Top 5 van Groucho Marx-citaten

Top 5 van Groucho Marx-citaten
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn zoveel Groucho Marx-citaten dat zelfs sommige andere ingenieuze citaten, die niet van hem zijn, ten onrechte aan hem worden toegeschreven. Het is dan ook altijd de moeite waard om zijn verbazingwekkende reflecties te onthouden.

Groucho Marx stond bekend om zijn beroemde films met onvergetelijke citaten, zoals: “Dat zijn mijn principes, en als je ze niet leuk vindt… dan heb ik er nog andere.” Dit is niet alleen grappig, maar het citaat verbergt ook een felle kritiek op de hypocrisie die heerst in veel samenlevingen.

Omwille van de vindingrijkheid en humor van deze acteur, dachten we dat het een uitstekend idee zou zijn om enkele van zijn topcitaten te delen. Laten we kijken of we de fijne ironie van zijn citaten kunnen ontleden en de kritiek achter hen kunnen ontdekken.

Top 5 van Groucho Marx-citaten:

“Beter om te zwijgen en een dwaas bevonden te worden dan te spreken en alle twijfel weg te nemen.”

Er wordt vaak gezegd: “Als je niets aardigs te zeggen hebt, dan kun je beter zwijgen.” Het lijkt er echter op dat het citaat van Groucho Marx veel bitterder en accurater was.

We denken niet dat hij echt wilde zeggen dat iedereen stom is. Het was wellicht zijn bedoeling om ons eraan te herinneren dat sommige mensen overdreven veel praten, veel meer dan wat nodig is. Als we niet veel bij te dragen hebben kunnen we waarschijnlijk beter zwijgen.

groucho marx-citaten

“Het huwelijk is de belangrijkste oorzaak van echtscheiding.”

Sommige mensen voelen zich beledigd als ze dit citaat horen. Toch is het waar, als mensen niet zouden trouwen, zouden er ook geen echtscheidingen bestaan. Zowel in de juridische verbintenis als bij paren die enkel emotioneel gezien samen zijn, is het duidelijk dat een scheiding alleen kan plaatsvinden nadat twee mensen besluiten om hun relatie te beëindigen.

We hebben echter de neiging om echtscheidingen te zien als een breuk of een catastrofe, maar dit hoeft zo niet te zijn. Misschien moeten we relaties niet beoordelen op basis van hun duur, maar op basis van hun kwaliteit.

Een paar kan een tijdje gelukkig zijn maar hun waarden, prioriteiten of denkwijzen kunnen veranderen. Op dat moment kunnen ze beslissen om hun relatie te beëindigen.

“Ik moet zeggen dat ik televisie erg leerrijk vind. op het moment dat iemand hem aanzet, ga ik naar de bibliotheek en lees een goed boek.”

Groucho Marx was veel meer dan een acteur. Hij was tevens een groot denker en schrijver. Hij publiceerde een aantal memoires en verschillende verhalen, zoals Memoirs of a Mangy Lover. Het is echter opvallend dat deze acteur zo over televisie dacht.

Marx voorspelde dat televisie zou verglijden naar programmering van lage kwaliteit en leeg entertainment. Zijn films bevatten oneerbiedige humor en felle kritiek, zoals te zien is in sommige van zijn belangrijkste werken, zoals Duck Soup.

Vrouw met koffie

“Politiek is de kunst om problemen te zoeken, die overal te vinden, een verkeerde diagnose te stellen om dan de verkeerde remedie toe te passen.”

Groucho Marx was in staat om grote sociale kritiek te verbergen in sarcastische opmerkingen. Het is dan ook geen verrassing dat de politieke wereld niet gespaard bleef.

Het is duidelijk dat Marx erg kritisch was over wereldleiders. Hij vond dat ze op zoek gingen naar problemen die er niet waren om dan met ongepaste oplossingen te komen.

“Ik wil niet bij een club horen die mij als lid wil.”

Dit is ongetwijfeld één van de beste Groucho Marx-citaten, maar ook zijn meest pijnlijke. Het is een harde kritiek op de hypocrisie en de maskers die vele mensen dragen die op geen enkele manier hun ware bedoelingen tonen. Het goede aan Marx is dat hij begon met zichzelf te bekritiseren.

Dit zijn slechts vijf van zijn beste citaten, maar hij heeft nog veel meer bekende. Om die reden hebben we besloten er nog een paar te vermelden:

  • “Militaire intelligentie is een contradictio in terminis.”
  • “Het geheim van het leven is eerlijkheid en eerlijk handelen. Als je dat kan veinzen, dan het je het gemaakt.”
  • “Er zijn zoveel dingen in het leven belangrijker dan geld! Ze kosten alleen zoveel!”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.