Stress bij minderheden en de LGBTIQ+gemeenschap
Al vele jaren moet de LGBTIQ+ gemeenschap de hindernissen overwinnen van een maatschappij die ongevoelig is voor hun realiteit. Sommige auteurs suggereren zelfs dat deze bevolking voor uitdagingen staat die andere sectoren van de samenleving nooit ondervinden. Ilan H. Meyer heeft een model voorgesteld om dit probleem te bestuderen. Hij noemt het “Stress bij minderheden.”
Het “Stress bij minderheden”-model stelt dat minderheden als groep, door hun status, kwetsbaar zijn voor verhoogde stress. Meyers theorie maakt het mogelijk om de stressoren die ze ervaren en de effecten ervan nauwkeuriger te beoordelen. Daarom is het een nuttig hulpmiddel in de psychologie, want het stelt ons in staat de behoeften van deze bevolkingsgroep beter te begrijpen.
Stress bij minderheden
Stress is een emotie die verschijnt in situaties die als een bedreiging of uitdaging worden ervaren. Tot op zekere hoogte is het een adaptief proces omdat het ons een extra ‘zetje’ geeft om aan de eisen van de situatie te voldoen, maar het wordt een probleem als we het langere tijd ervaren.
Alle mensen kunnen om verschillende redenen vatbaar zijn voor chronische stress. De LGBTIQ+ bevolking loopt echter een groter risico om aan stress te lijden door situaties die met hun staat van zijn te maken hebben.
Voor transgenders bijvoorbeeld is het in veel landen een probleem dat hun genderidentiteit wettelijk erkend wordt. Tegelijk levert dit voor hen moeilijkheden op bij de toegang tot werk, gezondheidszorg, onderwijs, enz.
We kunnen dus zeggen dat LGBTIQ+ mensen te maken krijgen met uitdagingen die inherent zijn aan hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. Het zijn deze stressvolle situaties die Ilan H. Meyer opnam in zijn model van stress bij minderheden.
Hoe wordt stress bij minderheden waargenomen?
Tot nu toe was het niet mogelijk om de stressoren die de LGBTIQ+ bevolking ervaart precies te omschrijven. Meyer heeft een reeks samengesteld waarvan hij vond dat ze veel voorkomen.
1. Eerdere ervaringen met discriminatie
Zoals eerder gezegd heeft de sociale omgeving van LGBTIQ+ mensen de neiging ongevoelig te zijn voor hun ervaringen en behoeften. Daarom komt het vaak voor dat ze gediscrimineerd worden in hun gezinsomgeving en op school of werk. Dit soort ervaringen veroorzaken leed en gevoelens als schuld of schaamte die hun geestelijke gezondheid schaden.
In dezelfde lijn voerden Barrientos et al. (Spaanse link) (2019) een studie uit naar de effecten van seksuele vooroordelen op Chileense transgender personen. De onderzoekers concludeerden dat ze last hebben van angstige en depressieve symptomen, middelengebruik, zelfbeschadiging, en suïcidale ideatie en pogingen.
2. Verwachtingen van afwijzing
Een andere belangrijke factor in het model Stress bij minderheden is de verwachtingen van afwijzing die de LGBTIQ+ bevolking ervaart.
Door eerdere ervaringen van discriminatie zijn ze geneigd afwijzingsangst te ontwikkelen. In feite nemen ze in hun omgeving een voortdurende dreiging van discriminatie waar en zien ze de toekomst somber in.
3. Verzwijgen van seksuele geaardheid of genderidentiteit
LGBTIQ+ mensen hebben de neiging hun genderidentiteit of seksuele geaardheid te verbergen. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze vaak afgewezen worden om hoe ze zijn. Bovendien leven ze met de verwachting dat hun omgeving hen op de een of andere manier zal discrimineren.
Als gevolg daarvan verbergen ze, om de stress en angst te vermijden die de ervaring van afwijzing teweegbrengt, wie ze zijn. Dit gedrag wordt versterkt omdat ze, door zich te verbergen, bepaalde sociale voordelen verkrijgen. Hoewel het tegelijkertijd leed veroorzaakt omdat ze hun werkelijke verlangens, dromen en doelen moeten onderdrukken.
4. Geïnternaliseerde haat
Stress bij minderheden uit zich ook in minachting voor zichzelf. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders hebben de neiging de afwijzing van de maatschappij in zichzelf te introjecteren.
Daardoor voelen ze haat voor hun eigen verlangens en persoonlijkheidskenmerken. Dit kan hen ertoe brengen beslissingen te nemen zoals het ondergaan van ‘bekeringstherapie’ om te onderdrukken wie ze zijn.
Opgemerkt moet worden dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het mogelijk is seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen of te ‘genezen’. In feite kunnen dit soort ‘behandelingen’ bestaande geestelijke gezondheidsproblemen nog erger maken. Bovendien worden veel bekeringscentra geleid door religieuze organisaties die geen vergunning hebben om psychotherapie te beoefenen.
5. Omgaan
LGBTIQ+ mensen ondervinden bijzondere moeilijkheden als het erop aankomt de realiteit onder ogen te zien. Enerzijds kunnen ze, als ze openlijk aanvaarden wie ze zijn, als slachtoffer te maken krijgen met discriminatie en geweld. Anderzijds blijven ze, door zich te verbergen, het slachtoffer van sociale vooroordelen. In feite zijn ze slachtoffer, of ze de situatie nu onder ogen zien of niet.
Hierdoor wordt de LGBTIQ+ bevolking geconfronteerd met een toenemende onzekerheid over de toekomst. Misschien vragen ze zich af of er ooit iets zal veranderen? Moeten ze accepteren wie ze zijn en het risico lopen te lijden? Of blijven ze verborgen en onderdrukken ze wat ze voelen?
De effecten van Stress bij minderheden
We weten al dat stress een emotie is die op lange termijn de geestelijke en lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden. Daarom is het logisch om aan te nemen dat de LGBTIQ+ bevolking als gevolg van minderhedenstress meer gezondheidsproblemen heeft.
Mongelli et al. (Engelse link) (2019) voerden een systematische review uit over stress bij minderheden en geestelijke gezondheid bij deze bevolkingsgroep. Ze concludeerden dat het bewijsmateriaal erop wijst dat deze groepen vaker psychische veranderingen vertonen.
Ander onderzoek (Engelse link) van Flentje et al. (2019) bestudeerde het verband van stress bij minderheden met biologische uitkomsten. Ze vonden bewijzen die wijzen op een mogelijk verband tussen deze variabelen. De auteurs wijzen er echter op dat in dit verband meer onderzoek nodig is.
Concluderend biedt Meyers model ons een venster om de moeilijkheden van de LGBTIQ+ bevolking beter te begrijpen. Het is een nuttig hulpmiddel voor geestelijk verzorgers die met dit soort gevallen te maken krijgen. Bovendien dient het model van stress bij minderheden om de bevolking verder voor te lichten over de ervaringen van minderheden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Barrientos Delgado, J., Espinoza-Tapia, R., Meza Opazo, P., Saiz, J. L., Cárdenas Castro, M., Guzmán-González, M., … & Lovera Saavedra, L. (2019). Efectos del prejuicio sexual en la salud mental de personas transgénero chilenas desde el Modelo de Estrés de las Minorías: Una aproximación cualitativa. Terapia psicológica, 37(3), 181-197.
- Flentje, A., Heck, N. C., Brennan, J. M., & Meyer, I. H. (2020). The relationship between minority stress and biological outcomes: A systematic review. Journal of Behavioral Medicine, 43(5), 673-694.
- Meyer, I.H., Frost, D.M. (2013). Minority stress and the health of sexual minorities. C. J. Patterson & A. R. D’Augelli (Eds.), Handbook of psychology and sexual orientation. Oxford University Press.
- MongeLLi, F., Perrone, D., Balducci, J., Sacchetti, A., Ferrari, S., Mattei, G., & Galeazzi, G. M. (2019). Minority stress and mental health among LGBT populations: An update on the evidence.