Negen tips om je te helpen goede vrienden te kiezen

Hoewel we geneigd zijn te geloven dat vriendschap het product van toeval is, zijn er bepaalde acties die we kunnen ondernemen om bewust onze vrienden te kiezen.
Negen tips om je te helpen goede vrienden te kiezen

Laatste update: 03 augustus, 2022

Vriendschap is een van de belangrijkste intermenselijke relaties, maar het is ook de relatie waarin je de meeste teleurstellingen kunt meemaken. Zo kan het gebeuren dat een vriend, na jaren van vriendschap, je in de steek laat of dat je plotseling merkt dat hij of zij giftig is.

Tegenwoordig is het dankzij de technologie veel gemakkelijker vrienden te maken, althans dat zou je denken. Dat gezegd hebbende, bleek uit een enquête van Time (Engelse link) magazine dat veel mensen geen hechte vriendschappen hebben. Misschien is de reden dat we niet goed weten hoe we onze vrienden moeten kiezen.

Betrap je jezelf erop dat je jammert omdat je geen echte vrienden kunt vinden? Zo ja, dan is het misschien tijd om te leren hoe je goede vrienden kunt kiezen. Kijk eens naar de volgende tips.

Vrienden hebben plezier

1. Praat over je gemeenschappelijke interesses

De eerste tip om je vrienden te kiezen betreft het praten over je gemeenschappelijke interesses. Hoewel je, als je iemand voor het eerst ontmoet, misschien het gevoel hebt dat je hem aardig vindt, moet je ook een gesprek voeren om uit te vinden of jullie bepaalde hobby’s of tijdverdrijf delen.

Dit is belangrijk omdat je met vrienden plannen moet kunnen maken als je ze beter wilt leren kennen en jullie relatie wilt versterken. Als je echter niets gemeenschappelijks hebt, zal er niets zijn wat je met hen kunt doen. Dus, door over je gemeenschappelijke interesses te praten kun je gelijkgestemden vinden met wie je je vrije tijd kunt delen.

2. Zorg ervoor dat ze je niet alleen aardig vinden als ze je nodig hebben

Je moet nagaan of je vrienden naar je toe komen omdat ze plannen met je willen maken, hun tijd met je willen delen en gezamenlijke activiteiten met je willen uitvoeren, of dat ze je alleen opzoeken als ze iets nodig hebben. Er is een heel gemakkelijke manier om het laatste op te sporen, want als ze met je willen afspreken, zal het er altijd om gaan dat je iets voor hen doet.

Als deze situatie na verloop van tijd voortduurt, begin je je slecht te voelen. In feite zul je beseffen dat jij degene bent die steeds voorstellen doet om af te spreken voor koffie of een praatje. Ook zul je merken dat ze vaak niet voor je klaar staan als je behoefte hebt om te praten of je gevoelens te luchten.

Een echte vriend is iemand die binnenloopt als de rest van de wereld wegloopt.”

-Walter Winchell-

3. Ga na hoe ze anderen behandelen

Hoewel iemand je goed kan behandelen, wil dat nog niet zeggen dat hij je waarden deelt of dat hij het soort persoon is met wie je bevriend wilt zijn. Daarom moet je nagaan hoe ze andere mensen behandelen. Andere vrienden of zelfs familieleden.

Stel je even voor dat je een vriend hebt bij wie je je echt op je gemak voelt. Ze delen je mening en je kunt van alles en nog wat met ze bespreken. Maar op een dag laten ze bij hun partner of bij een van hun ouders een deel van hun persoonlijkheid zien dat helemaal tegengesteld is aan de kant die jij herkent.

Slecht gedrag van vrienden moet je niet tolereren, ook al is het niet tegen jou gericht.

4. Kun je met hen over controversiële onderwerpen praten?

Je zou het onderwerp politiek kunnen kiezen om dit specifieke punt te testen. In feite moet je de meest gevoelige onderwerpen kiezen en nagaan hoe je vrienden daarop reageren. Sommigen zullen bepaalde onderwerpen als taboe beschouwen, terwijl anderen kunnen denken dat hun mening de enige is die telt.

Het aanpakken van controversiële onderwerpen zal je helpen te peilen hoe tolerant je vrienden zijn. Ook al heb je over een bepaald onderwerp misschien niet dezelfde mening, toch is het belangrijk dat je allebei naar elkaar luistert en elkaar respecteert.

Die vrienden die gij hebt, en hun aanneming beproefd, grijp ze aan uw ziel met haken van staal.

William Shakespeare

Vrienden in gesprek

5. Zorg dat ze je respecteren en goed behandelen

Hoewel dit punt voor de hand lijkt te liggen, is in werkelijkheid het opbouwen van een veilige en zorgzame omgeving iets waar elke dag aan gewerkt moet worden. Niet alle mensen verdragen de behoeften van anderen of zijn in staat de grenzen die hen gesteld worden (of die ze zichzelf stellen) te respecteren.

Daarom is het van essentieel belang dat je meteen vanaf het begin open bent over hoe je bent en wat je nodig hebt. Vanzelfsprekend mogen vriendschappen nooit verwaarloosd worden, maar dit gegeven moet door beide partijen gerespecteerd worden.

6. Ze moeten een verbetering zijn ten opzichte van je vorige vriendschappen

In de loop van je leven heb je verschillende mensen ontmoet. Met sommigen heb je misschien ruzie gekregen, terwijl anderen misschien gewoon weggedreven zijn. Zoals alles in het leven moet je ook op het gebied van vriendschap van je fouten leren en beter begrijpen wat verwacht wordt en wat niet. Als je nieuwe vrienden kiest, moet je altijd rekening houden met dit punt.

Je bewust zijn van deze factoren zal je ook helpen om niet te vervallen in de oude giftige dynamiek waarvan je je hebt weten te bevrijden.

7. Zoek ze op verschillende plaatsen

Om goede vriendschappen te vinden, is het belangrijk dat je op verschillende plaatsen zoekt. Als je dit doet, beperk je jezelf er niet toe steeds op dezelfde soorten plaatsen te zoeken en zo dezelfde soorten psychologische profielen te vinden.

Dit betekent niet alleen dat je meer mensen hebt om uit te kiezen, maar ook dat je geest opener en oplettender is als het erom gaat te analyseren wat je in anderen leuk vindt en wat niet. Het ontmoeten van verschillende soorten mensen kan je leven inderdaad alleen maar verrijken.

8. Wees niet bang voor eenzaamheid

Hoewel dit advies tegenstrijdig kan lijken, is het toch belangrijk als het erom gaat mensen in je leven op te nemen. Als je merkt dat je met iemand bevriend raakt louter om gezelschap te hebben, zul je uiteindelijk iedereen in je leven toelaten. Dit vergroot de kans dat je vriendschappen mislopen.

Geen wanhopige behoefte hebben aan iemand anders in je leven geeft je de rust en het geduld om nieuwe mensen te ontmoeten en te beslissen of je met hen in de richting van vriendschap wilt gaan. Geniet van je eenzaamheid, maak hem de jouwe, en laat hem pas los als je dat wilt.

9. Raak niet geobsedeerd door het vinden van de perfecte vriend

Als je geobsedeerd bent door het vinden van een perfecte vriend, zul je voortdurend op zoek zijn en uiteindelijk het gevoel krijgen dat je bij niemand past, zoals deze studie uitlegt (Engelse link). Je moet leren hoe je betere vrienden kunt kiezen, maar niet onbuigzaam worden.

Je doel moet zijn die mensen te kiezen die echt een bijdrage aan je leven leveren. Verder moet je die oude vriendschappen herzien. Vraag je in feite af of ze nog iets positiefs aan je leven toevoegen of niet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.