Vijf tips om vooruit te komen als je je ongelukkig voelt

Als niets in je leven je gelukkig maakt, is het misschien tijd om in jezelf te kijken naar datgene wat je weer laat stralen...
Vijf tips om vooruit te komen als je je ongelukkig voelt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 30 augustus, 2023

Soms raak je de weg kwijt en wordt het moeilijk om iets te vinden dat je gelukkig maakt. Misschien maakt je partner je ongelukkig, vind je je baan niet leuk of wil je de manier waarop je je leven ziet of leeft veranderen. Lees onze tips als je voelt dat je vastzit, en niet in staat bent om vooruit te komen.

De wervelwind van alledag weerhoudt je er vaak van om stil te staan bij de vraag of wat je doet wel is wat je echt wilt doen. Het weerhoudt je er ook van om na te denken over de reden waarom niets je gelukkig maakt. Bovendien leiden al je dagelijkse activiteiten je af van iets anders dat van het grootste belang is: jezelf.

Het leven zit vol eenzaamheid, ellende en lijden – en het is allemaal veel te snel voorbij.

Woody Allen

Vijf tips om vooruit te komen

Een beetje gezond egoïsme is af en toe nodig om te herstellen, om te weten wie je bent en om er zeker van te zijn dat de plek waar je naartoe gaat je gelukkig zal maken. Ook om duidelijk te maken dat het de plek is die jij hebt gekozen en niet die anderen voor jou hebben gekozen.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om vooruit te komen als je je vast voelt zitten. Het belangrijkste is om diep na te denken over je emoties, gevoelens en verlangens. Hieronder volgen onze tips om vooruit te komen.

Vrouw met een boot in haar haar

1. Denk na over wat je wilt

Wat wil je? Wat windt je op? Laat je niet beïnvloeden door wat anderen denken dat je wilt. Je moet nadenken over wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt. We hebben allemaal dromen en verlangens die we niet willen waarmaken, maar het leven is kort en het is tijd om te gaan doen waar je echt naar verlangt.

2. Doe wat je wilt

Het is niet genoeg om te denken. Je moet ook alles gaan doen wat je naar je droom kan leiden. Als je bijvoorbeeld altijd al actrice hebt willen worden, begin dan met je in te schrijven voor een theatercursus, ga naar evenementen die met theater of film te maken hebben en ga om met mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Op deze manier begin je te genieten van wat je gelukkig maakt.

“In één minuut kan ik mijn houding veranderen, en in die minuut kan ik de hele dag veranderen.”

-Spencer Johnson-

3. Vertraag het tempo van je leven

Stop met proberen alles tegelijk te doen. Neem een pauze. Bedenk wat dringend is en wat kan wachten. Zoek tijd om aan jezelf te wijden, om te genieten van wat je het leukst vindt, of dat nu wandelen in het maanlicht is, genieten van een maaltijd met je vrienden of familie, of uit eten met je partner. Het is altijd mogelijk om een moment voor jezelf te vinden.

4. Waardeer wat je voelt

Je gevoelens zijn belangrijk. Vraag jezelf af hoe je leven je op dit moment laat voelen. Wat vind je er niet fijn aan? Als je je verdrietig voelt, is het tijd om veranderingen aan te brengen. Begin bij jezelf.

Verander de manier waarop je je kleedt of de manier waarop je je haar draagt. Verander de manier waarop je loopt, de manier waarop je met mensen omgaat. Je hebt niets te verliezen. Het betekent gewoon dat je iets nieuws hebt geprobeerd en zelfs plezier hebt gehad.

De maan en sterren

Als je moet huilen, doe het dan. Het maakt niet uit wie er kijkt. Laat je verdriet eruit. Houd het niet tegen. Laat je tranen je zorgen en alles wat je niet gelukkig maakt oplossen. In feite is huilen noodzakelijk als je je tranen later wilt kunnen vervangen door een mooie lach.

5. Geniet van anderen

Als je jezelf isoleert (Engelse link) en geen interactie hebt met anderen, neem je afstand en zak je nog dieper weg in je verdriet. Je hebt knuffels, kussen, liefkozingen, bemoedigende woorden en troost nodig.

In feite moet je bij andere mensen zijn en genieten van hun vreugde en aanstekelijke glimlach. Maar misschien heb je geen zin om iemand te zien. Toch, als je je zo voelt, is dat vaak het beste moment om naar buiten te gaan en te genieten, omdat je geen verwachtingen hebt.

Wat zou je doen als je niet bang was?

Je zou jezelf deze vraag elke dag moeten stellen. Dan kun je opzij zetten wat je bang maakt. Onthoud dat er veel manieren zijn om dingen te doen en dat het belangrijk is om ze te doen op de manier waar jij je prettig bij voelt. Je angst overwinnen en een risico nemen kan je doen beseffen dat je angst totaal overkomelijk is. Het is ook door jezelf gecreëerd.

“Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is.”

Nelson Mandela

Uit je comfortzone stappen en iets riskants doen, ongeacht of je succes hebt of niet, zal je doen genieten van de vreugde van het leven en je laten zien dat je bestaan het waard is om van te genieten. Dus ga direct aan de slag met deze tips om vooruit te komen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.