Verdriet omzetten in creativiteit

Verdriet omzetten in creativiteit

Laatste update: 20 juli, 2019

Verdriet is een emotie die we op elk moment kunnen voelen en dat kan leiden tot veel ongemak en moeilijke tijden. We kunnen het echter ook als zelfhulpmiddel gebruiken. We kunnen zelfs ons verdriet omzetten in creativiteit.

Velen geloven dat geluk een permanente staat is. Mensen geloven daarom dat verdrietig zijn slecht is. Dit is echter niet altijd het geval. Er is een tijd voor elke emotie, en daarom is het belangrijk om onszelf toe te staan om ze allemaal te voelen en uit te drukken. Verdriet is dus een noodzakelijke emotie waar we ook van kunnen profiteren.

Deze emotie maakt ook deel uit van ons leven en daarom kan je veel leren over jezelf als je je toestaat om verdrietig te zijn. Alles hangt af van je perspectief en de houding die je aanneemt. In dit artikel leren we je hoe je verdriet kan omzetten in creativiteit.

1. Maak contact met jezelf

Vaak vinden we het moeilijk om verdriet te accepteren omdat we denken dat we ons altijd goed moeten voelen. Wij geloven namelijk dat verdriet een slechte zaak is en dit kan tot schuldgevoelens leiden. Als we ons echter toestaan om deze emotie te voelen dan kunnen we ons verbinden met onze essentie en unieke dingen creëren.

verdriet omzetten in creativiteit

Verdriet omzetten in creativiteit bestaat uit het benutten van die emotie om onze innerlijke wereld te hervormen door te creëren. Door middel van kunst kunnen we deze emotie transformeren door uit te drukken wat ons overweldigt. We kunnen met name uitdrukken wat we voelen, denken of ook willen herstellen door ons werk.

De meest krachtige kunst is om van pijn een helende talisman te maken. Een vlinder wordt herboren in een kleurenfestival!

-Frida Kahlo-

Creativiteit komt uit het diepste van onze ziel. Het is dan ook gemakkelijker om het op te roepen wanneer we ons in contact brengen met onszelf.

Verdriet is vaak een intense emotie die verband houdt met onze meest intieme aspecten. Als we dus eenmaal verbonden zijn met onze gevoelens, zal onze creatieve kant naar boven komen. Maak contact met je emoties en laat ze stromen.

Je hebt de kracht om je emotionele wonden te creëren en te helen. Dit proces hoeft niet snel te gaan want je kan jezelf beetje bij beetje leren kennen.

2. Kies een plek waar je je prettig voelt

Het is gemakkelijker om je geïnspireerd te voelen als je je op een plek bevindt waar je je prettig voelt. Elke persoon heeft zijn eigen vredig en harmonieus plekje. We zijn allemaal anders dus dit plekje verschilt voor elk van ons. Er zijn altijd meerdere opties.

Denk aan de plek waar je je het meeste op je gemak voelt van alle plaatsen die je kent. Je kan zelfs een plaats kiezen waar je nog nooit geweest bent. Verken ze en beslis of het een prettige ruimte is voor jou. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het een ruimte is waar je je prettig voelt en waar je je creativiteit ten volle kan uiten.

Het kiezen van de juiste plaats is net zo eenvoudig als denken aan een plek die uitnodigend is. Waar voel je de magie? Ben je vrij om alles uit te drukken wat je in je hebt op deze plek?

3. Selecteer het medium dat je bevalt

Als je je plek gevonden hebt begin dan te denken aan wat voor kunst je het leukste vindt. Er zijn veel opties zoals theater, dansen, schrijven, schilderen, muziek en nog veel meer. Wat vind je het leukste? Waar voel je je prettig bij?

Hier zijn enkele dingen die je misschien nodig hebt om verdriet om te zetten in creativiteit:

  • Kies een materiaal waarop je kan schilderen. Je hebt natuurlijk ook kleurpotloden, verf, markers, houtskool, aquarellen, enzovoort nodig.
  • Comfortabele kleding om te dansen of acteren, begeleid door muziek die je het leukste vindt. Zelfs voor kunstvormen die niet veel beweging vereisen is het belangrijk om je comfortabel te voelen.
  • Blanco pagina’s om een nummer, een gedicht of een kort verhaal te schrijven. Je hebt enkel een potlood en wat papier nodig om je beste werk te maken. Als je wilt kan je zelfs je computer gebruiken.
  • Gebruik je eigen lichaam om een toneelstuk of een scène te maken door items te gebruiken die het beste bij je passen.
  • Een instrument. Componeer je eigen lied of speel er één dat door iemand anders geschreven is. Als je geen instrument kan bespelen probeer dan te zingen.
  • Maak kunst op je computer. Je kan een video bewerken, dat is een erg leuke optie.
  • Maak een beeld met wat je maar wilt.
verdriet omzetten in creativiteit dansende vrouw

De ideeën zijn eindeloos. Laat je fantasie de vrije loop en ga aan de slag!

4. Begin met uit te drukken wat je voelt om verdriet om te zetten in creativiteit

Laat alles wat je in je hebt stromen en begin je emoties te verkennen om pijn om te zetten in kunst. Zodra je met dit proces begint is het gemakkelijker om door te gaan. Het gaat er namelijk over om te proberen en te proberen totdat je voelt dat je creatieve sappen stromen. Op dat moment kan je alles uitdrukken wat je wil en nodig hebt.

Sta jezelf toe om na te denken over wat je kwelt en durf jezelf te zijn en communiceer over alles wat je voelt. Beseffen wat je pijn doet is belangrijk. Op deze manier kan je het een nieuwe betekenis geven en ervan leren maar een andere optie is om wat je pijn doet los te laten.

5. Verdriet omzetten in creativiteit via kunsttherapie

Maak je geen zorgen als je denkt dat je niet alleen kan beginnen. Je kan verdriet omzetten in creativiteit door middel van kunsttherapie. Dit is een vorm van psychologische hulp waardoor je je goed goed gaat voelen via kunst.

Het is een fantastische manier om je te helpen jezelf beter te leren kennen door middel van creatie. Artistieke expressie gaat je helpen bij het vinden van een antwoord op je problemen.

Verdriet omzetten in creativiteit laat je toe te ontdekken wat je overweldigt. Kunst stelt je bovendien in staat om een verbinding met jezelf te maken en je creativiteit te verkennen maar bovenal ga je je meest intieme gevoelens kunnen vastleggen.

“Kunst stel ons in staat om onszelf te vinden en tegelijkertijd onszelf te verliezen.”

-Thomas Merton-

Voel het verdriet en laat je meeslepen door creativiteit. Bouw, verander en laat de diepste delen van je ziel vrij stromen. Verdriet omzetten in creativiteit kan net zo eenvoudig zijn als het openen van je geest en accepteren dat pijn een emotie is die je ook kan helpen. Wellicht ook interessant voor jou

John Lennon en depressie: de liedjes die niemand begreep
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
John Lennon en depressie: de liedjes die niemand begreep

John Lennon schreeuwde een groot deel van zijn leven om hulp. Het meest inspirerende lid van The Beatles verborg een donkere kant van zichzelf.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.