Under the Tuscan Sun: nieuw begin na een scheiding

Under the Tuscan Sun: nieuw begin na een scheiding

Laatste update: 05 februari, 2019

Er zijn veel liedjes, televisieprogramma’s, films en boeken die ons kunnen helpen een nieuw leven na een scheiding te creëren. Under the Tuscan Sun (Onder de Toscaanse Zon) is hier een goed voorbeeld van, met Diane Lane in de hoofdrol.

Lane heeft in vele andere films geacteerd, zoals Night in Rodanthe en Must Love DogsUnder the Tuscan Sun  vertelt ons een verhaal over een vrouw die de kans krijgt opnieuw te beginnen na een scheiding.

Opnieuw beginnen na een scheiding is verre van makkelijk. We worden namelijk min of meer gedwongen om onszelf opnieuw uit te vinden en onze levensplannen te wederom te evalueren. Het is een lang proces van zelfverkenning dat ons kan toestaan te zijn wie we echt willen zijn, ondanks wat anderen hierover te zeggen hebben.

We moeten eenzaamheid confronteren voordat we opnieuw kunnen beginnen na een scheiding. Het is belangrijk dat we leren om vredig met onszelf samen te leven en dat we beter voor onszelf zorgen dan ooit tevoren.

Ook al is het een ingewikkeld proces, het zal ons helpen selectiever te zijn bij het kiezen van welke mensen we onszelf mee omringen. Bovendien zal het ons op de lange termijn leren geduldiger te zijn. We zullen liefde naar ons toe laten komen in plaats van de voortdurende jacht hierop.

Een ogenschijnlijk perfect leven

Aan het begin van Under the Tuscan Sun krijgen we het hoofdpersonage te zien: Frances Mayes. Zij heeft een ogenschijnlijk perfect leven, omringd door persoonlijk en professioneel aanzien. Haar leven implodeert echter wanneer ze erachter komt dat haar man vreemd is gegaan met een andere vrouw. 

Alles verandert uit het niks. Haar “perfecte” en aanlokkelijke leven verandert in een nachtmerrie. Frances voelt zich hierin volledig beklemd. Op een gegeven moment besluit ze dan ook dat ze het beste opnieuw kan beginnen.

Opnieuw beginnen na een scheiding betekent dat we grote gokken moeten wagen. Om te beginnen zullen we moeten leren om alles weer zelf te doen. We denken niet langer na als een koppel, maar als individueel.

Ook delen we onze levensplannen niet meer met een ander, maar alleen met onszelf. Deze film laat echter ook zien dat we genoeg moed bij elkaar moeten rapen om te ontdekken wie we zelf zijn. Dat krijgen we te zien door Frances te volgen in haar proces.

Frances met een koffer

Ons leven opnieuw opbouwen

Het leven verandert dramatisch na een relatiebreuk. We zijn niet meer hetzelfde en we voelen al snel de drang om bepaalde delen van ons leven opnieuw op te bouwen. Dit vergt moeite en confrontatie.

In deze zin kan dit proces dan ook simpel of moeilijk zijn, afhankelijk van allerlei factoren. Een factor in het bijzonder is dan ook erg belangrijk hiervoor: de mate van afhankelijkheid.

In veel gevallen worden twee mensen een soort samengebundeld geheel wanneer ze een relatie hebben. Ze delen al hun levensplannen tot op het punt dat ze wellicht zelfs hun individualiteit vergeten. Dit is iets dat het verwerkingsproces na een scheiding des te meer kan bemoeilijken.

Emotioneel afhankelijke mensen duiken ofwel direct na de breuk in een nieuwe relatie, of voelen zodanig veel pijn dat ze ervoor kiezen om een lange tijd bewust vrijgezel te blijven. In de film lijkt Frances heel erg afhankelijk van haar man te zijn, ook al is zij degene die hem financieel ondersteunt.

De hoop niet verliezen

Ondanks de pijn die Frances voelt, geeft ze haar hoop in de liefde niet op. Ze begint op nieuwsgierige en hoopvolle wijze te kijken naar de buitenwereld.

Ze ziet een oude man die een onbekende mevrouw bloemen geeft, en twee jonge mensen aan het begin van een te gek liefdesverhaal. Bovenal begint ze nieuwsgierig te worden naar de mannen om haar heen.

Het is maar al te gemakkelijk om je hopeloos te voelen na een scheiding. We moeten echter in gedachten houden dat terwijl dit verwerkingsproces moeilijk kan zijn, het doorstaan ervan niet onmogelijk is.

Liefde staat ons te wachten en kan ons tegemoet komen wanneer we dit het minst verwachten. We verdienen allemaal liefde. Eigenlijk vindt het grote merendeel van de mensen dan ook liefde wanneer de tijd rijp is.

Grappig genoeg is dit meestal wanneer we niet langer wachten op een partner en we ons op ons gemak voelen met onszelf en alleen zijn.

Een reis vol metaforen

Under the Tuscan Sun laat ons een prachtige metaforische reis zijn in het mooie Toscane. Hier ontdekt Frances haar ware zelf, haar vermogen en haar kracht.

Haar reis begint op een erg onverwachte manier. Plotseling bevindt ze zich in een omgeving waar ze niet helemaal op haar gemak is: een bus vol homoseksuele stelletjes. Ze klappen echter voor haar als teken van hun steun.

Beetje bij beetje stelt Frances zich zodoende open voor het onbekende. Ze begint naar haar innerlijke stem te luisteren en haar instinct te volgen. Op een bepaald moment leidt dat ertoe dat ze een oude villa koopt.

Dit huis staat symbool voor Frances emotionele staat op dat moment. Het is een wrak en moet volledig bijgewerkt worden. Op de een of andere manier vindt ze de kracht om opnieuw te beginnen en een nieuw levensproject aan te gaan. Dat doet ze door haar recent gekochte huis volledig te renoveren.

Voordat ze de villa koopt, ontmoet ze een man, Marcello, die een grote rol zal spelen in haar zoektocht naar geluk en zelfvertrouwen. Deze man behandelt haar met respect en zal er tijdens het hele proces voor haar zijn. Hij is zonder twijfel een van de belangrijkste personages in de film.

Scènes uit Under the Tuscan Sun die je niet mag missen

Er ontstaat een hechte band tussen de twee personages. Dit wordt de basis van veel belangrijke scènes in Under the Tuscan Sun. Een hiervan vindt plaats na een grote storm. Frances moet haar angsten onder ogen komen wanneer Marcello haar op komt zoeken omdat hij zich zorgen maakt om haar.

Op dat moment voelt Frances zich opgelucht en blij. Ze heeft immers een goede vriend aan hem. Hij staat voor haar klaar en wil haar graag helpen zonder ook maar iets in ruil hiervoor te verwachten. Marcello is een respectvolle man die trouw is aan zijn vrouw.

Nog een belangrijke scène met dit personage is wanneer Frances haar dromen en doelen met betrekking tot de villa deelt. Ze wil dat een prachtige familie er ooit in kan wonen en dat de tuin een geweldige trouwlocatie kan worden.

Deze scène demonstreert dat ze zich erg op haar gemak voelt bij Marcello. Ze is in staat haar gedachten en gevoelens met hem te delen

Tijdens een uiteindelijke bruiloft in de tuin herinnert Marcello Frances eraan dat haar dromen eindelijk zijn uitgekomen. Ze denkt hier eventjes over na en realiseert zich dat dit inderdaad klopt, ook al was dat wel het laatste wat ze in het begin had verwacht. Op dat moment voelt Frances zich erg gelukkig en is ze wederom klaar voor de liefde.

Under the Tuscan Sun: Frances

De herstelfases

Terwijl Frances haar lieven opnieuw begint in Under the Tuscan Sun, verandert ze ook de manier waarop ze relaties met anderen aangaat. Ze doorloopt hierbij een aantal verschillende fases.

Ook al voelt ze op een bepaald punt de behoefte om zich veilig te voelen en wil ze alleen maar aan het huis werken, toch begint dit haar na een tijdje te vervelen. Zodoende besluit ze om een reisje naar Rome te maken, wat later een belangrijke stap blijkt te zijn.

Velen van ons zullen de behoefte voelen zich compleet af te zonderen na een scheiding voordat we de draad weer oppakken. We willen het gevoel hebben vrij te zijn, zonder enige vorm van afleiding. Toch voelen we vaker wel dan niet de muren van onze metaforische villa om ons heen instorten.

Nadat we dit overleefd hebben, voelen we ons sterker en zijn we klaar om nieuwe vrienden te maken en van de buitenwereld te genieten. Op dat moment besluiten we doorgaans onze veilige “bubbel” te verlaten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De verschillende kanten van liefde

We moeten het ook hebben over hoe Frances’ relatie met mannen verandert in Under the Tuscan Sun. De enige relatie — zowel fysiek als emotioneel — die ze ooit had gehad, was met haar man. Daardoor voelt ze zich volledig verdwaald wanneer hij niet langer deel uitmaakt van haar leven.

Tijdens de film kunnen we zien hoe ze energie put uit haar geflirt met een getrouwde man. Ook zien we hoe ze worstelt met het erkennen van haar gevoelens voor de vriend die er altijd voor haar is.

Bovendien zien we ook nog eens hoe andere mannen ervoor zorgen dat ze zich niet langer op haar gemak voelt bij mannen en hoe ze Marcello leert kennen. Haar leven wordt een groot, gek avontuur.

Frances begint zich te realiseren dat er veel verschillende manieren zijn waarop ze mensen kan liefhebben. Ze ontdekt dat het leven meer is dan het delen hiervan met een enkel persoon. 

Elk personage helpt haar iets over zichzelf te ontdekken waar ze nog niet van af wist. Ze bieden haar de kans om een kok, een ontwerper, een vriend, een auteur, een moeder, een tante, een minnares en een kind te zijn.

Ze ontdekt dat liefde op verschillende manieren kan delen en dat vriendschap een van de grootste manieren is om liefde te laten blijken.

Opnieuw beginnen met een scheiding

Under the Tuscan Sun is een film die ons toestaat mee te reizen naar prachtige locaties. Het laat ons ook opnieuw de verbintenis met onszelf aan gaan op een emotioneel niveau. Het geeft ons de kans om na te denken over onze eigen processen, onze kern, en hoe we vorm willen geven aan het nieuwe begin van ons leven.

We zien niet alleen onszelf hierin, maar ook de fases die anderen doorlopen. Zonder het zelf door te hebben beginnen we na te denken over de soortgelijke processen van onze vrienden of familieleden ten gevolge van een scheiding of relatiebreuk.

Gebroken harten helen door de andere kanten van liefde te ontdekken en onszelf de kans te geven om opnieuw te beginnen. Zie het als een wrak van een huis: met wat werk kun je er iets prachtigs van maken.

Deze film staat ons toe om te zien dat Frances emotionele staat langzaamaan verbetert, net zoals de toestand van het oude huis. Uiteindelijk begroet de oude man met de bloemen haar en begint een oude kraan opeens weer te lopen. Dit symboliseert de natuurlijke loop van het leven.

Under the Tuscan Sun staat symbool voor hoop en een reis vol tegenslagen, overwinningen en nieuwe beginnen. In deze film zien we de geboortes van verschillende liefdesverhalen terwijl anderen vervagen.

Opnieuw beginnen na een scheiding kan gecompliceerd zijn, maar we moeten ons niet laten ontmoedigen. We vinden onze weg snel genoeg wel weer. Neem in plaats van wanhoop eens de tijd om alle goede dingen in het leven te leren waarderen.  Wellicht ook interessant voor jou

3 prachtige films over zelfontdekking
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
3 prachtige films over zelfontdekking

Films kunnen ons inspireren, motiveren en aanmoedigen om te veranderen. We geven je hier een lijst van drie films over zelfontdekking.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.