Sun Tzu - biografie van een strateeg

Sun Tzu was de auteur van het boek De Kunst van de Oorlog (The Art of War), dat het beroemdste filosofische en militaire werk in zijn soort aller tijden is. Het meest interessante eraan is dat hij strijd verheft tot het niveau van een mentale confrontatie. Zo worden gevechten als ongewenst ervaren.
Sun Tzu - biografie van een strateeg
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 19 november, 2022

Sun Tzu is een duizendjarige figuur die vele grote leiders blijft inspireren, niet alleen als het gaat om veldslagen, maar ook in de politiek en het bedrijfsleven. Zijn boek The Art of War heeft strategen van alle tijden geleid vanwege de universele geldigheid van de principes ervan. Ook vanwege zijn degelijke adviezen.

Het meest merkwaardige aan het werk van Sun Tzu is het feit dat hij van vechten een daad van intelligentie maakte, en niet van brute kracht. In feite geeft een van de grote stelregels van dit werk aan dat de beste strijd de strijd is die nooit plaatsvindt. Hij deelt grotendeels de traditie van de krijgskunsten, want die bouwen ook op dat principe.

Sun Tzu is een raadselachtig personage, maar er is niet veel informatie over hem. Sommige mensen trekken zijn bestaan zelfs in twijfel en geloven dat de naam slechts een pseudoniem is dat door verschillende krijgers is aangenomen. Het bestaan van dit personage is echter, althans voorlopig, historisch aanvaard.

The Art of War

De oorsprong van Sun Tzu

Sun Tzu werd geboren in China, waarschijnlijk in 544 voor Christus. Hij was een tijdgenoot van de beroemde filosoof Confucius. Hij leefde in een onrustig tijdperk, dat gekenmerkt werd door verdeeldheid en interne strijd. Toch werd filosofisch denken in zijn tijd hoog gewaardeerd en daarom is zijn verhandeling, een werk voor intellectuelen, tamelijk duurzaam.

Volgens wat sommige geleerden hebben vastgesteld, werd de strateeg geboren in Ch’i en kwam hij uit een familie van hoge militaire rangen. Blijkbaar leerde hij het oorlogsvak van zijn grootvader. In die tijd heerste de Zhou-dynastie, maar er werd voortdurend gevochten tussen verschillende koninkrijken in China, wat betekent dat er geen gecentraliseerde eenheid was.

Historici geloven dat Sun Tzu in 517 mogelijk naar het zuiden van het land verhuisde. Daar vestigde hij zich in de staat Wu en onder het bevel stond van generaal-koning Hu Lu. Deze periode in de geschiedenis staat bekend als de “Strijdende Koninkrijken,” tijdens de zogenaamde “Lentes en Herfst” periode van China.

Een succesvol legerman

Sun Tzu had zijn eigen filosofie ten aanzien van oorlog en begon die al snel met veel succes toe te passen. Hij versloeg machtige legers dankzij zijn enorme strategische vaardigheden. Deze legerman toonde aan dat overwinningen niet afhingen van de grootte van een leger, of van het aantal beschikbare middelen, maar van de strategie.

De benaderingen van deze strateeg draaien om het idee dat de kunst van de oorlog de kunst van de misleiding is. Om succesvol te zijn, moet je in principe de vijand net zo goed kennen als jezelf. Uiteindelijk kun je het samenvatten als weten wat de tegenstander denkt en hun acties voorspellen om daar in hun eigen nadeel van te profiteren.

Een interessant aspect van Sun Tzu’s verhandeling is dat het op de een of andere manier bedoeld is voor de benadeelden. Daarnaast is het de bedoeling dat elk gevecht zo weinig mogelijk schade en verlies oplevert. Zoals hierboven aangegeven, is het voor deze krijger ideaal om conflicten zo te hanteren dat het niet nodig zal zijn om te vechten.

Twee vechtende mensen

De erfenis van Sun Tzu

De Kunst van de Oorlog bestaat uit 13 hoofdstukken en staat vol aforismen. Aanvankelijk was het een geheime tekst waar alleen mannen met macht toegang toe hadden. In feite ontdekte iemand een oude versie van dit traktaat in 1972, tijdens een opgraving.

Iemand schreef het op bamboeborden, maar het was niet dezelfde versie die al over de hele wereld populair was. Veel mensen wisten echter van Sun Tzu’s ideeën. Leiders begonnen ze toe te passen, eerst in China en daarna in Japan. In 1772 vertaalde de Franse jezuïet Jean Joseph Marie Amiot het boek in het Frans. Daarna vertaalde Lionel Giles het in 1910 in het Engels.

Sinds dit werk het Westen bereikte, werd het een favoriet van vele leiders. Historici geloven dat Napoleon het gebruikte als referentie. Ook denkt men dat Vietnam de oorlog tegen de Verenigde Staten won dankzij dit boek.

Na verloop van tijd won dit boek niet alleen aan belang onder militairen, maar ook onder politici en zakenlieden. Geleerden weten heel weinig over Sun Tzu en geloven dat hij in 496 stierf. Ze hebben echter geen andere details over zijn leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Krause, D. G. (2006). El arte de la guerra para ejecutivos: el texto clásico de Sun Tzu adaptado al mundo de hoy. Edaf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.