelt wellicht te hard wanneer andere mensen niet consequent zijn. Het enige wat ze misschien gedaan hebben, is je teleurstellen en niet je diep kwetsen.

“Iedereen krijgt minstens één keer in zijn leven te lijden onder verraad. Het is wat ons verenigt. De truc is om wanneer dat gebeurt, niet toe te laten dat het je vertrouwen in anderen vernielt. Laat niet toe dat ze je dat afnemen.”

-Sherrilyn Kenyon-

Je moet objectief en volwassen zijn om verraad de plek te geven waar het echt hoort. Uiteraard is het niet leuk wanneer iemand je teleurstelt. De ontgoocheling die daaruit voortvloeit, heeft echter vaak meer met jou te maken dan met de daden van de andere persoon.

Wat is verraad

Verraad opkloppen buiten proportie

Wat is verraad?

Het woord verraad kan tevoorschijn komen wanneer iemand zijn woord of een overeenkomst breekt. Etymologisch is het woord “traitor (verrader)” afkomstig van het Latijnse woord traditor. 

Dit woord betekent “een persoon die iemand uitlevert aan de vijand.” Het heeft dus een militaire bijbetekenis. Eigenlijk betekent het dus dat je iemand uitlevert aan de vijand.

In het dagelijks leven gebruiken we dit woord echter om te verwijzen naar de momenten waarop iemand die zogenaamd aan jouw kant staat, iets zegt of op een manier handelt die tegen jou of tegen jouw belangen ingaat. Je dacht dat ze aan jouw kant stonden maar beseft plotseling dat dit niet het geval is.

Het begrip “aan jouw kant staan” is heel dubbelzinnig. Het is even vaag als het begrip “tegen jou zijn.” Aan jouw kant staan kan miljoenen verschillende dingen betekenen. Het kan te maken hebben met niets op jouw fouten zeggen of gewoon respecteren wie je bent.

Op dezelfde manier kan tegen jou zijn ook andere dingen inhouden. Mensen benoemen bijvoorbeeld je tekortkomingen of mislukkingen. Het kan om ernstiger dingen gaan zoals pogingen om je naar beneden te halen. Verraad kan echter ook te maken hebben met andere dingen. Mensen doen bijvoorbeeld dingen die niet aan je verwachtingen voldoen.

Afspraken en verraad

Wanneer je met iemand een platonische of een romantische relatie hebt, dan zijn de grenzen ervan niet altijd helder. Beide personen hebben namelijk de neiging ervan uit te gaan dat er tussen hen afspraken en verbintenissen bestaan.

Vaak blijven die echter onuitgesproken. Het fundamentele idee is dan dat ze elkaar niet zullen kwetsen als ze een positieve relatie hebben. We hebben het eerder al vermeld. Dit hele verhaal dat “ze jou kwetsen”, kan uitermate subjectief zijn. Het meest typische voorbeeld is verraad tussen romantische partners.

De vraag is hier: betekent hun romantische overeenkomst dat ze die gevoelens ongeacht de omstandigheden moeten behouden? Misschien is dat hun bedoeling. Het is echter een heel moeilijk doel om te bereiken.

Dat komt deels omdat gevoelens cycli doormaken. In sommige gevallen neigen ze in positieve richting. Op andere momenten kunnen ze beginnen vervagen of zelfs in negatieve richting ombuigen.

Zovele mensen voelen zich echter verontwaardigd en verraden wanneer de gevoelens van hun partner veranderen. De echte vraag is bij wie het probleem ligt.

Is het de persoon die zich alleen maar anders begint te voelen en daarnaar handelt? Of is het de persoon die verwacht dat dit nooit zal gebeuren? Klop je met andere woorden het verraad buiten proportie op?

Feiten en omstandigheden

Verraad opkloppen buiten proportie: wat zijn de feiten en omstandigheden?

Veel mensen zullen zeggen dat ze het begrijpen als de gevoelens van hun partner veranderen. Dit begrip is er tenminste in zoverre die persoon oprecht is en die verandering op tijd uitspreekt. Dit is echter zelden het geval.

Als de ene persoon verliefd is en de andere niet langer, dan is het voor de eerste persoon erg moeilijk om dat te aanvaarden. Dit is vooral zo als hun partner op iemand anders verliefd geworden is.

Dat is ook de reden waarom mensen het zo vaak voor hun partner verbergen. Eigenlijk proberen ze niet echt om hun partner te bedriegen. Ze willen zich alleen maar niet schuldig hoeven voelen voor de schade die het kan veroorzaken of de storm die het kan ontketenen.

Uiteraard zijn er ook die manipulatieve en cynische mensen. Ze spelen met de gevoelens van andere mensen. Dit is echter een minderheid.

Je kan helpen om dit te voorkomen. Wees veel flexibeler met verraad of met dat wat we verraad noemen. In zovele gevallen zijn de omstandigheden immers belangrijker voor jou dan de eigenlijke daden.

Misschien klop je het verraad buiten proportie op. Het kan dus gewoon gebeuren dat de andere persoon niet aan jouw verwachtingen voldoet of niet doet wat je had gehoopt. Wellicht ook interessant voor jou

Teleurstellingen kunnen je manier van leven veranderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Teleurstellingen kunnen je manier van leven veranderen

Teleurstellingen zijn onvermijdbaar en ze kunnen flink pijn doen. Zoveel pijn zelfs, dat je denkt dat je niemand meer kan vertrouwen. Maar dit is n...  • Núñez, F., Cantó-Milà, N., & Seebach, S. (2015). Confianza, mentira y traición: El papel de la confianza y sus sombras en las relaciones de pareja. Sociológica (México), 30(84), 117-142.