Vijf tips om een moeilijke dag op het werk te boven te komen

Een zware werkdag is een dag waarop je veel moet doen en weinig tijd hebt om dat te doen. Of, er zijn niet zo veel taken, maar ze zijn zeer complex en veeleisend. Hier zijn vijf eenvoudige tips om te helpen.
Vijf tips om een moeilijke dag op het werk te boven te komen

Laatste update: 20 juni, 2022

Een moeilijke dag op het werk kan al genoeg zijn om ieders humeur te verpesten. We hebben het over het soort situaties die een goede organisatie en een koel hoofd vereisen als je de dag niet op de rand van de afgrond wilt eindigen. Want soms kunnen werkdagen plotseling ingewikkeld worden.

Aan de andere kant weet je misschien van tevoren dat je een moeilijke dag te wachten staat. In het laatste geval zijn er manieren waarop je je kunt voorbereiden om de aanval te trotseren en er als winnaar uit te komen.

Om een moeilijke dag op het werk aan te kunnen, moet je je goed organiseren, je concentreren en een redelijke houding aannemen. Laten we op basis hiervan vijf tips bekijken om ervoor te zorgen dat je problematische dagen niet nog gecompliceerder worden.

Elke moeilijkheid die je uit de weg gaat, zal later een spook zijn dat je rust verstoort.

Frederic Chopin

1. Elimineer lawaai en multitasking

Op een drukke werkdag moet je alle afleiding zoveel mogelijk elimineren. Lawaai is het eerste probleem. Meer in het bijzonder, mobiele telefoonnotificaties en irrelevante oproepen. Je kunt je telefoon het beste uitzetten en alleen tijdens de lunch of aan het eind van de dag aanzetten.

Daarnaast is multitasken geen goed idee (Engelse link) wanneer je complexe of dringende zaken moet afhandelen. Je moet je concentreren op je taken, op basis van je voorgestelde doelen. Hier is geen plaats voor multitasking. Voer je taken één voor één uit en blijf steeds alert.

Gestreste vrouw op het werk
Onze hersenen zijn niet voorbereid op multitasking. Idealiter zou je je moeten concentreren op een specifieke taak om effectiever te presteren.

2. Verdeel de dag in blokken

Het is het beste om je dag van tevoren te plannen. Bepaal eerst wat je precies gaat doen. Stel vervolgens de elementen vast waaruit deze activiteit bestaat. Als je bijvoorbeeld een verslag over het einde van de maand moet opstellen, zijn de elementen de verschillende delen van het verslag.

Als je de taak duidelijk voor ogen hebt, kun je werkblokken voorstellen die samenvallen met elk van de elementen. Geen enkel blok mag langer zijn dan twee uur, maar moet voldoende tijd bieden om elk element of een percentage ervan af te werken. Door dit te doen, zul je op een meer georganiseerde manier vooruitgang boeken en zul je je meer gemotiveerd voelen.

3. Verdeel je taken

Een tip om een moeilijke werkdag door te komen is om efficiënt met je tijd om te gaan. Dit betekent dat je je activiteiten in een redelijke hoeveelheid tijd moet afronden, met ruimte voor rustpauzes. Zonder dit laatste zal het moeilijk zijn om het eerste te bereiken.

De beste manier om dit te doen is door je activiteiten op te delen in kleine delen. De Pomodoro-techniek is in dit geval uiterst nuttig. Hierbij concentreer je je 25 minuten onafgebroken op een activiteit en neem je vervolgens vijf minuten rust. Telkens wanneer vier cycli zijn voltooid, neem je een pauze van 15 minuten. Dit helpt om je beschikbare energie te reguleren.

4. Stel andere taken uit voor later

Het feit dat je een zware werkdag hebt, betekent niet dat de wereld om je heen zal stoppen en je ongestoord zal laten werken. Het feit dat je cruciale activiteiten moet uitvoeren, neemt niet weg dat er ook andere kleine taken zijn die niets te maken hebben met wat je probeert te doen.

Het is uiterst belangrijk dat je aan het begin van de dag je doelstellingen duidelijk maakt. Je moet precies weten welke activiteiten je moet uitvoeren en deze te allen tijde prioriteit geven. Als je merkt dat andere taken in de weg zitten, kun je ze beter volledig negeren.

Werkende vrouw
Het is sterk aan te bevelen een lijst te maken van taken die je later nog moet doen.

5. Focus op naleving, probeer niet de beste te zijn

Idealiter zou je je werk heel goed moeten doen, maar op een moeilijke werkdag is dat misschien niet mogelijk. Sterker nog, dit is niet het moment om je innerlijke perfectionist  naar boven te halen. Als  dat doet, loop je het risico te lang bij de details te blijven stilstaan en je aan het eind te moeten haasten.

Je centrale doel moet zijn je plichten te vervullen, niet om daarvoor een medaille te winnen. Probeer elke taak te voltooien met een voldaan gevoel omdat je hem gewoon gedaan hebt. Misschien heb je later nog tijd om de taak bij te schaven of te perfectioneren, maar concentreer je nu maar op het afronden ervan.

Een moeilijke dag op het werk wordt veel gemakkelijker als je deze eenvoudige tips toepast. Aan het eind van de dag zul je tevreden zijn dat je alles hebt kunnen doen wat je van plan was. Natuurlijk ben je misschien wat moe, maar je hebt een moeilijke uitdaging overwonnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Buser, T., & Peter, N. (2012). Multitasking. Experimental Economics15(4), 641-655.
  • Navarrete, C. M. (2017). Jornada laboral y tecnologías de la info-comunicación:” desconexión digital”, garantía del derecho al descanso. Temas laborales: Revista andaluza de trabajo y bienestar social, (138), 249-283.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.