Tips van Japanse ouders zodat kinderen niet lui zijn
Veel van het advies van Japanse ouders voor de opvoeding van hun kinderen wordt gevoed door de kunst van shitsuk (discipline). Deze term vindt zijn oorsprong in de 5S of methoden die een bedrijf helpen productiever te zijn en die op hun beurt de Japanse levensstijl definiëren. Classificatie, orde, netheid, discipline of inzet en gewoonten zijn pijlers van gedrag voor volwassenen en ook voor kinderen.
Laten we eerlijk zijn, de westerse wereld is gefascineerd door alles wat met die oosterse microkosmos te maken heeft. We zijn geïntrigeerd door te begrijpen hoe ze erin slagen om zeer gedisciplineerde en verantwoordelijke kinderen op te voeden.
Terwijl wij onze kinderen proberen te overtuigen hun kamers op te ruimen en hun huiswerk af te maken, lijken de Japanse kinderen in een andere wereld te zijn. Eentje waar verantwoordelijkheid is ingebouwd in hun mentaliteit en cultuur.
Laten we er echter duidelijk over zijn. Japanse kinderen hebben ook hun driftbuien en luie momenten. De sleutel zit in de discipline die gezinnen en opvoeders op hen overbrengen. Als er iets is waar ouders naar streven, is het dat hun kleintjes zich conformeren aan de normen van de samenleving en productieve, volwassen en gelukkige burgers zijn.
Laat ons daarom die patronen leren kennen die uit het land van de Rijzende Zon komen.
Discipline is essentieel om kinderen een basisgevoel van verantwoordelijkheid bij te brengen. Daardoor zijn ze toegewijd aan zichzelf en zien ze zichzelf effectiever door te allen tijde te weten wat er van hen wordt verwacht.
8 tips van Japanse ouders zodat kinderen niet lui zijn
Kinderen moeten vroeg leren dat we allemaal verantwoordelijkheden hebben; waaronder zijzelf. De kleintjes van 3, 4 en 5 jaar kunnen basistaken op zich nemen, zoals het opruimen van hun speelgoed en het opruimen van hun kamers. Dus als ze groeien, is het goed en raadzaam om hen taken toe te kennen die verband houden met hun leeftijd.
Dankzij hen creëren ze een duidelijk bewustzijn van wat het is om in de samenleving te functioneren. Ook verbeteren ze hun zelfbeeld en zelfrespect door alles te ontdekken waartoe ze in staat zijn.
En niet te vergeten de ontwikkeling van zelfeffectiviteit, planning en dat interne verantwoordelijkheidsgevoel waarmee ze zich kunnen aanpassen aan nieuwe scenario’s en toekomstige uitdagingen. Maar hoe kun je dat bereiken?
Hoe overwin je de natuurlijke luiheid van kinderen en het standaard “ik heb er geen zin in of ik doe het later wel?” We kunnen putten uit het advies van Japanse ouders. Ze vormen een interessant referentiekader. We moeten echter duidelijk zijn over een aspect dat ons herinnert in een werk (Engelse link) van de Canadian Pediatric Society: discipline is geen controle en geen straf.
Discipline is kinderen een reeks vaardigheden en regels voor coëxistentie geven. De volgende richtlijnen hebben hetzelfde doel: regels aanleren die u helpen gelukkiger te zijn, verantwoordelijkheid te ontwikkelen en in harmonie met anderen te leven. Wij analyseren het hieronder.
1. Wijs taken toe volgens de leeftijd van de kinderen
We hebben er al eerder op gewezen. Elk kind kan verantwoordelijkheid nemen voor een reeks basistaken; om ze toe te wijzen is het raadzaam om rekening te houden met hun leeftijd en mate van rijpheid. Het dagelijks halen van basisdoelen helpt hen een productieve routine aan te nemen.
2. Correct timemanagement
Het advies van Japanse ouders om de luiheid van kinderen te overwinnen wordt gevoed door de theorie van de 5S. Onthoud dat die sleutels classificatie, orde, netheid, discipline en gewoonten of standaardisatie zijn. Al deze dynamiek maakt ook gebruik van correct timemanagement. Wat betekent dit?
- Taken zullen altijd op hetzelfde moment worden gedaan (opstaan, tanden poetsen, kamer opruimen, etc.).
- Deze activiteiten zullen snel en efficiënt worden uitgevoerd. Het is niet de moeite waard om in te blijven hangen.
3. De waarde van leren constant te zijn
Consistentie bouwt gewoonte en gewoonte, effectiviteit en succes op. Een ander advies van Japanse ouders voor kinderen om luiheid te overwinnen, is om ze te leren constant te zijn. Hoe? Een voorbeeld stellen, positief gedrag versterken en aanmoedigen door middel van motivatie, genegenheid en vertrouwen.
4. Waardeer en erken hun inspanningen
Om een kind de verantwoordelijkheid en het verlangen om vooruit te komen bijbrengen, is er niets beters dan hen eraan te herinneren hoeveel we van ze houden. Het is ook belangrijk om alles wat ze goed doen te waarderen en hen te begeleiden bij wat ze verkeerd doen. Laten we vooral vermijden hun inspanningen te kleineren of hoge eisen aan hen te stellen.
5. Advies van Japanse ouders: reden waarom verantwoordelijkheden nodig zijn
De Japanse cultuur is duidelijk gericht op werk en efficiëntie, dat weten we. Dit zorgt ervoor dat kinderen al vroeg een duidelijk gevoel voor discipline bijbrengen. Nu, ongeacht of dit overdreven lijkt of niet, er is een interessant aspect dat de moeite waard is om bij stil te staan.
Japanse vaders en moeders praten vaak met de kleintjes om uit te leggen hoe belangrijk hun huiswerk is. Het is raadzaam om een goede communicatie met kinderen te bevorderen. Leer ze waarom het cruciaal is dat ze hun kamer opruimen, dat ze hun huiswerk maken, dat ze doen wat er van hen verwacht wordt.
6. Bekritiseer of kleineer de inspanningen van het kind niet
Misschien hebben ze het vandaag bij het verkeerde eind, morgen vergeten ze een taak en doen ze het de dag erna verkeerd. We moeten geduld met ze hebben, het zijn kinderen in het proces van leren en volwassen worden. Laten we kritiek, devaluatie, negatieve oordelen en vergelijking vermijden. Deze formules zijn noch pedagogisch noch nuttig om luiheid te overwinnen en verantwoordelijkheid te bevorderen.
7. Jij bent zijn beste voorbeeld
Bij het advies van Japanse ouders om kinderen op te voeden, zit een fundamenteel advies: wees het beste voorbeeld voor hen. Laten we de theorie van sociaal leren van Albert Bandura in gedachten houden: de kleintjes leren van de rolmodellen die dicht bij hen staan, dat wil zeggen van hun ouders.
8. Tips van Japanse ouders: breng quality time door met je kinderen
We zijn ons ervan bewust dat we met de huidige levensstijl niet zoveel tijd met onze kinderen kunnen doorbrengen als we willen. Dit gebeurt in de westerse wereld en ook in de oostelijke. Welnu, de uren dat we bij hen zijn, proberen we er betekenisvolle en emotionele momenten van te maken.
Pas als er een positieve en verrijkende band is met de kleintjes, kun je beter opvoeden. Omdat er verbinding en vertrouwen is. Laten we daarom niet aarzelen om deze eenvoudige sleutels toe te passen om de wereld meer verantwoordelijke, gelukkige en toegewijde kinderen te geven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Effective discipline for children. (2004). Paediatrics & child health, 9(1), 37–50. https://doi.org/10.1093/pch/9.1.37
- Hamano Takashi, Uchida Nobuko, Lee Ki Sook, Zhou Nianli, Dinh Hong Thai Jamastrandori Batdelgel & Goto Noriko (2012). Effects of Socio-cultural Factors on Early Literacy Acquisition: A comparative Study of Japan, Korea, China, Vietnam, and Mongolia.