Tegenspoed kan je grenzen testen of je breken
De moeilijkste grenzen om te doorbreken en te overwinnen zijn die in je hoofd. Anthony Robbins, een van de beroemdste motivational speakers van onze tijd (die waarschijnlijk het meest heeft bijgedragen aan het gebied van persoonlijke verandering in de afgelopen 30 jaar) suggereert dat succes 80% psychologie en 20% strategie is.
Het probleem is dat strategieën kunnen worden bestudeerd en aangeleerd, maar mentale grenzen zijn verborgen onder iemands persoonlijkheid. Maar ze bestaan niet echt – wij maken ze. De enige manier om je grenzen te overschrijden is om te begrijpen hoe je ze in de eerste plaats hebt gecreëerd.
Hoe meer mentale grenzen je hebt, hoe slechter je zelfbeeld zal zijn. Grenzen vervormen je gevoel van eigenwaarde, wat ook van invloed is op je prestaties. Ons handelen is gebaseerd op de manier waarop we onszelf waarnemen.
Wat zou er gebeuren als je de goedkoopste, snelste, traagste, populairste, eenvoudigste, meest efficiënte, meest gehate, meest intimiderende, oudste of nieuwste was? Als er een grens is, moet je die testen.
Kan tegenspoed een bondgenoot zijn?
Er zijn twee opties om tegenspoed het hoofd te bieden: proberen het te vermijden of het te confronteren. Het leven zou saai zijn zonder problemen. Moeilijke situaties maken ons wie we zijn.
Tegenspoed dwingt ons uit onze comfortzones en in veel meer verrijkende ervaringen. Die ons in staat stellen om te groeien, om onze eigen sterke punten en middelen waar we ons niet bewust van waren te ontdekken, en om de muren om ons heen te gebruiken als traptreden.
Wanneer je tegenspoed tegenkomt, onthoud dan de woorden van Sigmund Freud, de vader van de psychologie: “Ik ben een gelukkig man in het leven geweest. Ik heb niets makkelijk gekregen”.
“Opdat een man zichzelf kent, moet hij getest worden. Niemand ontdekt wat hij kan als hij het niet probeert. Grote mensen verheugen zich in tegenspoed.”
-Seneca-
Leef zonder grenzen
De enige manier om je mentale grenzen te elimineren is om ze uit te dagen. Voordat je jezelf gaat testen, moet je je eerst afvragen of wat je dacht dat waar was, ook echt waar is. Dat wil zeggen, je moet op zoek gaan naar echt en overtuigend bewijs. Niet alleen de ideeën die je in je hoofd hebt.
Als je je grenzen eenmaal in twijfel hebt getrokken, denk dan aan een tijd waarin je werd uitgedaagd. Denk aan wanneer het was, hoe je het overwon, en wat je ertoe bracht het te proberen. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, vraag jezelf dan af waarom.
Om de grenzen die je denkt te hebben aan te vechten, moet je je afvragen wat er zou gebeuren als je zou besluiten ze te doorbreken. Deze eenvoudige vraag, samen met de eenvoudige visualisatie van jezelf als je door je grenzen breekt, zal je helpen de angst die een stap naar het onbekende kan veroorzaken, af te schudden. En vooral: vraag je af wat er gebeurt als je niets doet. Helaas weten we het antwoord op die vraag al – als je niets doet, zal er waarschijnlijk niets veranderen.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je kunt veranderen in je geest. Het gebruik van het woord ‘ja’ in plaats van ‘ik kan het niet’ is een kleine verandering die een enorm positief onbewust effect kan hebben. Het opent de mogelijkheid om iets te bereiken waarvan je niet eerder had gedacht dat je het zou kunnen. Vergeet niet dat het uitdagen van je grenzen de eerste stap is om ze te veroveren.
“Mensen worden niet overwonnen door situaties of krachten van buitenaf. De nederlaag komt van binnenuit.”
-Banana Yoshimoto-