Terug naar je ex: waarom is het idee zo aantrekkelijk?
Het idee om weer bij je ex terug te komen kan om een paar redenen aantrekkelijk zijn. Het kan je bijvoorbeeld afleiden van het heden als het niet zo goed met je gaat. Of het kan je gevoel van eigenwaarde beschermen door je eraan te herinneren dat je in het verleden goed genoeg was voor iemand om van je te houden.
We zouden kunnen zeggen dat het idee om terug te gaan naar een ex-partner ons afleidt van het heden en ons meeneemt naar een gelukkiger tijd.
Maar terug willen naar je ex kan het gevolg zijn van zelfbedrog en verschillende vooroordelen. Aan de andere kant, als je gevoelens voor hem of haar blijven bestaan, kan het je veel tijd besparen om op zoek te gaan naar een nieuwe partner.
In dit artikel kijken we naar de belangrijkste redenen waarom je geneigd bent om deze denkbeeldige spelletjes te spelen – en ze soms zelfs in werkelijkheid uit te voeren.
Terug naar je ex: een ongeloofwaardig maar spannend idee
Als mens kies je zelden volledig je opties. Je werkt waarschijnlijk te lang. Je appartement is misschien klein en donker. Bovendien woon je misschien in een stad waar je steeds dezelfde dingen doet. Na verloop van tijd word je volwassener, maar dit brengt ook vaak gevoelens van verveling en mislukking met zich mee.
Te midden van deze realiteit kijk je naar romantische films en realityshows. Je leest romans die giftige relaties portretteren waarin mensen steeds weer uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen.
Bovendien zie je op sociale media de profielen van je oudste en meest recente exen. Daarom is het heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in gedachten over je voorbije relaties.
Beter de duivel die je kent
Soms heb je het gevoel dat je niet de moeite kunt nemen om op zoek te gaan naar een andere partner. Je bent uitgeput van mislukte blind dates of afspraakjes met vrienden van vrienden. Het is allemaal te ingewikkeld.
Maar luiheid is een doodzonde en teruggaan naar je ex is niet altijd aan te raden. Vooral niet als het een relatie vol pijnlijke herinneringen was. Toch zou je kunnen denken dat zelfs gevoelens van pijn en verdriet de leegte zouden kunnen vullen. Daarom kan het gebeuren dat je terugkeert naar een ex-partner die in werkelijkheid absoluut rampzalig was.
Een relatie opnieuw opbouwen kan zeker verleidelijk zijn. Je zou het zelfs als je doel kunnen zien, in afwachting van een sprookjeseinde. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 50 procent van de stellen uit elkaar gaat en weer bij elkaar komt. Daarom zou je wel eens in de verleiding kunnen komen om het te proberen.
Terugkeren naar vertrouwdheid
Een van de grootste voordelen van het hergebruiken van een eerdere relatie is dat je over het algemeen weet waar je aan begint.
Relatietherapeut en directeur van The Gottman Institute, Michael McNulty zegt dat elke romantische relatie ‘eeuwigdurende verschillen’ heeft. Dit zijn punten van potentiële conflicten, zoals het omgaan met een gedeelde leefruimte, geld (Engelse link), seks, kinderen, vrienden, familie en nog veel meer.
McNulty beweert dat, volgens onderzoek van het Gottman Institute, deze eeuwigdurende verschillen verantwoordelijk zijn voor 69 procent van de problemen waar de meeste stellen mee te maken krijgen in hun relatie. Daarom willen sommige mensen misschien terug naar hun vorige partner of proberen ze het gewoon uit te houden met hun huidige partner.
Hoewel je vaak aan een nieuwe relatie begint in de verwachting dat die beter zal zijn dan de vorige, zal dat niet per se het geval zijn. Wees daarom voorzichtig als je een relatie hebt en erover denkt om weg te gaan. Dat komt omdat je in feite 69 procent eeuwigdurende verschillen met de ene partner inruilt voor 69 procent eeuwigdurende verschillen met de andere.
Als je weer bij je ex komt, weet je tenminste al wat die eeuwigdurende verschillen zijn. Daarom kan het minder ingewikkeld lijken om weer in het ritme van je relatie te komen dan om iemand nieuw te ontmoeten en helemaal opnieuw te beginnen.
Vier wat er veranderd is, maar verlies je identiteit niet
Een ander voordeel van het terugkeren naar je ex is het gemak waarmee je weer terugvalt in bepaalde routines. Je vertrouwt ze bijvoorbeeld waarschijnlijk al, zij het in de meest pragmatische zin. Je weet bijvoorbeeld dat ze niet van je zullen stelen.
Tegelijkertijd kan het terugkeren naar je ex je een idee geven van hoeveel je volwassener bent geworden. Met hen krijg je een voor en na momentopname van je eigen evolutie. Een van de meestvoorkomende redenen voor exen om hun romance te hervatten is omdat ze het gevoel hebben dat ze volwassen zijn geworden. Met andere woorden, ze waren er toen nog niet klaar voor, maar nu wel.
Soms heb je, met de wijsheid van jaren en ervaringen in je andere relaties, het gevoel dat je dat ooit onoverkomelijke obstakel kunt oplossen of misschien bestaat het niet eens meer. Bovendien zijn je exen een deel van je geschiedenis. Misschien wil terug naar de plekken waar je ooit gelukkig was.
Zoals je ziet, kan terug naar je ex gaan zowel voor- als nadelen hebben. Je kunt het zien als een nieuwe kans, dankzij de ervaring die je in de afgelopen jaren hebt opgedaan. Dit is vooral het geval als je ex in wezen een goed mens is.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Guzmán-González, M., Almonte, S., Durán, D., Maechel, G., & Rivero, A. (2019). Apego adulto y perdón a la expareja en el contexto del divorcio-separación. Salud & Sociedad, 10(3), 272-283
- Miguélez, A. A. (2015). El dinero en la pareja: reflexiones sobre relaciones de pareja igualitarias. RES. Revista Española de Sociología, (23), 9-27.
- Valdez Medina, J. L., González-Arratia López-Fuentes, N. I., Arce Valdez, J., & López Jiménez, M. D. C. (2007). La elección real e ideal de pareja: Un estudio con parejas establecidas. Interamerican Journal of Psychology, 41(3), 305-311.