Tekenen van depressie bij mannen

In een samenleving die van mannen verwacht dat ze hun gevoelens verbergen en 'sterk' zijn, kan het moeilijk zijn om depressie bij mannen op te sporen en te diagnosticeren. Toch is het belangrijk om de tekenen van depressie bij mannen te begrijpen, omdat ze enigszins verschillen van andere symptomen waar je waarschijnlijk bekend mee bent.
Tekenen van depressie bij mannen

Laatste update: 02 juni, 2019

Het bereik van menselijke emoties kent geen geslacht. Veel mensen denken echter dat chronische droefheid en depressie alleen vrouwen treffen. Er is een aanname dat depressie een teken van zwakte is en veel mensen associëren zwakte ten onrechte met het vrouwelijke geslacht. Depressie bij mannen komt vaak voor, maar is vaak moeilijk te diagnosticeren.

Zelfs tegenwoordig, met alles wat we weten over psychologie en geestelijke gezondheid, worden mensen met een depressie nog steeds gestigmatiseerd. Ze zoeken daarom naar manieren om hun verdriet te verbergen of te ontkennen.

Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom mannen een lagere levensverwachting hebben, hogere zelfmoordcijfers hebben en de neiging hebben vaker ziek te worden dan vrouwen.

Verdriet is gemaakt voor de mens, niet voor de dieren; maar als mannen melancholie te veel aanmoedigen, worden ze niet beter dan beesten.”

Miguel de Cervantes

Deze veronderstellingen en stereotypen betekenen dat depressie zich op verschillende manieren manifesteert bij mannen, waardoor het moeilijk kan zijn om te ontdekken en te diagnosticeren. Vaak realiseren de patiënten zich niet eens dat ze depressief zijn.

Tekenen van depressie bij mannen

Negatief zelfbeeld

Een lage zelfeffectiviteit gepaard met schuldgevoelens en het gevoel tekort te schieten, kan wijzen op een depressie bij mannen. Mannen met een depressie zijn vaak ook erg streng voor zichzelf. Het gevolg hiervan is dat ze een onvermogen voelen om met situaties om te gaan. Hierdoor voelen ze zich gefrustreerd en nutteloos.

Tegelijkertijd zijn mannen geneigd zichzelf meer autonoom te achten dan vrouwen. Ze hebben behoefte aan onafhankelijkheid, zelfbeschikking en vrijheid (Hankin, 2010; Liu and Alloy, 2010).

Als ze depressief zijn, beginnen die normen en eisen te haperen. Hoewel ze op een bepaalde manier willen zijn en handelen, voelen ze zich niet in staat om dit te doen en falen ze uiteindelijk. Hierdoor voelen ze zich schuldig en worden ze erg zelfkritisch.

Depressieve man

Een gevoel van leegte en ongewoon gedrag

Mannen met een depressie hebben de neiging om te lijden aan een gevoel van leegte, wat betekent dat ze het gevoel hebben dat er iets binnenin ze ontbreekt. Dit gaat vaak gepaard met een diep gevoel van verlies dat ze voor anderen proberen te verbergen.

Mannen met een depressie zijn emotioneel onstabiel, ze gedragen zich dan ook anders dan ze normaal doen. Dit geeft ze weer het gevoel dat de situatie uit de hand loopt, waardoor ze zich alleen maar nog hulpelozer voelen. Het is een vicieuze cirkel. Sommige symptomen van depressie, zoals apathie, een laag zelfbeeld en verdriet, zijn volledig onafhankelijk van iemands geslacht.

Verhoogde sociale, seksuele of zakelijke activiteiten

Een ander belangrijk symptoom van depressie bij mannen is escapistisch gedrag. Mannen werken vaak meer, gaan meer uit en hebben meer seks als ze depressief zijn. Hun relaties kunnen oppervlakkig zijn en ze kunnen van de ene naar de andere partner gaan.

Ze doen dit omdat ze de hele tijd bezig willen zijn. Op die manier hebben ze minder tijd om zich op hun gedachten en problemen te concentreren. Volgens Bennet et al (2005) heeft deze ontwijkingstactiek twee doelen:

  • Cognitief doel. Het draait allemaal om druk bezig zijn om hun lange lijst met zorgen en zorgen te vermijden.
  • Emotioneel doel. Door andere dingen te doen en afgeleid te blijven, wordt het gevoel van leegte dat de depressie veroorzaakt geminimaliseerd.

Zelfdestructief gedrag en zelfmoord

Over het algemeen hebben mannen met een ernstige depressie een hogere mate van zelfdestructief gedrag en zelfmoord. De meestvoorkomende manieren waarop depressieve mannen zelfdestructief gedrag vertonen, zijn drugsgebruik of onbeschermde seks.

Mannen gaan over tot dit soort gedrag omdat ze boos zijn op zichzelf. Het probleem is dat deze gevoelens zo extreem kunnen worden dat ze tot zelfmoord leiden.

Negatief taalgebruik

Je ziet mannen niet vaak huilen of verdriet tonen. Hun symptomen zijn meestal minder direct dan die van vrouwen. Eén manier waarop ze dit soort gevoelens uitdrukken is pessimistisch praten over de wereld en zichzelf. Het negatieve taalgebruik wanneer ze praten over hun humeur is een andere mogelijke indicator van depressie bij mannen.

Ze zullen waarschijnlijk niet direct zeggen hoe ze zich voelen, maar ze zullen sceptisch zijn over alles (of bijna alles). Mensen die depressief zijn, praten vaak over hoe de dingen alleen maar erger worden en over dat hen in de toekomst alleen maar slechte dingen te wachten staan.

Depressieve man

Apathie, wanhoop en een pessimistische kijk op de toekomst

Een ander teken van depressie bij mannen is een verlies van interesse in activiteiten of evenementen die ze eerst nog leuk vonden. In de loop van de tijd zullen ze steeds apathischer worden voor elke vorm van activiteit die niet absoluut vereist is.

Ze kunnen zelfs de dingen die ze vroeger leuk vonden, gaan zien als een last. Mannen met een depressie slapen mogelijk meer dan normaal, kijken urenlang tv, of doen iets anders waardoor ze niet hoeven te denken of te voelen.

Als je ze vraagt ​​uit hun routine te stappen, zullen mannen met een depressie geïrriteerd raken. Een ander teken is het negeren van hun persoonlijke uiterlijk. Ze stoppen misschien met het scheren of trimmen van hun baard uit “luiheid” of besteden geen aandacht meer aan hun fysieke uiterlijk.

Zich pessimistisch voelen over de toekomst is een ander veelvoorkomend teken van depressie bij mannen. Ze kunnen zich constant zorgen maken over het gebrek aan mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling of over verwachtingen die niet aansluiten bij hun doelen en doelstellingen.

Dit gebeurt allemaal omdat ze niet over de persoonlijke middelen beschikken om met hun problemen en gevoelens om te gaan. Veel auteurs denken echter dat de pessimistische gedachten combinaties zijn van voortdurende bezorgdheid en intolerantie voor onzekerheid.

Als laatste is het belangrijk om te vermelden dat misschien wel het moeilijkste aan depressie bij mannen is om hen te laten inzien dat ze depressief zijn. Hun psychologische weerstand om te erkennen dat ze depressief zijn, is ontzettend sterk.

Soms is het het beste om ze te laten toegeven dat ze een probleem hebben, zonder het als een depressie te bestempelen. Dit zal hen aanmoedigen om professionele hulp te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is het verband tussen eigenwaarde en depressie?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is het verband tussen eigenwaarde en depressie?

Eigenwaarde en depressie zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer we onszelf niet accepteren, dan kan dit ons emotioneel leegzuigen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.