Substantie P is de peptide van pijn

Substantie P blijft ons sinds zijn ontdekking verrassen: het neemt deel aan de mechanismen van pijn, stress en zelfs aan de goede werking van ons cardiovasculaire en spijsverteringsstelsel.
Substantie P is de peptide van pijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 januari, 2024

Er circuleren verschillende chemicaliën door ons lichaam. Een daarvan is de zogenaamde substantie P. In die zin kunnen we zeggen dat het functioneert als een neurotransmitter die is geïdentificeerd in verschillende processen die verband houden met pijn.

Via dit artikel  zullen we een rondleiding krijgen door de bijzondere eigenschappen van deze substantie. We zullen leren wat het is, welke actie het heeft en waarom het verband houdt met pijn. Daarnaast zullen we verschillende merkwaardige feiten bekijken.

Substantie P, wat is het precies?

Er zijn verschillende soorten neurotransmitters. Het kunnen aminozuren, aminen of peptiden zijn. Substantie P maakt deel uit van de peptiden. Aan de andere kant zijn glutamaat en glycine aminozuren en maken acetylcholine, dopamine en serotonine deel uit van de groep aminen.

Bovendien werkt substantie P als een neuromodulator. We hebben het over een peptide dat is ontdekt door Ulf Von Euler en John H. Gadoum, die het in de hersenen en de darmen hebben gelokaliseerd. In feite ontdekten ze het per ongeluk, omdat ze aanvankelijk op zoek waren naar acetylcholine.

Substantie P wordt aangetroffen in ons perifere en centrale zenuwstelsel, vooral in de hypothalamus, de substantia nigra en de dorsale hoorn van het ruggenmerg. Ook in de speekselklieren en de gal- en maagdarmkanalen.

De werking van substantie P in het zenuwstelsel

Substantie P verzendt informatie via de C-vezels van het spinothalamische kanaal. Dit is verdeeld in 2 soorten:

 • Neospinothalamisch: snelle zenuwbaan voor pijn die verband houdt met onmiddellijke overleving, zoals brandwonden of steekwonden.
 • Paleospinothalamisch: brengt chronische pijn over en houdt verband met onaangename emoties.

De belangrijkste receptor voor substantie P is neurokinine 1 (NK1). Dit is wat de pijn moduleert en plaats maakt voor de pijnstillende reacties die kenmerkend zijn voor de activering van het sympathische systeem (in het geval dat de pijn aanleiding geeft tot de perceptie van dreigend gevaar).

Jouw relatie met pijn

Deze neurotransmitter wordt gesynthetiseerd door de nociceptoren zelf, dat wil zeggen de receptoren die gespecialiseerd zijn in het opvangen van potentieel schadelijke stimuli die pijnsensaties kunnen veroorzaken. Wanneer een tak van een axonuiteinde wordt geactiveerd, kan de uitscheiding van substantie P worden geactiveerd.

Dit gebeurt via de andere takken van het axon in de omringende huid. Bovendien veroorzaakt substantie P vasodilatatie en wordt geassocieerd met de afgifte van histamine. Daarom is het een oorzaak van secundaire hyperalgesie, wat betekent dat het een verlaging van de pijngrens en een toename van de reactie op pijnprikkels na een lokaal letsel veroorzaakt.

Volgens Bear, Connors en Paradiso in hun boek Neuroscience, the Brain Scan bevatten deze neuronen, hoewel wordt aangenomen dat de neurotransmitter van pijnafferenten glutamaat is, ook substantie P. Het pijnpeptide wordt dus aangetroffen aan de binnenkant van opslagkorrels. in axonterminals. Bovendien kan het worden vrijgegeven via hoogfrequente burst-actiepotentialen.

Het belang van de emotionele toestand bij de werking van deze substantie

Substantie P heeft een zeer belangrijke bijzonderheid als het gaat om de behandeling van pijn. Als een persoon een blessure of pathologie oploopt en gedurende die periode ook emotioneel lijdt, zal hij substantie P blijven produceren.

Op deze manier wordt het pijngevoel op hersenniveau bestendigd, zelfs als het weefsel geneest. Dit is de reden waarom psychologische begeleiding altijd bij pijntherapie moet horen, want als de emotionele pijn niet geëlimineerd wordt, kan de fysieke pijn blijven bestaan.

Meer over substantie P

We hebben al gezien dat substantie P werkt in de mechanismen die verband houden met pijn, maar we hebben het nog niet gehad over een van de belangrijkste ontdekkingen die ermee gepaard gaan: de rol ervan bij migraine. De afgelopen jaren is de betrokkenheid van substantie P bij migraine onderzocht en zijn er aanwijzingen gevonden om deze aandoening aan te pakken.

Millán Guerrero, Pineda Lucatero en Pacheco Carrasco publiceerden bijvoorbeeld een artikel (Spaanse link) met de titel Migraña. Een overzicht van de fysiopathogenese en het toekomstige therapeutische alternatief, waarin zij suggereerden dat om een ​​mogelijke genezing van migraine te bereiken, naar geneesmiddelen moet worden gezocht die rechtstreeks met deze neuromodulator interageren.

Substantie P neemt ook deel aan andere zaken. Het werkt bijvoorbeeld door de proliferatie van tumorcellen te bevorderen. Onderzoekers van het Instituut voor Neurowetenschappen van Castilla y León hebben zelfs geverifieerd dat, door het gebruik van antagonistische stoffen die zich binden aan substantie P-receptoren op tumorcellen, hun dood wordt geïnduceerd.

Al moet er rekening mee worden gehouden dat de methode voorlopig alleen op knaagdieren is getest.

Daarnaast vervult substantie P nog andere functies. Laten we eens kijken:

 • Stimuleer de samentrekking van vasculaire en extravasculaire gladde spieren.
 • Ze nemen deel als versterking van de speekselvloed.
 • Het orkestreert de reacties van het zenuwstelsel wanneer er zich stressvolle situaties voordoen waarin niet alleen aanhoudende pijn, maar ook agressie aanwezig is.
 • Verlaagt de bloeddruk.
 • Wekt de fagocytische activiteit van neutrofielen en macrofagen op.
 • Stimuleert de twaalfvingerige darm.
 • Het oefent invloed uit op het cardiovasculaire systeem met hypotensieve activiteit.

Tot slot

Substantie P is een ongeëvenaarde neurotransmitter, omdat hij naast andere stoffen bestaat. Hoewel hij meer dan 80 jaar geleden werd ontdekt, worden er nog steeds nieuwe functies gevonden en blijft onderzoek oplossingen vinden voor verschillende problemen.

Het is zelfs zo belangrijk dat het ons antwoorden geeft op het vinden van een geneesmiddel tegen migraine en kanker. We hopen dat het onderzoek ons ​​meer informatie over deze en andere stoffen zal blijven verschaffen en ons zal helpen manieren te vinden om ons welzijn te verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bear, M. F. Connors, B. W., PAradiso, M.A. Nuin, X.U., Guillén, X.V & Sol Jaquotor, M.J. (2008). Neurociencias la exploración del cerebro. Wolters Kluwer/Lippicott Williams & Wikins.
 • Milan-Guerrero, R., Pineda-Lucatero, A. G., & Pacheco-Carrasco, M.F. (2003). Migraña. Una revisión de la fisiopatogenia y alternativa terapéutica futura. Gac Méd Méx, 139(4), 377-380.
 • Pichel, A. Comprobada la acción antitumoral de agonistas de Sustancia P. Agencia iberoamericana para la difusión de la ciencia y la tecnología. Recuperado de: www.dictyt.com

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.