De psychologische gevolgen van traumatisch hersenletsel

We proberen allemaal voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen. Toch is niemand van ons immuun voor het soort ongeluk dat onze hersenen kan aantasten.
De psychologische gevolgen van traumatisch hersenletsel

Laatste update: 11 augustus, 2023

In feite gebeuren de ernstigste ongelukken wanneer we ze het minst verwachten. Bovendien is het hoofd een van de meest kwetsbare delen van het lichaam als het gaat om verwondingen. Hoofdletsel kan variëren van traumatisch hersenletsel tot verschillende soorten hersenschuddingen.

De meeste hersenletsels zijn gesloten hoofdletsels. Er wordt echter ook vaak melding gemaakt van doorborend letsel waarbij een voorwerp de schedel binnendringt. Dit soort letsel heeft de ernstigste gevolgen. Daarom is het na een klap op het hoofd altijd aan te raden om preventief een arts te raadplegen.

Traumatisch hersenletsel

Traumatisch hersenletsel is een letsel dat de hersenen direct aantast. Het veroorzaakt schade die, afhankelijk van de ernst, extremen kan bereiken zoals coma of de dood. Bovendien kan dit soort letsel op elk moment ontstaan. Bijvoorbeeld door ongelukken, klappen, vallen of zelfs tijdens het beoefenen van je favoriete sport.

Inzicht in de psychologische gevolgen van een traumatisch hersenletsel is een grote hulp bij het bepalen of de hersenkneuzing licht, matig of ernstig is. Een klap op het hoofd kan iemands leven compleet veranderen. Het kan alles beïnvloeden, van hun mobiliteit en hun relaties tot de manier waarop ze zich voelen en hun emoties uiten.

Wat kan traumatisch hersenletsel veroorzaken?

Motorongeluk
Politieagent ondervraagt een versufte bestuurder van een motor na een botsing

Het is belangrijk om te weten dat een letsel aan het hoofd van alles kan veroorzaken, van hoofdpijn en zoemende geluiden tot ernstiger gevolgen zoals depressie en angst. Daarom moet je altijd proberen je lichaam te beschermen en jezelf niet blootstellen aan gevaarlijke situaties.

Hier zijn enkele van de meestvoorkomende oorzaken van hersenletsel:

  • Auto-ongelukken.
  • In de buurt zijn van een explosie die hersenletsel kan veroorzaken.
  • Directe impact als gevolg van een val op een hard oppervlak.
  • Een klap op het hoofd met een stomp en zwaar voorwerp.
  • Plotseling bewustzijnsverlies of flauwvallen.

Psychologische gevolgen van traumatisch hersenletsel

Mensen ervaren vaak emotionele problemen na een traumatisch hersenletsel. Hoewel de meesten meestal zonder gevolgen herstellen, ervaren anderen bepaalde psychologische veranderingen zoals moeite met het beheersen van emoties en het onder controle houden van stemmingswisselingen.

Hier volgen enkele van de belangrijkste psychologische en emotionele gevolgen van een traumatisch hersenletsel.

1. Aanvallen van prikkelbaarheid en persoonlijkheidsveranderingen

In een artikel van Tessa Hart, een wetenschapper aan het Moss Rehabilitation Research Institute, staat dat een van de belangrijkste factoren bij traumatisch hersenletsel te maken heeft met andere zaken rondom het ongeluk. Bijvoorbeeld baanverlies, lichamelijke kwalen en concentratieproblemen. De lijder kan zich ook gefrustreerd voelen door hun verlies van onafhankelijkheid.

“Mensen met hersenletsel kunnen wat basis woedebeheersing leren, zoals zelfkalmerende strategieën, ontspanning en betere communicatiemethoden. Een psycholoog of andere professional in de geestelijke gezondheidszorg die bekend is met traumatisch hersenletsel kan helpen.”

2. Angst- en depressieproblemen

Wanhopige man

Verschillende onderzoeken (Spaanse link) hebben aangetoond dat twee van de belangrijkste psychologische gevolgen van een traumatisch hersenletsel depressie en angst zijn. Het is zelfs zo dat deze psychische stoornissen zich zes keer vaker ontwikkelen bij dit soort patiënten dan bij de algemene bevolking. De symptomen kunnen zelfs nog jaren na het ongeluk aanhouden.

Afhankelijk van de impact en de daaropvolgende fysieke beperkingen van de patiënt, kan hij of zij na het trauma

zelfs een negatieve kijk op de werkelijkheid krijgen. Dit komt omdat het voor hen een hele uitdaging kan zijn om onmiddellijk volledig terug te keren naar het leven dat ze hadden voordat ze het letsel opliepen.

3. Manisch syndroom en psychose

In de regel behoren veranderingen die het leven en het gedrag van de patiënt volledig veranderen tot de minder vaak voorkomende gevolgen van een klap op het hoofd. Wat manie betreft, hebben studies (Engelse link) geconcludeerd dat het meestal voorkomt bij ongeveer zeven procent na een hoofdletsel.

Wat psychose betreft, wordt aangenomen dat het meest aangetaste gebied dat verantwoordelijk kan zijn voor deze aandoening na hersenletsel de temporale kwab is.

Natuurlijk

moet er ook rekening worden gehouden met persoonlijke voorgeschiedenis, zoals eerder drugsgebruik of de ontwikkeling van posttraumatische epilepsie. De aandoening kan worden behandeld met antipsychotica.

Traumatisch hersenletsel kan iedereen overkomen

Hoe goed we ook voor ons lichaam zorgen om een mentaal en fysiek gezond leven te leiden, we kunnen de tussenkomst van het lot niet wettelijk vastleggen. Sterker nog, ieder van ons kan een ongeluk krijgen wanneer we dat het minst verwachten.

We moeten altijd onthouden dat bij traumatisch hersenletsel de steun van familie en dierbaren van vitaal belang is. Dit is natuurlijk een aanvulling op operaties, medicijnen en revalidatietheorieën. Samen zullen ze geleidelijk de resterende fysieke en emotionele schade genezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.