Vijf tekenen dat je de liefde idealiseert

Als je liefde idealiseert, voeg je een vleugje romantiek toe aan je relaties, wat perfect kan zijn. Aan de andere kant kun je verkeerde ideeën vormen over wat je van je partner kunt verwachten.
Vijf tekenen dat je de liefde idealiseert
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 06 februari, 2023

Verliefd worden is een van de beste ervaringen die je ooit in je leven zult hebben. Behalve dat het je heerlijke gevoelens geeft zoals de vlinders in je buik, vervult een relatie je met vitaliteit en het verlangen om te leven. Als je de liefde echter idealiseert en er een onwerkelijke betekenis aan geeft, breng je je verwachtingen op een ongepaste manier in gevaar. Dit kan later leiden tot lijden.

Als je van iemand houdt, is het niet gemakkelijk om je emoties en verwachtingen (Spaanse link) in evenwicht te brengen, vooral tijdens de verliefdheidsfase. We suggereren niet dat je moet inperken wat je voelt, of je ervaringen moet beperken, maar dat je de horizon niet uit het oog verliest. Want als je de liefde idealiseert, weiger je de horizon te zien en verlies je het perspectief.

Iemand liefhebben is een ervaring die de moeite waard is om zonder belemmeringen te beleven. Toch is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat deze intense gevoelens slechts tijdelijk zijn.

Dit is volkomen normaal. Maar als je de liefde idealiseert, kun je teleurgesteld zijn (Spaanse link) als de relatie begint af te koelen of er moeilijkheden opduiken. Dus hoe kun je erachter komen of je je schuldig maakt aan dit soort idealisering? Hier zijn vijf tekenen.

“We komen tot liefde, niet door een perfect persoon te vinden, maar door een imperfect persoon perfect te leren zien.”

-Sam Keen-

Stel in bed met een hart
Te hoge verwachtingen zijn vaak verantwoordelijk voor het idealiseren van de liefde.

1. Je gelooft dat liefde en geluk synoniemen zijn

Als je de liefde idealiseert, geloof je waarschijnlijk dat het houden van je partner en het wederkerig hebben van die liefde het antwoord is op eindeloos geluk. In feite heb je zowel gelijk als ongelijk. Je hebt gelijk omdat, in werkelijkheid, liefhebben en bemind worden grote vreugde oplevert. Tegelijkertijd heb je ongelijk omdat meningsverschillen en problemen ook deel uitmaken van de liefde.

Je bent niet de enige die zin heeft om het woord geluk in grote hoofdletters over de hemel te schrijven. We zouden allemaal graag willen dat deze toestand van gelukzaligheid eeuwig duurt. Maar helaas is dat niet het geval, zeker niet als het om liefde gaat.

In feite is liefde een gevoel dat ook gepaard gaat met een opeenstapeling van moeilijkheden en gevoelens van ontevredenheid. Misschien zie je het in het begin niet zo, maar het gebeurt na verloop van tijd. Het is een volkomen normaal en gezond verschijnsel.

2. Je denkt dat iedereen een soulmate heeft en dat jij gewoon de jouwe moet vinden

Het is een wijdverbreid geloof dat ieder mens een zielsverwant heeft. Het is een genuanceerde versie van de beroemde halve sinaasappelmythe. Het betreft het geloof dat er ergens iemand is bij wie je perfect past. Als dit het geval zou zijn, zou je enige probleem zijn die persoon te vinden en, natuurlijk, te herkennen.

Als je op deze manier denkt, ga je elke nieuwe relatie beoordelen op basis van hoe goed die voldoet aan je extreem hoge verwachtingen. Je zult echter uiteindelijk beseffen dat er niemand is die perfect voor je is. Maar in de tussentijd heb je misschien veel mensen gemist met wie je onvolmaakte maar echte relaties had kunnen opbouwen. Dit is waar je jezelf aan blootstelt als je de liefde idealiseert.

3. Je gelooft dat ware liefde eeuwig duurt

Dit is nog een van de steeds terugkerende ideeën over liefde. Er wordt inderdaad vaak gezegd dat als het waar is, het eeuwig duurt. Dat kan waar zijn, tot op zekere hoogte. Dat gezegd hebbende, betekent het niet dat het altijd intact blijft. Of dat het niet meer dan eens opnieuw geformuleerd en getransformeerd hoeft te worden.

Het betekent ook niet dat een relatie eeuwig duurt. Misschien zal die persoon van wie je hield altijd een speciaal plekje in je hart houden, maar het is ook mogelijk dat dit niet genoeg is om een stabiele relatie op te bouwen en in stand te houden. Dat is een van de realiteiten die je uit het oog verliest als je de liefde idealiseert.

4. Je gelooft dat degene die van je houdt je nooit pijn zal doen

Romantiek is een prachtig gevoel dat onze relaties en het leven zelf kleurt. Het doet echter ook pijn als het overdreven is. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je denkt dat iemand die van je houdt je nooit kwaad zal doen. Met andere woorden, je denkt dat ze ophouden menselijk te zijn alleen omdat ze van je houden.

We zouden allemaal willen dat het zo was. Het zou prachtig zijn als we op zo’n perfecte manier konden liefhebben dat we onze partners alleen maar absolute vreugde zouden brengen. Helaas laat in de echte wereld niemand zijn egoïsme, onverdraagzaamheid en talloze gebreken volledig achter zich, alleen omdat hij verliefd wordt. We zijn allemaal feilbaar en we falen ook allemaal in de liefde.

Stel knuffelt
We zullen allemaal, op een bepaald moment, onze partners pijn doen, meestal onbedoeld.

5. Je denkt dat liefde verbonden is met je lot

Als je de liefde idealiseert, is de kans groot dat je sommige aspecten van het leven ook idealiseert. Daaronder is misschien wel het idee van het lot. Misschien denk je dat alles in de sterren geschreven staat en dat het niet nodig is om te werken en te vechten om een stabiele en bevredigende relatie op te bouwen. Maar liefde is niet zo. Het vereist inspanning, intelligentie en, vaak, opoffering.

Aan de andere kant is er niets mis met romantisch zijn en innig liefhebben en hopen dat alles goed zal gaan. Accepteren dat niets in de wereld ooit compleet of perfect is, zou geen obstakel voor je moeten zijn. Sterker nog, vaak ligt de waarde van ware liefde in het doorstaan van de tand des tijds en het overwinnen van tegenslagen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sánchez Aragón, R. (2009). Expectativas, percepcion de estabilidad y estrategias de mantenimiento en las relaciones amorosas. Enseñanza e Investigación en Psicología14(2), 229+. https://link.gale.com/apps/doc/A239522242/IFME?u=anon~e5d1797b&sid=googleScholar&xid=b998a036
  • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso, 45, 5-20.
  • Xenos Duque, D. P. (2015). La transformación del ideal en la decepción amorosa y su relación con la elección de pareja. Estudio realizado desde la teoría sistémica en estudiantes de la Carrera de Psicología Clínica de la PUCE (Bachelor’s thesis, PUCE).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.