The Theory of Everything: het ontdekken van een genie

The Theory of Everything: het ontdekken van een genie
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 27 december, 2022

Er is veel gezegd over het leven van Stephen Hawking, zijn ziekte, zijn grote gevoel voor humor en zijn bijdragen aan de natuurkunde. The Theory of Everything is een film uit 2014 van James Marsh. In zijn film probeert hij ons dichter bij de menselijke kant van deze Britse fysicus te brengen.

Marsh baseerde de film op het boek Traveling to Infinity: My Life with Stephen van Jane Hawking, Stephen’s eerste vrouw. In deze autobiografie vertelt Jane over haar jaren met Stephen Hawking. De film werd zeer goed ontvangen en zelfs genomineerd voor meerdere Academy Awards. Alleen Eddie Redmayne won echter de Academy Award voor beste acteur.

Het was niet eenvoudig om dit verhaal op het grote scherm te krijgen. Dit kwam met name omdat het lastig was om de goedkeuring van Jane en Stephen te krijgen. De film vertelt namelijk een heel persoonlijk verhaal.

Toen Stephen Hawking de eerste versie van de film zag, bood hij aan zijn mening te delen. Bovendien prees hij Redmayne’s prestatie en werd hij zelfs een beetje emotioneel.

The Theory of Everything betovert ons. Bovendien brengt het ons ook dichter bij de andere kant van het leven van dit genie, een meer bittere kant. In het bijzonder laat het ons zien dat ook Stephen Hawking in staat was om fouten te maken en dat hij een buitengewoon gevoel voor humor had, ondanks het feit dat hij zijn mobiliteit verloor.

De persoon achter het genie

Soms hebben we de neiging om beroemde mensen te idealiseren. We kunnen bijvoorbeeld denken dat hun leven heel erg verschilt van dat van ons, dat ze nooit lijden en perfect zijn. The Theory of Everything toont ons de persoon achter het genie en al het goede en minder goede in zijn dagelijks leven. Het laat ons zijn worstelingen zien.

Na zijn dood is er veel gezegd over Hawkings leven en wetenschappelijk werk. Er bestaat echter geen twijfel over dat hij een van de grote genieën van de twintigste en eenentwintigste eeuw was en dat de wereld hem altijd zal herinneren.

The Theory of Everything was een eerbetoon aan, en een mooi portret van dat bekende gezicht. Bovendien was het een eerbetoon aan zijn vrouw en kinderen, evenals een geschenk voor alle kijkers.

Doorzettingsvermogen in The Theory of Everything

De film begint op een universiteitsfeest waar een jonge Stephen Hawking zijn toekomstige vrouw, Jane, ontmoet. Beide lijken erg van elkaar te verschillen. Hij was een wetenschapper en zij studeerde literatuur. Hij was een atheïst en zij was religieus. Ze werden echter heel snel verliefd op elkaar.

Een tijdje later begon Hawking de eerste symptomen van een vreemde ziekte te voelen. Hij werd gediagnosticeerd met een vroeg optredende langzaam progressieve ‘motor neuron ziekte’ (een vorm van ALS).

Hawking werd gediagnosticeerd toen hij 21 jaar oud was. Gedurende deze tijd was hij bezig met het schrijven van zijn proefschrift en stond hem nog een mooie toekomst te wachten. De artsen vertelden hem echter dat hij niet langer dan twee jaar te leven had. Om deze reden besloot hij Jane te verlaten en de waarheid te verbergen.

Toen Jane ontdekte wat er met Stephen gebeurde, besloot ze bij hem te blijven, wat er ook gebeurde. Stephen Hawking leefde veel langer dan twee jaar en werd een waar voorbeeld van doorzettingsvermogen. Geen enkele rolstoel wist hem tegen te houden.

Scene uit the theory of everything

Steun in The Theory of Everything

De film toont ons het lijden van de jonge Hawking. In het bijzonder zien we de angst die hij ervoer en zijn neiging om zijn diagnose te ontkennen. Verder zien we zijn innerlijke strijd, woede en tot slot acceptatie.

We zijn in staat al deze fasen zeer goed te doorlopen dankzij de uitvoering van Eddie Redmayne, evenals de fundamentele Jane, gespeeld door Felicity Jones. Tegen alle verwachting in trouwen Jane en Stephen en krijgen ze samen drie kinderen. Ondertussen bleef Hawking zijn leven wijden aan de wetenschap, terwijl Jane voor de rest zorgde.

Jane’s toewijding aan Stephen is verrassend, vooral wanneer hij weigert om hulp te aanvaarden. Hij weigert te erkennen dat Jane, in een huis met drie kinderen en een echtgenoot die nauwelijks kan helpen, gefrustreerd is. Jane laat alles achter voor hem en haar familie en wordt zijn geweldige ondersteuningssysteem.

Het mooie van The Theory of Everything is dat het Hawkings meer menselijke kant laat zien. Het is bovenal echter ook een prachtig eerbetoon aan Jane, een vrouw die eigenlijk alles over had voor de liefde.

Twee mensen die dansen

Levenslessen in The Theory of Everything

The Theory of Everything is ook een spiegel. Het is een weerspiegeling van die wereld waarin we bepaalde mensen belonen voor hun werk, maar anderen om dezelfde reden terzijde schuiven.

Meerdere malen wordt er in de film gesproken over de financiële problemen die Jane en Stephen in het begin hadden. Wie had ooit gedacht dat zo’n genie geldproblemen zou kunnen hebben.

The Theory of Everything laat ons het begin zien van dat genie dat beroemd werd. Het herinnert ons er echter ook aan dat, in tegenstelling tot rocksterren of topsporters, de samenleving niet veel genieën beloont.

In feite krijgen de meesten pas de erkenning die ze verdienen wanneer ze al erg oud zijn. In veel gevallen is een leven gewijd aan onderzoek geen garantie voor succes of erkenning.

Zodoende herinnert de film ons aan wat echt belangrijk is, aan de waarden die we niet mogen verliezen. Bovendien herinnert het ons aan het belang van het hebben van een doel om, ondanks tegenspoed, onze vechtlust te kunnen behouden.

Bovenal nodigt het ons uit om ons gezin, onze vrienden en het leven te omarmen, omdat we nooit weten wanneer het allemaal zal eindigen.

Het leven zou tragisch zijn als het niet grappig was.

-Stephen Hawking-

Eddie redmayne met stephen hawking

Waardeer het leven en al zijn obstakels

Stephen en Jane geloofden dat ze tegen de tijd moesten vechten en dat Stephens leven op elk moment tot zijn einde kon komen. Ze kozen er daarom voor om te leven alsof hun tijd beperkt was en stichtten zo snel mogelijk een gezin.

Ze besloten om van elk moment te genieten, zelfs als de reis niet altijd gemakkelijk was. Hoewel ze uiteindelijk uit elkaar gingen, deden ze dit uit liefde voor elkaar.

Jane had alles opgeofferd voor Stephen. Stephen kwam uiteindelijk tot de beslissing dat ze verschillende paden moesten volgen. En hoewel dit misschien gek, egoïstisch en irrationeel klinkt, was het dat echt niet. Jane kreeg een tweede kans in het leven, hoewel ze nog steeds om Stephen gaf.

We willen nog een keer de prestatie van Redmayne toejuichen. Redmayne was een heel ontroerende en natuurlijke Hawking. The Theory of Everything is een geweldige film om Stephen Hawking mee te herinneren.

Het herinnert ons er ook aan dat niemand aan de dood ontsnapt. Bovendien herinnert het ons aan het feit dat iedereen menselijk is en hoe belangrijk het is om te lachen.

Het leven zit vol tegenspoed en obstakels. We moeten echter nooit vergeten dat wij degenen zijn die kiezen hoe we hiermee omgaan. We mogen zelf bepalen hoe we deze reis, die we het leven noemen, willen ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.