Gevoel voor humor is vaak een teken van intelligentie

Gevoel voor humor is vaak een teken van intelligentie

Laatste update: 01 februari, 2019

Een goed gevoel voor humor is…het soort humor waarbij iemand weet hoe hij een vaak ietwat grijze werkelijkheid met ironie en gevatheid moet beschrijven. Deze vorm van humor is bijna altijd een teken van intelligentie.

Sommige mensen geven op een elegante satirische manier vorm aan wat ze zien. Dit laat ons nadenken. Een goed gevoel voor humor is een kunst die erin slaagt om ons hard te laten lachen en ons bewust te maken van een minder strenge en originele realiteit.

De teksten van Plato zijn echt verrassend. De beroemde Griekse filosoof was de leermeester van Aristoteles. Hij waarschuwde dat een gevoel voor humor en de lach weinig meer waren dan een eigenschap van het kwade.

Volgens Plato vertoonde elke persoon die vaak grappen gebruikte, een trotse houding. Hij was van mening dat ze pronkten met zichzelf en anderen durfden belachelijk maken.

“Een persoon zonder gevoel voor humor is net als een wagen zonder vering. Elk kiezelsteentje op de weg laat die wagen schokken.”

-Henry Ward-

Waarom hield Plato vast aan dat standpunt? De reden was dat de kunst om andere aan het lachen te brengen soms inhoudt dat je beledigende uitspraken gebruikt. Het daagt ook de morele codes uit en maakt bepaalde groepen in de maatschappij belachelijk.

Humor werpt bezwaren op tegen mensen, hun overtuigingen, hun lichamelijke eigenschappen, enzovoort. Op een verfijnde en creatieve manier gevoel voor humor gebruiken is echter een kunstvorm.

Gevoel voor humor is een kunst

Gevoel voor humor en het verband met intelligentie

Het gevoel voor humor van een persoon is zonder twijfel zijn beste uithangbord. Dit is iets wat we allemaal al meer dan eens gemerkt hebben. Niets zegt dus zoveel over iemand als ontdekken wat hen al of niet aan het lachen brengt.

We maken dan ook kennis met hun vermogen om de meest mysterieuze ironieën te begrijpen. Misschien kunnen we eveneens de spanning verlichten met een geniale uiting van humor. Bijna zonder dat het de bedoeling is, kan humor interpersoonlijke verbindingen stimuleren.

Misschien vind je het moeilijk te geloven. Toch hebben de mensen die het vermogen bezitten om een verfijnder en creatiever gevoel voor humor te gebruiken dan normaal, vaak een hoger IQ.

We weten dat er mensen met een hoog IQ zijn, die niet echt goed waren in het vertellen van grappen. Oscar Wilde, George Bernard Shaw of Groucho Marx zijn de meest in het oog springende voorbeelden.

Er zijn details die dit onderwerp zelfs nog interessanter maken. Een onderzoek van de universiteit van Wenen in Oostenrijk heeft nog een ander gegeven onthuld. Mensen met een groot gevoel voor humor scoorden heel hoog op verbale en emotionele intelligentie.

Gevoel voor humor en het verband met intelligentie

Het bewijs uit deze onderzoeken toont ook aan dat er een rechtstreeks verband met een aantal andere factoren. Een gevoel voor humor is verbonden met cognitieve vermogens, emotionele intelligentie en zelfvertrouwen.

  • Meestal gebruiken extraverte mensen humor als een strategie om met stress, zorgen of de dagelijkse tegenslagen om te gaan.
  • Anderzijds omschrijven evolutionaire psychologen een gevoel voor humor als een ‘erfelijke eigenschap’. Het is een kenmerk dat een grotere behendigheid en mentale flexibiliteit kan betekenen of juist meer starheid.
  • Onderzoekers zijn ook tot vaststellingen gekomen omtrent negatievere stijlen van humor die gebaseerd zijn op sarcasme en aanvallen. Daartoe behoren ook anderen belachelijk maken of bespotten. Er blijkt een verband te zijn tussen die vormen van humor en slechte gemoedstoestanden en depressie.

Gevoel voor humor is verbonden met creativiteit

Ooit kreeg Albert Einstein de vraag waar zijn vindingrijkheid, creativiteit en intelligentie vandaan kwamen. Op een heel natuurlijke manier antwoordde hij dat zijn gevoel voor humor het geheim was. Hij had dit gevoel voor humor al sinds zijn kinderjaren.

In zijn hart was hij nog steeds een kind dat in staat was om op een nieuwsgierige en onschuldige manier naar de wereld te kijken. Hij is nooit het vermogen kwijtgeraakt om zich te verwonderen. Nooit heeft Einstein de vaardigheid verloren om te lachen.

Dit is allesbehalve een onbeduidende anekdote. Einstein wist heel goed wat hij zei toen hij beklemtoonde hoe belangrijk een gevoel voor humor is in relatie tot de menselijke intelligentie.

Vele neuropsychologische onderzoeken ondersteunen eigenlijk het idee dat er een verband is tussen onze positieve emotionele toestand en creativiteit, en bovendien ook die toestand en intelligentie.

We mogen immers niet vergeten dat lachen de aanmaak van dopamine in de hersenen laat stijgen. Deze neurotransmitter “schakelt” ook die neurale mechanismen in die tussenkomen in het leerproces.

Gevoel voor humor en creativiteit

Het resultaat is dat we flexibeler en creatiever worden. Ons geheugen en onze mentale focus verbeteren bovendien ook. Lachen versterkt ook onze aandacht. Lach is leven. Een gevoel voor humor verbindt ons met anderen. Het vermindert stress en versterkt het immuunsysteem. Het maakt ons ook veel productiever.

Uiteindelijk draait het leven om liefde en humor. Liefde helpt ons om het leven veel beter te begrijpen. Humor zorgt ervoor dat we het leven elke dag volhouden. Negeer dus de voordelen niet van dit geweldige afrodisiacum voor het hart en de hersenen.

Als een gevoel voor humor ons intelligenter maakt, dan is het de moeite waard om er op een vindingrijke en vaardige manier gebruik van te maken.  Wellicht ook interessant voor jou

Gebruik je lach om de wereld te veranderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gebruik je lach om de wereld te veranderen

Een Griekse filosoof zei: "Lach naar leven en het leven zal je toelachen". Soms is glimlachen de beste manier om verandering in de wereld teweeg te...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Humor ability reveals intelligence, predicts mating success, and is higher in males. Greengross, Gil; Miller, Geoffrey. Intelligence. 2011.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.