Hij die tegenspoed onder ogen komt, verdient de kracht

Hij die tegenspoed onder ogen komt, verdient de kracht

Laatste update: 05 april, 2017

Het leven zal je meer dan eens een klap verkopen, soms zelfs zo hard als het kan. Het brengt je oog in oog met de rampspoed van een heftige en eeuwigdurende storm. Het brengt je emotioneel helemaal uit balans en stelt je emotionele balans tevens op de proef.

In eerste instantie heb je het gevoel dat er iets slechts staat te gebeuren en de lucht boven je hoofd bewolkt begint te raken. Vervolgens kom je erachter dat je het bij het juiste eind had. Plotseling wordt je aangevallen door een heftige wind die jou tegen de muur aan duwt en je volledig vult met angst. Dan begint het te regenen en zelfs te hagelen.

“Wanneer je uit de storm komt, zul je niet meer dezelfde persoon zijn als je was toen je erin ging.”

-Murakami-

Wanneer je jezelf midden in de storm bevindt, dwingt de storm je ertoe om een beslissing te nemen. Je kunt deze storm met open armen ontvangen als een kans om tegenspoed onder ogen te komen tot de storm weer over waait. Of je kunt jezelf omver laten waaien, verslagen, in de eeuwigdurende regen. Probeer tegenspoed met je eigen innerlijke kracht onder ogen te komen en probeer vooruit te blijven gaan.

Het licht dringt door de scheuren naar binnen

Het is volkomen begrijpelijk dat je op het moment dat je jezelf nog in de storm bevindt alleen maar kunt denken aan de kou, de duisternis en de nattigheid die je lichaam ervaart. We mogen echter niet vergeten dat de zon zelfs in de meest miezerige en sombere omstandigheden verborgen achter de wolken nog altijd schijnt.

Zon

Het lijkt misschien afgezaagd of lastig om deze gedachte in praktijk te brengen, met name als je net een slechte tijd achter de rug hebt. Het licht zal echter altijd door de scheuren naar binnen blijven schijnen. En juist wanneer je hart het meeste pijn ervaart, zullen er ook de meeste scheuren ontstaan.

“Tegenspoed is een kans voor deugdzaamheid.”

-Seneca-

Daarom hebben meerdere mensen gezegd dat tegenspoed een kans is om jezelf van binnenuit pijn te doen. En ook om te leren waarom je dit doet. Tegenspoed kan ook een manier zijn om iets over jezelf te leren waarvan je nog niet wist dat je het in je had.

Je gevoelens eruit gooien

Er zijn genoeg mensen die iets zeer belangrijks meemaken dat hun pijn kan vergroten en misschien ben jij wel een van hen. Juist op die momenten waarop je je het slechtst voelt, ben je paradoxaal genoeg niet in staat om je gevoelens uit te drukken. Bovendien kun je ook geen stoom afblazen naast en met anderen. Dit is een ernstig probleem. Je gevoelens eruit kunnen gooien, is namelijk juist de manier waarop je jezelf van deze gevoelens kunt bevrijden. Daarnaast houdt het in dat je anderen de kans geeft om jou te helpen.

Wanneer je een dierbare verliest en er hierdoor een leegte in je achterblijft. Wanneer jij en je partner net uit elkaar zijn gegaan. Wanneer je last hebt van een aandoening die grotendeels bepalend is voor je manier van leven… Wat het motief van de tegenspoed die jou verwondt ook is, het is zeer gunstig om je pijn met iemand te delen. Iemand die bereid is om naar je te luisteren en je een helpende hand te bieden.

“Tegenspoed beschikt over de gave om talenten te ontwaken die in tijden van voorspoed sluimerend zouden zijn gebleven.”

-Horacio-

Vastgeketend

Als dit echter te lastig voor je is, dan kun je je aandacht daarentegen ook richten op een andere bezigheid. Een bezigheid die je in staat zal stellen om je gevoelens naar buiten te laten komen. Schrijven, schilderen, dansen of een andere bezigheid waar je plezier aan beleeft en die jou op je gemak stelt.

Vergeet niet dat de dingen die je mond niet uit kan spreken, door middel van gezondheidsproblemen via je lichaam kenbaar worden gemaakt.

Laat de angst los

Over het algemeen geldt de regel dat stormen angst in ons opwekken en ons aansporen om op zoek te gaan naar een plek om te schuilen. In het echte leven doet zich precies hetzelfde voor. Hoe groter de tegenspoed is waar we door geraakt worden en de afgrond die we onder ogen moeten komen, hoe groter de drang zal zijn om een plek te vinden waar we ons veilig kunnen voelen.

Het verlangen naar warmte dat we ervaren op de meest koude dagen van ons leven is hetgeen ons ertoe aanzet om angst dapper onder ogen te komen. Dit is de enige manier waarop je oog kunt krijgen voor de kracht die werkelijk in je schuilt. Vasthouden aan het idee dat we de zwakheid waar we onder lijden kunnen overwinnen, geeft ons hoop en een reden om te leven.

Positiviteit

Er zal een moment komen waarop je moet vechten, het omhulsel dat je verlamt kapot moet maken en een sprong voorwaarts moet nemen, zodat je niet samen met de angst en pijn de afgrond in zult denderen. Dit is het moment waarop je kunt zeggen dat je de tegenspoed werkelijk onder ogen bent gekomen en waarop je de kracht die je getoond hebt werkelijk zult hebben verdiend. De kracht waar je niet over dacht te beschikken, maar die jou toch toebehoort. Vergeet dus niet: Hij die zijn tegenspoed onder ogen komt, verdient de kracht die nodig is om dit te doen en daarom beschikt hij er ook over.

“Ik heb het privilege gehad om het gevoel te hebben dat ik alles verloren was.

Ik had genoeg geluk om op dat moment te ontdekken wat ik werkelijk nodig had.

Soms smaakt verdriet net als vrede.”

-Sara Bueno-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.