The Innocent, een serie over kansen

The Innocent is een uiterst succesvolle Netflix-serie. De serie laat je nadenken over welke rol het toeval speelt in je lot en of je een tweede kans verdient.
The Innocent, een serie over kansen

Laatste update: 11 december, 2023

De Spaanse miniserie The Innocent, met acht afleveringen, bleek een enorm succes. Deze serie heeft de regisseur, Oriol Paulo, stevig gevestigd als een essentieel figuur in de wereld van Spaanse thrillers.

Zijn veelgeprezen film The Invisible Guest is zelfs de meest bekeken Spaanse film aller tijden in China. De hele Aziatische markt heeft zijn oog laten vallen op het werk van deze in Barcelona geboren regisseur.

Een paar jaar geleden sloot Netflix een deal met schrijver Harlan Coben om een aantal van zijn romans te verfilmen. The Innocent is Coben’s laatste verfilming. Hoewel het naar Spanje werd verplaatst, ging er niets verloren van de oorspronkelijke elementen van het verhaal die de roman 16 jaar geleden tot een succes maakten.

Deze serie was een grootschalige Netflix-productie.

The Innocent, een verslavende serie

Veel kijkers waren verslaafd aan deze serie. Het bleek zelfs veel verslavender te zijn dan andere series in zijn soort. Als je eenmaal de personages en de verschillende plotlijnen hebt leren kennen, neemt het je over en moet je gewoon blijven kijken.

Vanaf het begin kun je zien dat de tv-serie er een wordt van spanning en actie. Er gebeurt veel in elke aflevering en er is een passend dramatisch einde.

Het is echter geen Hitchcock-mysterie. Sterker nog, in deze productie is het doel niet om erachter te komen wie de dader is. In plaats daarvan gaat het om een reeks gevolgen die volgen op een criminele daad.

Als je eenmaal naar dit mysterie begint te kijken, is er geen weg meer terug. Wees voorbereid op een lange zit.

Het recht op een nieuw leven

Mat Vidal (Mario Casas) studeert rechten. Op een avond gaat hij naar een feestje met zijn broer Isma (Jordi Coll). Terwijl hij in een club met een meisje genaamd Eva (Ariadna Carbol) praat, wordt een van zijn vrienden, Hugo (Alejandro Albarracín) jaloers. Hij vecht met Isma.

Mat doodt per ongeluk een man genaamd Daniel (Eudald Font) door hem tegen een paar rotsen te duwen en waarbij zijn hoofd opensplijt. Deze gebeurtenis markeert het begin van de serie waarin Mat een moordenaar is geworden en voor zijn fout moet boeten in de gevangenis.

Na het uitzitten van zijn straf begint Mat zijn leven opnieuw op te bouwen. Zijn broer Isma geeft hem een baan bij zijn advocatenkantoor. Olivia, een meisje dat hij tijdens zijn verlof uit de gevangenis heeft ontmoet, komt terug in zijn leven en ze trouwen.

Dan overlijdt Isma plotseling, waardoor Mat aan het hoofd van het kantoor komt te staan. Mat en Olivia komen erachter dat ze ouders worden en gaan op zoek naar een koophuis.

Mat maakt contact met de moeder van de jongen die hij heeft vermoord, Sonia (Ana Wagener). Ze ontmoeten elkaar vaak. Mat doet zich soms zelfs voor als Dani om Sonia te helpen zich beter te voelen en om zijn eigen schuldgevoel te sussen.

Personages

In tegenstelling tot de oorspronkelijke setting van de roman in New Jersey, speelt de serie zich af in Barcelona en Marbella. Mat is geen bijzonder krachtig personage in de serie. Toch vormt hij de basis waarop de wendingen in het verhaal zijn gebouwd.

Het zijn echter de vrouwen die de show stelen. Zo is er de vrouw van Mat, de raadselachtige Olivia (Aura Garrido), die in zeven afleveringen te zien is. Dan is er nog de briljante en gekwelde detective Lorena (Alexandra Jiménez).

Een onverwachte wending

In de eerste momenten van de serie lijkt alles logisch. Je denkt dat Mat gewoon zijn leven weer opbouwt na een traumatische gebeurtenis. Maar plotseling verandert alles.

In feite verschuift het perspectief in de tweede aflevering naar dat van inspecteur Lorena Ortiz. Ze werd achtergelaten in een weeshuis nadat ze haar vader zelfmoord had zien plegen toen ze zes was. Jaren later wordt ze naar hetzelfde weeshuis geroepen om de ogenschijnlijke zelfmoord van een non te onderzoeken.

De non heeft echter duidelijk geen zelfmoord gepleegd. Het onderzoek dat daarop volgt, sluit aan op de levens van Mat en Olivia. Om het verhaal nog intrigerender te maken, speelt een stripclub in Marbella een rol en komt speciaal misdaadagent Teo Aguilar (José Coronado) op onderzoek uit. Hij kan al dan niet een verborgen agenda hebben.

Oriol Paulo, Jordi Vallejo en Guillem Clua proberen niet te veel valse sporen te gooien in dit mysterie dat draait om Mat Vidal. Hij probeert te voorkomen dat zijn leven wordt verwoest. Er zijn echter nog steeds verbanden met het incident dat hem in de gevangenis deed belanden.

Beeld uit The Innocent

Noodlot, schuld en het recht op een tweede kans

In de eerste aflevering van The Innocent laat de roekeloze actie van Mat je kennismaken met een van de belangrijkste verhaallijnen. De mogelijkheid dat een toevallige gebeurtenis in één seconde je hele leven kan veranderen.

Mat’s daaropvolgende gevangenschap en wreedheden in de gevangenis laten zien dat niet alleen je lot kan veranderen, maar ook wat je kunt worden door toeval.

Mat is onschuldig. Je twijfelt echter aan zijn bedoelingen.

Sinds die gebeurtenis was Mat nooit meer dezelfde en voelde hij zich de rest van zijn leven schuldig. In feite speelt de regisseur ook met het idee van schuld en schuld in het leven van de andere personages. Dit maakt ze menselijker, wat in contrast staat met het geweld en de smerige setting van de serie.

De serie lijkt de vraag te stellen of de personages eigenlijk wel een tweede kans verdienen en of ze er gebruik van hebben gemaakt. Bekijk de serie om te beslissen welk personage jij een tweede kans zou geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.