Vergeten is moeilijk voor het hart

Vergeten is moeilijk voor het hart

Laatste update: 21 december, 2016

Als je het hart en het verstand op een weegschaal legt, zal er altijd sprake zijn van een onevenwichtigheid als het aankomt op herinneringen. Omdat ondanks het voorbijgaan van de tijd en ondanks dat ons verstand ze wil vergeten, sommige mensen nog altijd een plek in ons hart bezetten. Een plek die het hart harder laat kloppen, met een simpel beeld van het verleden, met de herinnering aan een woord dat ons werd ingefluisterd.

Je verstand zal willen dat je rationeel bent. Het zal willen dat je die persoon die jou kwetste en verliet vergeet. Maar jouw hart vergeet niet. Het blijft je eraan herinneren, elke keer dat het bloed pompt, wat voor gevoel die persoon je gaf, hoe de wereld op dat moment was.

“Soms kwamen in de stilte van de nacht al haar herinneringen bij haar terug met de volheid van een lied uit haar kindertijd… In de eenzaamheid ontsnapt niemand aan zijn herinneringen.”
-Antoine de Saint-Exupéry-

De eeuwige strijd: het verstand en het hart

Wanneer we een relatiebreuk meemaken, vertelt de realiteit ons dat de persoon van wie wij houden niet langer van ons houdt. Hij zoekt ons niet op, hij belt ons niet en hij kust ons niet. Maar het hart, in haar eeuwige strijd als hopeloze romanticus, herinnert ons aan de dag dat we voor het eerst kusten of de liefde bedreven beschermd door de duisternis. Deze strijd tussen de realiteit en onze herinneringen is wat ons ervan weerhoudt om te vergeten.

Loslaten

Hoe intenser de herinneringen zijn, hoe langer ze in je gedachten zullen blijven verschijnen. Dit is wetenschappelijk te verklaren, omdat de hippocampus (belast met het onthouden van dingen zoals data, plekken en gezichten) en de cerebrale amygdala (belast met de emotionele herinneringen) verbonden zijn geworden, verweven, en je herinneringen niet langer alleen maar beelden zijn. Ze zijn geuren, liefkozingen, woorden en smaken.

“Herinneren is makkelijk voor degene met een geheugen. Vergeten is moeilijk voor degene met een hart.”
-Gabriel García Márquez-

Het helende effect van tijd

Zoals het gezegde luidt, heelt de tijd alle wonden. Dit is omdat met het voorbijgaan van dagen, maanden en jaren de verbinding tussen de hippocampus en de cerebrale amygdala niet langer wordt gebruikt, zodat andere gegevens, andere herinneringen, kunnen worden opgeslagen. Dat wil zeggen, we laten mensen en de herinneringen aan hen los, zodat andere ons leven in kunnen komen.

Over het algemeen wordt een relatiebreuk gevolgd door een periode van verdriet die tussen zes maanden en een jaar kan aanhouden. Dit is afhankelijk van de moeite die we doen om verder te gaan met ons leven en de teleustelling te boven te komen.

Drie tips om je te helpen vergeten

Het is belangrijk om niet aan het verleden te bijven vasthouden, want het leven wacht op ons om ervan te genieten. En dus zouden we al onze inspanning moeten richten op het vergeten. Vergeten is namelijk echt wel mogelijk. Al wat het vereist is wilskracht en hoop voor de toekomst. Je hebt een hart en daarom is vergeten niet makkelijk, maar het is niet onmogelijk. Lees verder voor advies om je te helpen vergeten:

Accepteer wat er gebeurd is

Soms staan we erop om duizenden verklaringen te krijgen of te geven, maar misschien is dit niet nodig. Niet alles heeft een verklaring en het is niet nodig om dieper in de kwestie te duiken en onszelf alleen maar meer te kwetsen. Dit is ontzettend moeilijk te accepteren, maar het is een noodzakelijke dosis realiteit. Wees moedig en accepteer dat de persoon van wie jij houdt is weggegaan.

Leef je leven en geniet van je emoties

Het is mogelijk dat je aan het begin van deze periode van verdriet het gevoel zult hebben dat je wilt huilen. En je moet ook huilen om alle pijn eruit te laten, maar je zou jezelf ook moeten stimuleren om erop uit te treden, een wandeling te maken, naar de film te gaan en om te gaan met andere mensen.

Ga je leven weer leiden. Vraag jezelf: ‘Wat vind ik leuk? Waar geniet ik van?" Je zult nieuwe herinneringen beginnen te creëren die je de oude zullen doen vergeten. Maak plek in je hart voor nieuwe emoties en ervaringen. Sluit bepaalde deuren om nieuwe te kunnen openen.

Hart

De tijd is niet alles

De tijd helpt je te vergeten. Het is waar dat met het voorbijgaan van de tijd de pijn verdoofd raakt, tot het volledig verdwijnt. Maar het gaat niet alleen over wachten. Het gaat ook over handelen. Het zal je niets goeds brengen als je thuis gaat zitten wachten tot de pijn weggaat.

Stel je open op. Ga die fotografiecursus doen die je altijd al wilde doen. Durf te vragen om het telefoonnummer van die jongen die je leuk vindt. Ga sporten, neem een gin-tonic, lees je favoriete boek nog een keer of koop lekker een nieuw boek. Doe wat je wilt, als je maar leeft.