7 essentiële boeken over emotionele intelligentie

7 essentiële boeken over emotionele intelligentie

Laatste update: 03 juni, 2018

Boeken over emotionele intelligentie zijn altijd een nuttige en verrijkende hulpbron om onze zelfkennis te vergroten, ons complexe emotionele universum beter te leren beheren en te genieten van meer bevredigende relaties. Soms is het niet genoeg om een ​​hoog IQ te hebben om gelukkig te zijn: intelligentie is veel meer dan het resultaat van een test.

We zijn ons ervan bewust dat dit onderwerp niet nieuw is. We hebben allemaal gehoord van het concept en velen van ons hebben er al het een en ander over gelezen. Ondanks het gegeven dat er al twee decennia zijn verstreken sinds Daniel Goleman de term populariseerde met zijn bestseller Emotional Intelligence, zouden we kunnen zeggen dat de principes ervan nog altijd ontbreken in veel van onze dagelijkse situaties. Met andere woorden, we hebben het over iets dat meer bekend is dan het wordt toegepast, meer vereerd dan uitgeoefend.

“De sleutel tot het bereiken van een hoog collectief IQ is sociale harmonie”

-Daniel Goleman-

De invloed van emotionele intelligentie

We zouden graag zien dat emotionele intelligentie aanwezig is op onze werkplek, bij collega’s die getraind zijn in emotionele vaardigheden. We zouden er ongetwijfeld dol op zijn als de principes van emotionele intelligentie op een correcte en reële manier in het curriculum van elk educatief centrum zouden worden toegepast. Het zou ook fascinerend zijn als onze politieke leiders veel van de principes van deze discipline zouden beheersen, omdat we hierdoor allemaal winnaars zouden worden.

We missen de aanwezigheid van emotionele intelligentie op veel gebieden. En we kunnen ook zien dat we zelf ook tekortkomingen, gaten en verkeerde houdingen hebben die onze angst vergroten, die mentale blokkades en frustratie veroorzaken. Het goede nieuws is allereerst dat het mogelijk is om je emotionele intelligentie te trainen. Ons brein is altijd ontvankelijk als het gaat om het aannemen van nieuwe benaderingen, strategieën en vaardigheden die we kunnen gebruiken om onze kwaliteit van leven en onze sociale relaties te verbeteren.

Een goede manier om dit te bereiken, is door jezelf onder te dompelen in het brede scala aan geschreven materiaal dat hier vandaag de dag over bestaat. En daarom delen wij in dit artikel zeven boeken over emotionele intelligentie die volgens ons het interessantst zijn.

Een van de boeken over emotionele intelligentie

De zeven meest interessante boeken over emotionele intelligentie

 1. Emotional Intelligence door Daniel Goleman

Het zou niet juist zijn om een ​​lijst met boeken over emotionele intelligentie te delen zonder te verwijzen naar dit boek. Aangezien dit boek de basis legde voor een revolutie op het gebied van psychologie, persoonlijke groei, leiderschap en onderwijs. We zouden terecht kunnen zeggen dat alles in 1996 enigszins veranderde, toen Daniel Goleman, psycholoog, journalist van The New York Times en specialist in de hersenwetenschappen, ons botweg vertelde dat “onze visie op menselijke intelligentie erg beperkt was.”

Als mens beschikken we over een breed scala aan essentiële vermogens om ons leven te leiden. En emotionele intelligentie is hiervan het beste hulpmiddel om geluk en sociaal succes te bereiken. Dit is een van die boeken over emotionele intelligentie die je absoluut niet over het hoofd mag zien. Het stelt ons namelijk in staat om de basisprincipes van emotionele intelligentie te begrijpen en erover na te denken

“Wanneer mensen zich op hun gemak voelen, werken ze het beste.”

-Daniel Goleman-

2. Emotional Intelligence 2.0 door Travis Bradberry en Jean Greaves

Laten we ons voorstellen dat we al verschillende boeken over emotionele intelligentie hebben gelezen. Laten we ons voorstellen dat we de kernbegrippen begrijpen. Dat we het nut, de voordelen en de gebieden waarop emotionele intelligentie kan worden toegepast grondig hebben onderzocht. We weten dit allemaal, maar hoe kunnen we het in de praktijk brengen in ons dagelijks leven?

Dit boek leert ons honderden manieren om emotionele intelligentie toe te passen met een heel specifiek doel. Namelijk om onze levenskwaliteit te verbeteren. Om dit te bereiken, helpen de auteurs ons om vier basisvaardigheden aan te leren.  Namelijk zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en het beheren van onze sociale relaties.

De benadering van dit boek is echt zeer interessant.

3. The secret of how to control and transform your life door Maxwell Maltz

Dit boek heeft twee zeer speciale kenmerken. Het eerste kenmerk is het jaar waarin het werd gepubliceerd, namelijk in 1960. En het tweede kenmerk is de persoon die het boek heeft geschreven, Maxwell Maltz. Maltz was in zijn tijd namelijk een van de beroemdste plastisch chirurgen ter wereld. Deze arts, gewend aan het veranderen van het fysieke uiterlijk van mensen om hun zelfrespect te verbeteren, of gezichten te herstellen van mensen die een traumatisch ongeluk hadden gehad, was zich ervan bewust dat alleen goed naar jezelf kijken in de spiegel niet genoeg was om echt gelukkig te zijn.

We hebben een ander soort transformatie nodig: een die van binnenuit begint, vanuit onze eigen psyche en emoties. Dus, lang voordat Daniel Goleman sprak over emotionele intelligentie, legde Dr. Maltz een prachtige basis met dit uiterst belangrijke boek. Een boek dat opnieuw werd uitgegeven en uit de vergetelheid raakte toen dit concept weer populair begon te worden.

Vrouw wiens achterhoofd een bos is

 4. 7 habits of highly effective people door Stephen R. Covey

Dit is een echte klassieker in de categorie boeken over emotionele intelligentie. Er zijn meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. Wat dit boek aantrekkelijk maakt is dat het een holistische benadering biedt voor het bereiken van succes, geluk en welzijn.

Stephen Covey, een bekende professor, docent en ondernemer, is er vooral op uit om ons te voorzien van middelen en vaardigheden die ons meer proactief kunnen maken. Het doel van dit alles is om onze relaties, ons gevoel van veiligheid en onze leiderschapscapaciteit te verbeteren door middel van emotionele intelligentie. Bovendien wordt dit in dit boek gecombineerd met zeer interessante concepten over menselijke waardigheid en het gevoel van sociale rechtvaardigheid.

“Het is niet stress dat ons doet vallen, het is hoe we reageren op stressvolle situaties.”

-Wayde Goodall-

5. Educating with Emotional Intelligence door Maurice J. Tobias, Steven E. en Friedl Elias

Dit is een van de interessantste en nuttigste boeken over emotionele intelligentie. Met name voor diegenen die thuis kinderen hebben of die in de onderwijswereld werken. Via de pagina’s van dit boek kunnen we leren om beter met onze kinderen te praten. En om van daaruit een meer bevredigende relatie met ze op te bouwen. Dit zal onze kinderen weer strategieën en vaardigheden bieden waarmee ze hun relaties met andere mensen kunnen verbeteren.

Het is een zeer educatieve optie die ons uitnodigt om na te denken over veel verschillende kwesties. Het plaatst ons in zeer reële situaties waarin we ons als volwassenen soms een beetje machteloos voelen. Bijvoorbeeld als het gaat om het handhaven van driftbuien. Of conflicten tussen broers en zussen of de klasgenoten van onze kinderen. Zoals we al zeiden, het is een zeer nuttige optie en een zeer belonende en verrijkende ervaring.

6. The Resounding Leader Creates More door Daniel Goleman, Richard Boyatzis en Annie McKee

Mark Twain heeft ooit gezegd: “Ik weet niet of de wereld wordt bestuurd door intelligente mensen die ons plagen of door imbecielen die serieus spreken.” Velen van ons zullen hetzelfde hebben gedacht als meneer Twain. Aangezien sommige van onze leiders, of dit nu leiders op de werkvloer zijn of in de politieke sferen, niet over voldoende vaardigheden lijken te beschikken om ons te leiden of te inspireren. Dit boek nodigt ons uit om over deze en andere dingen na te denken. De echte leider staat niet altijd bekend om zijn talent of zijn technische beheersing. Sterker nog, misschien beschikken we er zelf ook niet over in onze poging om in een bepaalde setting te slagen door een groep mensen te leiden. Ondanks onze sterke punten en technische vaardigheden kan het zijn dat we onvoldoende energie en passie overbrengen.

Het ontbreekt ons aan bepaalde vaardigheden om een ​​effectief leiderschap te creëren om emoties op de juiste manier te beheren. En om de positieve gevoelens in een team te bevorderen. Net zoals Goleman uitlegde, gaat het allemaal om het creëren van weerklank. Dit boek zou altijd op onze boekenplank moeten staan, omdat het ons oprecht kan inspireren en we er veel van kunnen leren.

Elsa Punset, een van de schrijvers van deze geweldige boeken over emotionele intelligentie

7. A Compass for Emotional Navigators door Elsa Punset

Dit boek is een kleine parel die ons goed doet in elke situatie en op elk moment. Het zal ons ongetwijfeld inspireren om iets dieper op het concept emotionele intelligentie in te gaan. In dit boek dompelt Elsa Punset ons onder in een meer persoonlijke visie op het onderwerp. Dit doet ze door middel van haar eigen ervaringen bij de opvoeding van kinderen en het ontwikkelen van hun volwassen persoonlijkheden. Inclusief alle emoties en conflicten die zich tijdens dit proces kunnen voordoen. Het is meer een handleiding dan een boek. Een persoonlijke reis die uitlegt hoe we de stormen van het leven kunnen doorstaan. Waar een emotionele navigator zijn kompas zal aanpassen om hem te leiden en zijn evenwicht en een zegen te vinden.

“Door onszelf te kennen, kunnen we de bronnen van ons geluk, onze boosheid en onze pijn ontdekken om zo in harmonie en volledigheid met onszelf en anderen te kunnen leven .”

-Elsa Punset-

Tot slot

Het is mogelijk dat er voor sommige van onze lezers enkele boeken over dit onderwerp ontbreken. Een titel die op een bepaald punt in hun leven van grote waarde voor hen is geweest. En die ongetwijfeld veel meer voor hen betekent dan de boeken die op deze lijst staan. Op onze weg naar verbetering en het verbeteren van onze emotionele vaardigheden zijn deze boeken zonder twijfel een goede manier om te beginnen. Ze zullen ons helpen om onze wortels te vestigen, om onze ogen vanuit ons hart te openen.

Laten we deze kans om door te groeien. Om vooruit te blijven gaan door meer te lezen dan ook niet verspillen. Laten we streven naar meer en meer ervaringen en kansen zoeken om onze emotionele intelligentie op succesvolle wijze te ontwikkelen.

Bibliografie

Goleman, Daniel (1996) “Emotional Intelligence” Kairós

Bradberry, Travis. Greaves, Jean (2012) “Emotional Intelligence 2.0”, Connect

Maltz, Maxwell (2010) “Psycho-cybernetics: The secret of controlling and transforming your life”, Kairós

R.Covey Stephen (2015) “The 7 habits of highly effective people” Free Press

Punset, Elsa (2009) “Compass for emotional navegators”, Aguilar

Goleman, Daniel, Boyazakis Richard, McKeee, Annie (2017) “The resonant leader creates more” DeBolsillo 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, Daniel (1996) “Inteligencia Emocional” Kairós
  • Bradberry, Travis. Greaves, Jean (2012) “Inteligencia Emocional 2.0”, Conecta
  • Maltz, Maxwell (2010) “Psico-cibernética: El secreto para controlar y transformar su vida”, Kairós
  • R.Covey Stephen (2015) “Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva” Free Press
  • Punset, Elsa (2009) “Brújula para navegantes emocionales”, Aguilar
  • Goleman, Daniel. Boyazakis Richard. McKeee, Annie (2017) “El líder resonante crea más” DeBolsillo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.