5 uitdrukkingen die we niet zouden moeten gebruiken

De tijden veranderen en analyses van taal en de implicaties ervan hebben ons geholpen te begrijpen dat er concepten zijn die we beter kunnen vermijden, uit respect voor anderen en voor onszelf.
5 uitdrukkingen die we niet zouden moeten gebruiken

Laatste update: 04 december, 2023

Sommige uitdrukkingen zijn bedacht uit haat. Het zijn bewoordingen of statements die mensen vrijwel altijd gebruiken op momenten dat ze boos zijn of met een intentie om schade aan te richten.

Het ergste is dat dit inderdaad vaak lukt. Ze kwetsen, beschadigen en maken mensen kapot. En degene die de woorden uitspreekt is bijna altijd een iemand met een vals gevoel van autoriteit.

Hoe groot een onenigheid ook is met een persoon, er zijn uitdrukkingen die je nooit zou moeten gebruiken. Waarom? Omdat het gewelddadige boodschappen zijn.

We hebben het niet over agressiviteit geboren uit gezonde tegenstellingen of verschillen. Nee, we hebben het over gewelddadige daden die alleen nog meer geweld en vernietiging teweeg zullen brengen.

Het is mogelijk om iets te bereiken met drie uur lang vechten. Maar het staat vast dat het verkregen kon worden met slechts drie woorden vol liefde.
– Confucius –

Het is aan te raden voor iedereen die deze uitdrukkingen gebruikt om te reflecteren op wat het is dat hen motiveert om ze te gebruiken. Er gaat meer dan alleen woede achter ze schuil.

Een ding dat we zeker weten is dat we zullen winnen als we deze woorden niet meer gebruiken. Nu zullen we je vijf uitdrukkingen laten zien die we niet zouden moeten gebruiken. Laten we ze samen weggooien.

5 uitdrukkingen die je moet vermijden

1. Idioot…en zijn synoniemen

Het zou ons goed doen om te stoppen met mensen ‘idioten’, of  ‘stom’ of ‘traag’ te noemen, of welke van hun 10 miljoen synoniemen dan ook.

Het zijn niets meer dan beledigende woorden wanneer we ze uitspreken buiten een ontspannen, grappige context. En vooral wanneer we ze op een boze manier uitspreken of met een denigrerende toon.

Man met pijp en zakken

Het is een belediging die we richten aan de essentie van een persoon. Het kwalificeert, of eigenlijk diskwalificeert, hun mentale capaciteit. Op die manier gaan deze labels veel verder dan de grenzen van kritiek.

We zouden deze uitdrukkingen nooit bij iemand moeten gebruiken, omdat niemand ze verdient.

2. Loser

Het is een van de meest gebruikte uitdrukkingen. Vooral sinds films het woord ‘loser‘ begonnen te gebruiken als hun favoriete belediging. In uiterst competitieve consumptiemaatschappijen heeft succes erg specifieke grenzen en een zeer beperkte betekenis.

Een minder bekrompen perspectief zal ons helpen realiseren dat dit label zelden, zo niet nooit, logisch is. Tijden van winst worden afgewisseld met tijden van verlies. We evolueren allemaal en we vallen ook allemaal af en toe. Niemand is absoluut een loser, net zoals niemand alleen maar en op alle fronten succesvol is.

Maar deze labels geven aan andere mensen heeft een zeer specifiek doel. Het doel is om ze te een label te geven dat hen zal ontdoen van hun persoonlijke en maatschappelijke waarde.

3. Je bent nutteloos

Dit soort uitdrukkingen wordt oprecht gewelddadig wanneer iemand het uit vanuit een machtspositie. Dit is waar, of je nu een vader, een leraar, een politicus, etc. bent.

Dit zijn de omstandigheden waaronder ze hun grootste destructieve kracht kunnen uiten. Maar het is betreurenswaardig voor een mens om naar een andere persoon te refereren op die manier in welke omstandigheid dan ook.

Man wordt aangevallen door kikkers

Iemand betitelen als ‘nutteloos’ betekent dat je al hun daden in twijfel trekt. Het is een absolute kwalificatie. Het probeert iets universeels over die persoon te zeggen.

En het is bedoeld om hen te verwoesten, hen te laten verdwijnen in een categorie  van menselijke waarden. Er bestaat geen constructieve manier om dit woord te gebruiken tegen wie dan ook.

4. Je kan het niet of dat zal je niet kunnen

Dit is nog zo’n definitieve uitdrukking. Eentje die niet alleen diep beledigend is, maar ook compleet onjuist. Wie heeft de ‘kristallen bol’ om te bepalen dat iemand iets niet kan of niet zal kunnen?

De geschiedenis is vol met mensen die verteld werden dat ze ‘iets niet konden’ om hen vervolgens het ongelijk te bewijzen.

Wat we echter niet weten is hoeveel pogingen werden gedwarsboomd door woorden als deze. Mensen zijn altijd in verandering en onze levens zijn dynamisch..

Wat ik vandaag niet kon, zal me morgen wellicht makkelijk afgaan. Daarbij komt dat niemand het recht heeft om tegen iemand anders te zeggen dat dit niet waar is.

5. Gek of vreemd

Het is een van de gemeenste uitdrukkingen omdat het niet eens een directe belediging is. Iemand is ‘gek ‘ of ‘vreemd’, vergeleken met wat?

Wat is het kader dat we gebruiken om iemand te definiëren als anders? Waarom is ‘vreemd’ zijn eigenlijk zo erg? Wat is het probleem met anders zijn?

Harlekijn is een van de uitdrukkingen die we niet zouden moeten gebruiken

Dit soort uitdrukkingen proberen de waardigheid van de persoon te verslinden. Vreemd zijn is in werkelijkheid een deugd. Is het zeldzame niet waardevoller dan het alledaagse? Dus het probleem zit ‘m niet in anders zijn.

Mensen gebruiken deze woorden om te labelen en buiten te sluiten. Om de andere persoon zich ‘buiten’ de norm te laten voelen, of wat acceptabel is.

Als je iemand bent die oncontroleerbare woede-uitbarstingen heeft, moet je uitzoeken wat er gebeurt. Onthoud dat woorden, eenmaal uitgesproken, niet teruggenomen kunnen worden. En dat het repareren van de schade die ze hebben berokkend wellicht een onmogelijke taak zal zijn.

Destructieve uitdrukkingen leiden wellicht tot serieuzere conflicten die zelfs nog moeilijker om te lossen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.