Tijd of geld? Wat is de keuze van gelukkige mensen?

Tijd of geld? Wat is de keuze van gelukkige mensen?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Fátima Servián Franco

Laatste update: 27 december, 2022

Als je mocht kiezen tussen een hoger loon of een kortere werkweek, welke keuze zou jij dan maken? Je keuze tussen tijd of geld hangt voor een stuk af van hoe gelukkig je bent. Het tijdschrift Social Psychological and Personality Science heeft een onderzoek gepubliceerd dat tot de vaststelling kwam dat gelukkige mensen vaker tijd verkiezen boven geld.

Volgens een studie van de universiteit van Princeton kan een salaris van 65.000 per jaar verdienen en het op een goede manier uitgeven je subjectief gevoel van geluk beïnvloeden. Maar kan je gelukkiger zijn door meer geld te verdienen? Of is het beter om meer tijd voor jezelf te hebben en met je dierbaren door te brengen? Laten we dit thema eens bekijken.

Tijd of geld: de relatie tussen geld en geluk heeft een grens

Daniel Kahneman is een psycholoog die in 2002 de Nobelprijs voor Economie won. Angus Deaton won dezelfde Nobelprijs in 2015. Samen hebben ze meer dan 450.000 antwoorden geanalyseerd. Ze stelden vast dat er een positieve correlatie is tussen het inkomen en wat mensen zelf als gelukkig zijn vermelden.

Maar de subjectieve inschatting die de deelnemers van hun dagelijkse emotionele toestand hadden, vlakte na een bepaald niveau van het inkomen af. Er is dus met andere woorden een punt waarop meer geld je niet langer gelukkiger maakt. De relatie tussen geld en geluk wordt na een loon van 65.000 per jaar vlak.

Tijd of geld

Dit alles maakt duidelijk dat je in zekere mate geluk met geld kan kopen. Maar er is een grens. Wanneer je die grens overschrijdt, dan zal je tevredenheid niet stijgen op basis van geld. Het kan zelfs eigenlijk verminderen.

“Mijn droom is net als die van Picasso: veel geld hebben maar rustig leven als de armen.”

-Fernando Savater-

 Share

Tijd of geld: kan je met geld geluk kopen?

Verschillende studies stellen dat je met geld geen geluk koopt, alleen maar korte pieken van plezier. We kunnen dit verklaren aan de hand van het psychologische concept gewenning. In het begin is het opwindend om veel geld te verdienen. Maar na verloop van dit begint dat gevoel te verminderen. Je raakt er snel aan gewend en keert dan terug naar het niveau van geluk dat je voordien had.

Over het algemeen hangt geluk niet alleen af van wat je doet maar ook van hoe je het interpreteert. Het is ook afhankelijk van hoe jij om te beginnen geluk omschrijft.

In dit verband is het ook zo dat we succes verbinden met meer van alles hebben: meer geld, meer gerief, meer erkenning. En dat klinkt logisch. We hebben het al gehad over het feit dat het geld dat je goed gebruikt, jou kan op weg helpen naar geluk. Maar hoe zit het dan met tijd? De typisch succesvolle persoon werkt voortdurend en heeft nauwelijks tijd om van dingen te genieten zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Wat is de zin van succes, geld of erkenning als je er niet van genieten kan? Als gelukkig zijn het doel is, waarom breng je dan niet meer tijd door met het doen van wat je echt het gevoel geeft te leven? Het antwoord is misschien dat we niet weten hoe we dit moeten doen. Of misschien hebben we er zelfs nog niet echt over nagedacht…

“Hij die meent dat geld alles zal mogelijk maken, is vermoedelijk iemand die alles voor geld doet.”

-Benjamin Franklin-

 Share

Tijd of geld: weet jij hoe je jouw tijd moet gebruiken om gelukkig te zijn?

De studie die in Social Psychological and Personality Science gepubliceerd werd, vroeg aan bijna 4.500 mensen of ze geld belangrijker vonden om gelukkig te zijn dan tijd. 64% gaf aan dat ze de voorkeur aan geld gaven.

Maar ondanks de voorkeuren die ze zelf aangaven, wees het onderzoek ook uit dat de mensen die meer waarde hechtten aan tijd, gelukkiger bleken te zijn. Want toen hen een jaar later dezelfde vraag gesteld werd, veranderde 25% van de deelnemers die eerst gekozen hadden voor het geld, van gedachten. Ze verkozen tijd.

De resultaten van de studie toonde aan dat twee mensen in gelijksoortige omstandigheden op verschillende manieren reageren, afhankelijk van de waarde van tijd of geld voor hen. De persoon die besloot dat tijd belangrijker was dan geld, zou gelukkiger zijn dan de persoon die voor het geld koos. En dat is niet de enige studie met deze resultaten.

Tijd of geld

Ook een studie van de universiteit van British Columbia stelde vast dat het meer waarderen van tijd dan van geld verbonden is met hogere niveaus van geluk. Dit is vooral waar, wanneer geld verdienen betekent dat je lange werkuren hebt.

Tijd en ouder worden

Tijd wordt bovendien ook een grotere prioriteit wanneer mensen ouder worden. Dit klinkt logisch. Want elke seconde die voorbijgaat, wordt dan steeds kostbaarder. Tegenwoordig zijn jonge mensen, vooral de millenials die tussen 1980 en 1995 geboren zijn, zich hiervan bewust.  Volgens een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers uit 2013 verkiezen millenials meer vrije tijd en een evenwicht tussen werk en leven boven een hoger salaris.

Millenials geloven dat werken een middel is voor stabiliteit en welzijn, maar het is niet de enige manier.

 Share

Wat je uit deze onderzoeken vooral moet onthouden, is dat geld jou in zekere mate kan helpen om gelukkig te zijn maar dat er een grens is. We moeten ook weten hoe we onze tijd goed kunnen besteden en niet alleen ons geld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.