Veranderen is niet makkelijk, maar waarom niet?

Veranderen is niet makkelijk, maar waarom niet?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 28 juli, 2018

Veranderen is niet makkelijk. Er zijn zelfs aspecten waardoor het onmogelijk en soms onnodig is om te veranderen. Er bestaat geen model van een perfect mens waar we allemaal op moeten lijken. 

Daarnaast is het concept ‘normaal’ iets relatiefs. Mensen die van de norm afwijken zijn vaak degenen die de grootste bijdragen aan de maatschappij leveren.

Er zijn echter aspecten waar veranderingen op hun plaats zijn. We hebben het hier over problemen die ons leven beperken of waaronder we lijden.

Het is geen kwestie van proberen om op andere mensen te lijken. Het meest redelijke is om simpelweg te leven op een manier die het beste voor ons is.

“Alle veranderingen, zelfs die waar we het meest naar verlangen, hebben hun melancholie.”

-Anatole France-

Het gaat ook niet om een transformatie van onze persoonlijkheid. Waar we naar op zoek moeten zijn, zijn dingen die ons ongemak veroorzaken.

Veranderen is niet makkelijk, maar als je realistische verwachtingen schept dan is het zeker mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om enkele obstakels uit de weg te ruimen. Hieronder vind je een aantal van deze hindernissen.

Veranderen is niet makkelijk zonder feedback

Vaak zijn we ons bewust van slecht gedrag. Als we bijvoorbeeld impulsief reageren, blijven roken of een sedentaire levensstijl hebben. In dit soort gevallen is het bewustzijn aanwezig, maar zien we het onderliggende probleem niet. Dit is waarom veranderen moeilijk is.

Een goede manier om veranderen te stimuleren is door het zichtbaar maken van de consequenties van slecht gedrag. Laten we een voorbeeld nemen.

De meeste mensen weten dat ze hun handen moeten wassen voordat ze gaan eten. Veel mensen doen dit echter toch niet. Als ze een kleurstof zouden gebruiken waardoor de bacteriën op hun handen zichtbaar zouden worden, zou dit zeker anders zijn.

Probeer dit op jezelf toe te passen. Bedenk in detail wat de gevolgen van negatief gedrag zijn. Maak een lijst en beschrijf deze consequenties nauwkeurig.

Neem vervolgens regelmatig een kijkje op de lijst. Ga ook door met het zoeken naar nieuwe schadelijke effecten van dat specifieke gedrag. In het kort, zie de consequenties van het gedrag dat je wilt veranderen onder ogen.

Gedragsverandering is moeilijk

Gebrek aan motivatie of steun

Hoe negatief een bepaald gedrag ook is, als we het blijven doen, betekent dit dat het ons iets geeft. Het probleem is dat het voordeel vaak alleen op de korte termijn geldt, terwijl de negatieve gevolgen alleen op de lange termijn zichtbaar worden. Dat is waarom het zo makkelijk is de schade van het gedrag te negeren.

Daarom hebben we vaak motivatie en steun nodig om het verlangen om te veranderen in leven te houden. Het is goed om met de mensen om ons heen te communiceren. Vraag ze om je te helpen herinneren hoe belangrijk de verandering is. Niet om druk op ons te zetten, maar om ons te bemoedigen.

Het is ook goed om zelfmotivatie te oefenen. Jezelf belonen is altijd een goede optie. Geef jezelf iets bij elk doel wat je bereikt. Herken de moeite die je doet. Veranderen is niet makkelijk, maar er zijn weinig dingen die zoveel voldoening geven als dit bereiken.

Veranderen is moeilijk

Identificeer triggers en alternatieven

We hebben allemaal routines die verandering moeilijk maken. Ze zijn geassocieerd met het gedrag dat we willen aanpassen en maken het moeilijker ons doel te bereiken.

Routines zorgen ervoor dat we terugvallen op ons oude, negatieve gedrag. Stel, je hebt besloten iedere dag een uur te sporten, maar je hebt de gewoonte om laat naar bed te gaan. Je maakt het jezelf nu moeilijker dan nodig is.

Op andere momenten zijn de dingen die negatief gedrag ‘triggeren’ subtieler. Bijvoorbeeld als je de gewoonte hebt om overal rommel achter te laten. Dit zit de mensen waar je mee samenwoont dwars. Het is een bron van conflicten en ruzie. Maar je bent ongeorganiseerd omdat je een bepaalde mate van onrust beleeft en het gevoel hebt dat er niet genoeg tijd is.

In dit laatste voorbeeld is de trigger op de achtergrond dit gevoel van haast. Het laat je geloven dat je geen twee minuten de tijd hebt om wat spullen op te ruimen. In dergelijke gevallen is het belangrijk om het probleem te herkennen en naar alternatieve oplossingen te zoeken.

Hoe kun je onrust uit je leven verbannen? Hoe kun je meer orde scheppen zonder het gevoel te hebben dat je waardevolle tijd ‘verliest’?

Gezicht

Veranderen is niet makkelijk, vooral omdat we altijd weerstand tegen zullen komen, bewust of onbewust. Misschien willen we niet veranderen omdat we de voordelen van gedragsverandering niet hebben bekeken.

Of omdat we slachtoffers zijn van een rigide manier van denken. We hebben geen alternatief gedrag gevonden dat het negatieve gedrag kan vervangen.

Niets garandeert dat we zullen krijgen wat we willen, maar als we bewust blijven doorzetten, zal de verandering die we zoeken steeds dichterbij komen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.