De chaos van jaloezie in een relatie
Vraag jezelf af of je ooit bang bent geweest om de persoon van wie je houdt aan iemand anders te verliezen. Angst is een ander facet van liefde. We zijn bang om te verliezen wat we hebben en zijn, wat kan leiden tot jaloezie in een relatie als we niet oppassen.
Hoe gedragen jaloerse mensen zich?
Jaloerse mensen besteden altijd aandacht aan elke stap die hun partner zet, bekijken hen en controleren hen om hun acties te beperken. Zij denken daarbij de ontrouw van hun partner te kunnen voorkomen of ontdekken.
Ze zien een bedreiging in iedereen met wie hun partner te maken heeft: collega’s, klasgenoten, familie, vrienden en zelfs toevallige kennissen. Sommige mensen zijn zelfs jaloers op ervaringen die hun partner in het verleden heeft gehad, voordat ze hen zelfs maar kenden.
Jaloezie in een relatie komt vrij vaak voor, in verschillende vormen en maten. Er zijn twee belangrijke vormen van jaloezie: obsessieve en bedrieglijke jaloezie. Een persoon kan één of beide typen tegelijk ervaren.
Wat is obsessieve jaloezie?
Obsessieve jaloezie wordt gekenmerkt door het uitvoeren van rituelen om het gedrag van hun partner te verifiëren en te controleren. Hier zijn enkele belangrijke voorbeelden:
- Het lezen van sms’jes, e-mails en alles op social media van hun partner.
- Ze confronteren hun partner telkens als ze sceptisch zijn over een foto, een bericht of een telefoongesprek.
- Het voortdurend bellen van hun partner en verrassingsbezoeken brengen om te verifiëren of ze zijn waar ze hebben gezegd dat ze zouden zijn.
- Ze verbieden hen om make-up te dragen, hun haar te doen, zich aan te kleden zoals ze willen, enzovoort, omdat ze denken dat dit alles zal leiden tot ontrouw.
- Dwingen hun partner om afstand te nemen van hun familie, waarvan ze denken dat het mogelijk is dat ze berichten van mogelijke geliefden doorsturen.
- Dit doen ze ook met vrienden van het andere geslacht om te voorkomen dat ze hen bedriegen.
- En tevens distantiëren ze hen van vrienden van hetzelfde geslacht, voor het geval ze homoseksueel zouden kunnen zijn.
Wanneer mensen dit gedrag vertonen, voedt dit hun angst, bezorgdheid en wantrouwen. Hun verwrongen denken veroorzaakt emotionele ellende.
- Ze voelen zich onaantrekkelijk.
- Ze zijn bang om alleen te zijn.
- Hebben de gedachte dat iedereen beter zou kunnen zijn dan zij en hun partner van hen zou kunnen afleiden.
- Ze koesteren onzekerheid en projecteren die op anderen.
Wat is bedriegelijke jaloezie in een relatie?
Mensen die waanzinnig jaloers zijn, zijn overtuigd van de schuld van hun partner als er nauwelijks iets is om hen bij te betrekken. Hun jaloezie is zeer overdreven en wordt een vicieuze cirkel (elk detail zou een bewijs kunnen zijn van waarom hun jaloezie gerechtvaardigd is). Ze zijn uiterst bezitterig.
Deze mensen zoeken naar geheime geliefden, denken dat ze bestaan terwijl dat niet zo is.
Zij stellen zich waakzaam en wantrouwend op, waardoor hun partner terughoudend en wraakzuchtig wordt. Beiden laten elkaar lijden en beiden versterken het gedrag van de ander. De jaloerse partner wordt steeds waakzamer en de andere partner wordt steeds terughoudender.
Ze voelen zich schuldig dat ze hun partner te laten lijden, maar dat weerhoudt hun jaloezie er niet van om te reageren op ieder ‘verdacht’ gedrag. Meestal eindigt de jaloezie in agressie, of het nu verbaal, fysiek of psychologisch is. Als ze gekalmeerd zijn, gaan ze terug naar het begin van de cyclus en smeken ze om vergeving.
Kunnen jaloerse mensen veranderen?
Natuurlijk kunnen jaloerse mensen veranderen. In feite zijn cognitieve gedragstherapietechnieken een van de beste hulpmiddelen gebleken om deze veranderingen tot stand te brengen. Jaloerse mensen kunnen door behandeling leren anderen te vertrouwen en stevig te geloven in de loyaliteit en het verlangen van hun partner om bij hen te zijn.
Ze kunnen veranderen als ze begrijpen dat ze deugden hebben en het waard zijn om bemind te worden, als ze accepteren dat ze in staat zijn om hun zwakheden te veranderen, en als ze erkennen dat ze hun partner wat ruimte kunnen geven. De verandering houdt aan wanneer ze een gevoel van waarde en controle krijgen.
Jaloezie in een relatie is iets om serieus te nemen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
Batinic, B., Duisin, D., & Barisic, J. (2013). Obsessive versus delusional jealousy. Psychiatria Danubina, 25(3), 334–339. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24048408/Frampton, J. R., & Fox, J. (2018). Social Media’s Role in Romantic Partners’ Retroactive Jealousy: Social Comparison, Uncertainty, and Information Seeking. Social Media + Society, 4(3). https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2056305118800317
-
Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173-186. http://www.journals.unam.mx/index.php/repi/article/view/15482
-
Curling, L., Kellett, S., Totterdell, P., Parry, G., Hardy, G., & Berry, K. (2018). Treatment of obsessive morbid jealousy with cognitive analytic therapy: An adjudicated hermeneutic single-case efficacy design evaluation. Psychology and psychotherapy, 91(1), 95–116. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28990738/
- Marín-Cortés, A., & Daniel Gutiérrez, J. (2019). Emociones relacionadas con los celos de pareja producidos por el uso de Facebook. Global Media Journal México, 16(31), 4. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7707870
- Monroy Hernández, E., Amador Velázquez, R., & Rodríguez García, C. (2014). Tipos de celos en una comunidad universitaria. Revista de Ciencias Sociales, 5(8). https://www.researchgate.net/publication/357131114_Tipos_de_Celos_en_una_Comunidad_Universitaria
- Ortigue, S., & Bianchi-Demicheli, F. (2011). Intention, false beliefs, and delusional jealousy: insights into the right hemisphere from neurological patients and neuroimaging studies. Medical science monitor : international medical journal of experimental and clinical research, 17(1), 1–11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3524690/