Zes tekenen dat je je vrouwelijke energie afwijst

Vrouwelijke energie stelt ons in staat om te ontvangen, te genieten, en ons emotioneel met anderen te verbinden. Ga na of je deze kwaliteiten in jezelf afwijst.
Zes tekenen dat je je vrouwelijke energie afwijst

Laatste update: 12 september, 2022

Vrouwelijke energie leeft in ons allemaal, net als mannelijke energie. Het is geen geslachtskwestie. Beide energieën zijn archetypen, reeksen eigenschappen, en houdingen die we allemaal hebben en die we onszelf niet altijd toestaan te uiten en te benutten. Als we echter willen dat ons leven en onze relaties harmonieus zijn, moeten we deze twee elkaar aanvullende neigingen verwelkomen en erkennen en geen van beide verwerpen.

Op maatschappelijk niveau wordt de vrouwelijke energie vaak gedevalueerd. Inderdaad, alles wat met vrouwelijkheid, zachtheid, en emoties te maken heeft, heeft de neiging onderschat te worden. In feite hebben de uitingen ervan de neiging belachelijk en onbelangrijk gevonden te worden.

Anderzijds wordt mannelijke energie te veel aangemoedigd, wat weliswaar nuttig is, maar zonder zijn aanvulling uit evenwicht is. Als je wilt weten of je je vrouwelijke energie afwijst, en hoe dit je welzijn kan beïnvloeden, lees dan verder.

Vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is verbonden met zijn, voelen en stromen. Het is subtiel, zacht en liefdevol (Engelse link). Het hangt nauw samen met emotionele expressie, samenwerking, en emotionele voeding. Zo zal een persoon met gezonde vrouwelijke energie geneigd zijn de volgende gedragingen te vertonen:

  • Ze hebben het vertrouwen om zichzelf te laten zien zoals ze zijn, zonder de behoefte om anderen te behagen of hun problemen op te lossen. Ook weten ze dat gewoon ‘zijn’ voldoende is om genegenheid te ontvangen.
  • Ze staan in contact met hun emoties, weten ze te identificeren, en staan zichzelf toe ze te voelen. Verder uiten ze zich zonder angst. Dit betekent dat ze er blij mee zijn kwetsbaar te zijn en ze weten hoe ze de emoties van anderen kunnen verwelkomen en aanvaarden.
  • Ze zijn flexibel en ze stromen mee met de omgeving en de omstandigheden. Daarnaast zetten ze anderen niet onder druk maar zoeken plezier en zelfrealisatie in waar ze hun tijd aan wijden.
  • Ze zijn zich ervan bewust dat we allemaal onderling afhankelijke wezens zijn. Dit betekent dat ze niet bang zijn om met andere mensen samen te werken en een band aan te gaan. In feite waarderen, cultiveren en koesteren ze hun sociale relaties en moedigen ze uitwisseling aan.

Mannelijke energie

Mannelijke energie daarentegen is verbonden met doen en geven. Het is gericht op competitie en individualisme. Deze mensen zijn stabiel en standvastig. Mensen met een hoger niveau van mannelijke energie weten inderdaad hoe ze doelen moeten stellen en werken om ze te bereiken. Ze zijn gericht op succes en productiviteit.

Het zijn dit soort eigenschappen die op sociaal niveau gezocht en aangemoedigd worden. Desalniettemin, hoewel mannelijke energie ons helpt onze doelen te materialiseren, vooruit te komen en standvastig te zijn, impliceert dit niet dat we haar tegenhanger moeten afwijzen.

Blije vrouw
Vrouwelijke energie heeft te maken met de emotionele en affectieve sfeer.

Tekenen dat je je vrouwelijke energie afwijst

In de regel overheerst in ieder van ons een van deze twee energieën (het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent). Hier zijn enkele tekenen dat je je vrouwelijke energie afwijst:

1. Je kunt niet zo goed met andere vrouwen opschieten

Het kan moeilijk voor je zijn om met andere vrouwen om te gaan. Als je wel met ze omgaat, komt dat meestal door concurrentie en afgunst, en niet uit wederzijdse steun.

Als je je vrouwelijke energie afwijst, heb je misschien een ingewikkelde relatie met je moeder. Bovendien heb je waarschijnlijk liever mannelijke vrienden.

2. Je zoekt jezelf te onderscheiden van anderen

Als je je vrouwelijke energie afwijst, wijs je misschien alles af wat stereotiep met vrouwelijkheid te maken heeft. Bijvoorbeeld, misschien haat je de kleur roze, weiger je make-up te dragen, of doe je niet graag mee aan ‘meisjesachtige’ activiteiten (als je nog in je tienerjaren bent).

Uiteraard is al het bovenstaande een sociale constructie en hoort het niet bij vrouwen op zich. Maar een uitgesproken afwijzing ervan kan een manier zijn om je van andere vrouwen te onderscheiden (Engelse link). Misschien zie je wat vrouwelijk is als verkeerd en wat mannelijk is als goed.

Als gevolg daarvan wijs je de vrouwelijke essentie af, die je als minderwaardig en belachelijk beschouwt. Anderzijds kan je houding gewoon een weerspiegeling zijn van je eigen persoonlijke voorkeuren.

3. Je hebt moeite met het aanvaarden van complimenten of hulp

Heb je moeite met het aanvaarden van een compliment of een gunst? Vind je het moeilijk om anderen voor je te laten zorgen of je te helpen? Dit kan erop wijzen dat je je vrouwelijke energie moet helen.

Als je dit overkomt, is het waarschijnlijk dat je een heel behulpzaam en doortastend persoon bent, die zich toelegt op het geven van jezelf aan anderen, die onevenwichtige en ongelijke relaties aanknoopt.

4. Je gunt jezelf geen genot

Genieten is uiterst typisch voor vrouwelijke energie. Niettemin, misschien ontken je het omdat je helemaal gericht bent op doen, productief zijn, jezelf pushen en steeds harder werken. Als dit het geval is, sta je jezelf geen pauze toe (het geeft je een nutteloos gevoel) en je vindt niet dat het je recht is te genieten van wat je doet.

5. Je vreest emotionele intimiteit

De emotionele wereld wordt ingewikkeld, overweldigt je, en geeft je een ongemakkelijk gevoel. In feite ben je niet in staat je gevoelens te herkennen, te begrijpen, of te beheren. Bovendien is het moeilijk voor je om ze te uiten en je hebt de neiging je weg te stoppen als je je niet goed voelt. Dat komt omdat kwetsbaar zijn en afhankelijk zijn van andere mensen je afschrikt en op een zwakte lijkt.

Bovendien vind je het moeilijk om de emoties van anderen te accepteren en te valideren. Sterker nog, de intensiteit en emotionaliteit van anderen geven je een ongemakkelijk gevoel. In plaats van hen te koesteren en te troosten, ben je daarom geneigd hun gevoelens te minimaliseren.

Vrouw praat met haar man
Moeilijkheden op het emotionele vlak zijn een teken van de afwijzing van vrouwelijke energie.

6. Je bent star, meedogenloos en competitief

Je tekent vaste doelen en starre plannen voor je leven en zet onvermoeibaar door om ze te bereiken. Ook heb je het echter moeilijk om veranderingen van richting of tegenslagen te aanvaarden. Bovendien vind je het uiterst moeilijk om hulp te vragen.

Vrouwelijke energie is geldig en noodzakelijk

Als je je met een van de bovenstaande dingen vereenzelvigd hebt, moet je je misschien verzoenen met je vrouwelijke energie. Door dat te doen verlaag je je stressniveau, geniet je meer van je dagelijks leven, en zullen je relaties vloeiender en bevredigender zijn.

Tenslotte hebben we allemaal behoefte aan richting, doelen en vastberadenheid, maar ook aan steun, samenwerking en emotionaliteit. Zorg ervoor dat je jezelf geen van deze twee aspecten ontzegt. Wellicht ook interessant voor jou

De wetenschap beweert dat mannen even emotioneel zijn als vrouwen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De wetenschap beweert dat mannen even emotioneel zijn als vrouwen

Mannen zijn even emotioneel als vrouwen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Nature" maakt deze bewering. Lees hier meer!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Frenier, C. R. (2012). Business and the feminine principle. Routledge.
  • Luck, S. (1998). Reflections: balancing our feminine and masculine energy. Journal of Holistic Nursing16(2), 244-246.
  • Rosida, I., Ghazali, M. M., Dedi, D., & Salsabila, F. S. (2022). Internalized Sexism in Pick Me Girl behavior presented in tiktok. Alphabet5(1), 8-19.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.