Tekenen dat je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft

Mensen met een vermijdende gehechtheidsstijl hebben geleerd dat emotionele intimiteit voor hen gevaarlijk kan zijn. Ze zijn bang om hun onafhankelijkheid op te geven en zijn daarom terughoudend om diepe verbindingen met anderen aan te gaan. We nodigen je uit om je in het onderwerp te verdiepen.
Tekenen dat je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft
Sofía Gimbert

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sofía Gimbert.

Laatste update: 29 juni, 2023

Een vermijdende gehechtheidsstijl kan communicatie en verbinding met je partner bemoeilijken (Engelse link). Dat komt omdat het de kans vergroot op moeilijkheden bij het aangaan van hechte, gezonde en intieme relaties. In dit artikel verkennen we de belangrijkste tekenen dat je romantische partner dit soort gehechtheidsstijl vertoont en hoe je die moet benaderen.

De gehechtheidstheorie van John Bowlby beweerde dat individuen vanaf hun geboorte biologisch geprogrammeerd zijn om banden met anderen aan te gaan. Een vermijdende gehechtheidsstijl wordt echter gekenmerkt door de behoefte om onafhankelijkheid te behouden, intimiteit in relaties te vermijden, en emotionele ontkoppeling.

In feite hebben individuen met vermijdende gehechtheidsstijlen geleerd dat emotionele nabijheid gevaarlijk voor hen is. In feite zijn ze bang om hun autonomie te verliezen. Bijgevolg vermijden ze om emotioneel betrokken te raken bij anderen.

Een vermijdende gehechtheidsstijl vindt zijn oorsprong in ervaringen uit de eerste levensjaren. Bijvoorbeeld emotionele onbeschikbaarheid, een gebrek aan reactie op de behoeften van de zuigeling door hun verzorgers, of gevoelens van verlating.

Dit gebrek aan verbinding leidt ertoe dat ze een angst ontwikkelen voor intimiteit en te afhankelijk zijn van anderen, wat resulteert in een vermijdende gehechtheidsstijl in volwassen relaties.

Tekenen dat je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft

Hoe kun je zien of je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft? Je moet uitzoeken of hij of zij de volgende tekenen vertoont.

1. Angst voor verbintenis

Heb je ooit gemerkt dat je partner nerveus wordt als je praat over samenwonen of trouwen? Een van de meest voorkomende tekenen van vermijdende gehechtheidsstijl is bindingsangst. Daarom kunnen individuen met deze gehechtheidsstijl zich ongemakkelijk of overweldigd voelen bij het bespreken van toekomstplannen of het stellen van gezamenlijke doelen.

2. Vermijding van emotionele intimiteit

Lijkt je partner zichzelf in te houden over zijn gevoelens en emoties? Vermijdbaar gehechte mensen hebben de neiging om moeite te hebben met het uiten van genegenheid of het delen van hun diepste gedachten en zorgen. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat hun naasten zich buitengesloten of emotioneel afgesloten voelen.

Couple takes selfie while moving in
Angst voor gezamenlijke toekomstplannen vormt een vermijdingsalarm.

3. Overmatige behoefte aan ruimte en autonomie

Heb je het gevoel dat je partner te veel tijd voor zichzelf nodig heeft? Of, zoekt hij/zij activiteiten die hem/haar bij jou weghalen? Een andere indicator van vermijdende gehechtheidsstijl wordt namelijk in verband gebracht met de behoefte om een echt grote privé-ruimte te onderhouden. Hoewel we allemaal tijd voor onszelf nodig hebben, kan het constante verlangen om afstand te houden een rode vlag zijn.

4. Defensief gedrag

Wordt je partner defensief als hij zich kwetsbaar of emotioneel blootgesteld voelt? Deze houding kan verschillende verschijningsvormen aannemen. Bijvoorbeeld sarcasme, ironie, of passieve agressie. Dergelijke gedragingen vertegenwoordigen een manier waarop ze zichzelf beschermen tegen intimiteit en emotionele afstand bewaren in jullie relatie.

Wat te doen als je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft?

Als je vermoedt dat je partner een vermijdende gehechtheidsstijl heeft, zijn er verschillende strategieën die je kunt inzetten om de communicatie en verbinding tussen jullie te verbeteren.

“Verbinding is de energie die tussen mensen bestaat als ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.

Brene Brown

1. Moedig open en eerlijke communicatie aan

Moedig hen aan om hun gedachten en gevoelens met jou te delen, en zorg ervoor dat jij hetzelfde doet. Open en eerlijke communicatie is namelijk essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een diepere emotionele band.

2. Respecteer hun behoefte aan ruimte en autonomie

Hoewel het belangrijk is om emotionele intimiteit te bevorderen, is het ook essentieel om de behoefte van je partner aan ruimte en autonomie te respecteren. Stel dus samen grenzen en vind een balans in de relatie die voor jullie beiden werkt.

3. Wees geduldig en begripvol

Het veranderen van gedragspatronen en het overwinnen van vermijdende gehechtheidsstijl kost tijd. Wees geduldig en begripvol met je partner terwijl jullie samen werken aan de verbetering van jullie relatie. Probeer hem of haar tijdens dit proces emotionele steun en begrip te bieden.

4. Overweeg individuele psychotherapie en relatietherapie

In sommige gevallen is het inroepen van de hulp van een psycholoog gunstig voor het herstellen van hechtingsstijlen. Een psychotherapeut helpt destructief gedrag en communicatiepatronen te identificeren. Ze geven ook begeleiding bij het succesvol veranderen ervan. Ook relatietherapie kan nuttig zijn.

Man troost partner die hem negeert
Het komt vaak voor dat partners met een vermijdende gehechtheidsstijl hun gevoelens en gedachten achterhouden.

Conclusie

Ongetwijfeld is een vermijdende gehechtheidsstijl een uitdaging voor elke relatie. Dat gezegd hebbende, als je de tekenen van deze gehechtheidsstijl kunt herkennen en strategieën kunt gebruiken zoals open communicatie, wederzijds respect en geduld en, indien nodig, de hulp van buitenaf van een psycholoog, kun je de emotionele band tussen jullie verbeteren en je relatie versterken.

In feite zal het begrijpen van vermijdende gehechtheidsstijl en hoe die je beïnvloedt, je helpen om empathischer en begripvoller te zijn voor de behoeften en zorgen van je partner.

Bedenk ook dat elke relatie uniek is en dat wat voor het ene stel werkt, misschien niet werkt voor het andere. Daarom is jullie bereidheid om samen te werken essentieel, met als doel oplossingen te vinden die passen bij jullie specifieke behoeften en dynamiek. Ten slotte zijn samenwerking en wederzijdse inzet altijd de sleutels tot gezonde en bevredigende langetermijnrelaties.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bowlby, J. (1979). The bowlby-ainsworth attachment theory. Behavioral and Brain Sciences, 2(4), 637-638.
  • Cassidy, J., & Shaver, P. R. (2016). Handbook of attachment: Theory, research, and clinical applications (3rd ed.). Guilford Press. https://www.guilford.com/excerpts/cassidy.pdf?t=1
  • Sheng, R., Hu, J., Liu, X. et al. (2022). Longitudinal relationships between insecure attachment and romantic relationship quality and stability in emerging adults: the mediating role of perceived conflict in daily life. Curr Psychol. https://doi.org/10.1007/s12144-021-02668-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.