Symptomen van depressie verlichten in 5 minuten
In sommige gevallen zijn de symptomen van depressie zeer duidelijk, maar in andere helemaal niet. Soms weet de persoon zelf, alsook de mensen om hem heen, niet dat het eigenlijk om een depressie gaat.
Je ziet dit vooral bij kinderen en ouderen. Het tegenovergestelde komt echter ook voor. Iedereen labelt iemand die tijdelijk verdrietig of down is als depressief, ook al is het niet per se waar.
Wanneer we het over depressie hebben, hebben we het over een mentale aandoening die verder gaat dan de grenzen van normale bedroefdheid. Het is geen staat die zich ineens ontluikt.
In veel gevallen duurt het zelfs een jaar voordat het zich volledig manifesteert. En ook al zijn er aangetaste elementen, variabelen, structuren of neurofysiologische factoren, depressie ontstaat niet altijd door deze dingen. Het kan namelijk ook zo zijn dat, en vaak is dit het geval, deze dingen het gevolg zijn.
“Je kunt niet voorkomen dat de vogel van bedroefdheid boven je hoofd vliegt, maar je kunt wel voorkomen dat hij een nest op je hoofd maakt”
– Chinees gezegde –
Typische symptomen van depressie zijn pessimisme, bedroefdheid, geïrriteerdheid en vermoeidheid of een gebrek aan energie. Er zijn ook gevoelens van machteloosheid en een negatief zelfbeeld.
Gedachtes en gevoelens geassocieerd met verlating, schuld en een behoefte aan bescherming stapelen zich ook op.
Minder duidelijke symptomen van depressie
Er zijn ook symptomen van depressie die veel minder duidelijk zijn. Ze komen over het algemeen vaak voor bij mensen die de situatie ‘pre-bewust’ detecteren.
Dit betekent dat ze in staat zijn zich te realiseren dat er iets is dat niet werkt. Ze zijn echter niet in staat om het probleem precies te identificeren, of om er veel belang aan te geven.
Wat ze echter wel doen, is bepaalde gedragingen ontwikkelingen waarmee ze het kunnen negeren of verstoppen.
Eén zo’n minder duidelijk symptoom van depressie is het ontwikkelen van vreemde eet- of slaapgewoontes. Wanneer mensen bijvoorbeeld extreem kieskeurig zijn over wat ze eten en veel dingen vies vinden.
Of de mensen die chaotische eettijden hebben en soms gewoonweg niet eten voor een langere periode dan wat normaal wordt gevonden. Dit gebeurt ook in het andere uiterste. Mensen die de leegte binnenin zichzelf opvullen door eindeloos te eten…
Nog een verborgen symptoom van mensen met een depressie kan het ongemak zijn dat ze voelen bij het uiten van gelukzaligheid dat ze niet voelen en dat andere mensen diep vanbinnen ook niet geloven.
Als we het hebben over hun sociale gedrag, kunnen we stellen dat ze zich met iedereen kunnen mengen, maar echte intimiteit vermijden. Ze brengen niet veel tijd door met anderen en hebben altijd een excuus om een sociale situatie te vermijden.
Hier bovenop worden ze ook nog eens woest om dingen die andere mensen, of zijzelf op een ander moment, niet eens zouden opvallen. Ze huilen in situaties die het niet echt waard zijn. Al deze dingen kunnen duiden op een verstopte depressie.
Een 5-minutentechniek
In 2007 voerden onderzoekers van de Universiteit van Essex een onderzoek uit om het effect van de natuur op de gemoedstoestand te evalueren.
Dit onderzoek was gebaseerd op het idee dat tijd doorbrengen in de natuur onze attitude verbetert. Maar ze ontdekten dat de impact vele malen groter was dan dat ze hadden gedacht in hun hypotheses.
De experts concludeerden dat, in slechts vijf minuten, contact met de natuur de symptomen van depressie tot wel 70% kon verlichten.
We voelen allemaal aan dat als we iets minder goed in onze vel zit, het geen goed idee is om de hele dag thuis te blijven. Wat we echter nog niet wisten is dat de perfecte plek om door negatieve emoties heen te komen een bos, tuin of andere natuurlijke omgeving is waar leven gevonden kan worden. We wisten ook niet dat het slechts vijf minuten zou kosten.
Tegenwoordig zijn er bewegingen die mensen hebben gedefinieerd als ‘ecotherapieën’. Ze verdedigen het idee dat contact met de natuur dingen voor ons helderder kan maken.
Verschillende studies hebben bewezen dat je voor een korte periode bevinden in een pure omgeving, waar je je problemen even los kunt laten, je energie kan herladen.
Wanneer de symptomen van depressie verschijnen, of ze nu typisch of subtiel zijn, is het de moeite waard om de natuur een onderdeel van je formele therapie te maken. Je hoeft slechts een groene ruimte te vinden en er minstens vijf minuten in te verblijven.
Fijn contact met andere levensvormen activeert een gevoel van welzijn en helpt ons onze emotionele balans te herstellen. Het kost je helemaal niets en je hebt er ook niet veel tijd voor nodig. Probeer het eens!