De vele vormen van angst
Angst is een van de naarste gevoelens die een mens kan ervaren. Het niveau van ongemak is afhankelijk van de intensiteit van het gevoel en de context waarin het zich voordoet.
Over het algemeen is angst belemmerend voor het dagelijkse leven van een persoon, hoewel het soms zelfs onmogelijk is voor de persoon om de dingen te doen die hij normaal gesproken gedurende de dag moet doen.
In dit artikel zullen we de fundamentele aspecten van angst proberen uit te leggen. Als je je in een van deze aspecten herkent, dan is het misschien een goed idee om op zoek te gaan naar professionele hulp bij een klinisch psycholoog die hierin gespecialiseerd is.
Wat is angst?
Angststoornissen zijn onder de algemene bevolking de meestvoorkomende psychologische stoornissen. Aangezien het een ontzettend brede term is, is het goed om te weten hoe we de verschillende manieren waarop het zich manifesteert van elkaar kunnen onderscheiden. Met oog hierop zullen we hieronder het verschil tussen paniek, angst en fobieën uitleggen.
Angst is een emotionele reactie die gevoelens van stress, ongerustheid, nervositeit en bezorgdheid omvat die het autonomische zenuwstelsel activeren. Paniek omvat dezelfde gevoelens, echter overheersen bij paniek de lichamelijke symptomen, terwijl bij angst de psychische symptomen de overhand hebben.
Waar ‘bang zijn’ ook wel wordt geassocieerd met identificeerbare externe stimuli, doet angst zich voor zonder herkenbare dreiging van buitenaf. Fobieën zijn angsten die niet meer in verhouding staan tot datgene waar we bang voor zijn. Over het algemeen resulteren fobieën in irrationeel vermijdend gedrag.
Angst is anticiperend, wat het een zeer onaangenaam en agressief gevoel maakt. Het is cognitief van aard en het is gericht op de toekomst, wat betekent dat het zich op elk moment kan voordoen.
Afgezien van de eigen cognitieve aard, is er een leerelement dat bevorderlijk is voor de verschijning van angst. Daarnaast is er nog een biologische component: bij mensen die lijden aan angst wordt hyperactiviteit in de locus coeruleus, een onbalans in de neurotransmitter GABA en verschillen in het neuronale netwerk tussen de thalamus en de amygdala waargenomen.
Hoe werkt het?
Angst is geen uniform systeem, maar wordt gevormd door een drievoudige systeemreactie: het subjectieve systeem, het fysiologische systeem en het motorische systeem. Deze kunnen zich allemaal tegelijk voordoen of onafhankelijk van elkaar optreden.
Over het algemeen ervaren mensen onaangename gedachten (het subjectieve systeem), die zij in het lichaam voelen in de vorm van een onregelmatige hartslag, verwijding van de pupillen en gebeef en gebibber (fysiologisch systeem). Het is eveneens merkbaar in hun gezichtsuitdrukking, hun gebaren en hun vermijdende gedrag (motorisch systeem).
De symptomen van angst
Angst wordt bij de mensen die er last van hebben fundamenteel gekenmerkt door twee algemene overheersende gevoelens:
- Hulpeloosheid: het gevoel alsof je de controle kwijt bent, alsof je niets kunt doen om de dreigende, onaangename interne en externe gebeurtenissen te vermijden.
- Onzekerheid: het gevoel alsof je niet weet wat er in de toekomst zal gebeuren, wat ontzettend verontrustend is en leed en psychologische onrust veroorzaakt.
Veel van de symptomen ervan komen overeen met die van depressie, maar vele andere symptomen ook weer niet. Sommige van de meest algemene symptomen die angst en depressie met elkaar gemeen hebben worden gekenmerkt door een sterke negatieve invloed. Deze omvatten ongerustheid, lage concentratie, prikkelbaarheid, slapeloosheid, vermoeidheid, psychomotorische agitatie, schuldgevoelens en een laag gevoel van eigenwaarde.
De symptomen die specifieker gerelateerd zijn aan angst zijn vrees, paniek, nervositeit, vermijdend gedrag, instabiliteit, hypervigilantie, het waarnemen van dreiging of gevaar, hoge activiteit van het sympathische zenuwstelsel etc.
Angst is overkoepelend voor vele verschillende syndromen, die nader te bepalen zijn aan de hand van de classificatie van symptomen. Deze omvatten dingen zoals agorafobie, paniekaanvallen, specifieke fobie, sociale fobie, gegeneraliseerde angststoornis en selectief mutisme.
Behandelingen
Afhankelijk van het soort angststoornis dat je hebt, bestaan er veel verschillende behandelingen. Sommige bewijzen echter effectiever te zijn dan andere. Het is allemaal afhankelijk van de specialist die je bezoekt en welke behandeling jou het beste zal helpen.
Voor een gegeneraliseerde angststoornis is cognitieve gedragstherapie (cgt) de meest algemene behandeling. Dit omvat ontspanning, cognitieve therapie, exposure (confrontatietherapie) en terugvalpreventie. Medicatie is eveneens een bewezen effectieve behandeling, terwijl hypnose zich nog altijd in de experimentele fase bevindt.
Voor andere algemene stoornissen zoals specifieke fobieën is blootstelling de beste behandeling. Voor sociale fobieën is de beste behandeling cognitieve gedragstherapie samen met cognitieve herstructurering (ch) en sociale vaardigheidstraining (svt).
Om je angst te confronteren, moet je het eerst leren kennen. Je moet jezelf leren kennen en op zoek gaan naar een goede professional die je kan helpen het onder controle te houden. Er zijn tenslotte veel verschillende behandelingen beschikbaar die aanpasbaar zijn aan de persoon en het type angst in kwestie. Als angst op de juiste manier wordt behandeld, dan zal behandeling zeer effectief zijn.
–Afbeeldingen met dank aan Patricia Ariel–