Strategieën voor onderwijs in tolerantie
Vandaag de dag zijn er steeds meer gevallen van geweld in onze samenleving. Ondanks het feit dat we veel kunnen doen om te proberen het te voorkomen, is gedachteloos geweld nu ingeburgerd in bepaalde contexten die vriendelijk zouden moeten zijn, zoals scholen. Daarom moeten we tolerantie gaan onderwijzen.
In feite zullen we, door het zaad ervan te zaaien, capaciteiten verkrijgen zoals begrip en samenwerking met andere mensen. Deze zijn essentieel als we ons volledig willen ontwikkelen, zowel als individu als als samenleving.
De wereld van vandaag is een maalstroom van onzekerheid. In feite hebben we in korte tijd een pandemie en een oorlog meegemaakt. Beide hebben een context van economische crisis gecreëerd. Bovendien hebben ze ons de wereld onzekerder doen inzien. En onzekerheid werkt als een voedingsbodem voor intolerantie.
“Dit zijn tijden van pessimisme, tijden van minachting, tijden van armoede en verloedering. Dit is de habitat waar intolerantie nu aan komt galopperen.”
-Esteban Ibarra-
Tolerantie
Tolerant zijn (Spaanse link) betekent het accepteren en omarmen van dat wat anders is. Voor de Franse filosofe Monique Canto-Sperber is tolerantie een vaardigheid in zelfbeheersing. Het bestaat uit ons vermogen om af te zien van meningen, oordelen en handelingen die andere mensen zouden kunnen kwetsen.
Het doel van tolerantie is dat mensen als groep in harmonie leven. Mensen zijn echter uiterst diverse wezens. In feite zijn we net zo divers als de verhalen die deel uitmaken van onze biografieën.
Daarom is het de moeite waard je af te vragen of er genoeg redenen zijn om de noodzaak van tolerantieonderwijs te rechtvaardigen. Die zijn er. In feite leren we door tolerantie vriendelijker perspectieven aan te nemen.
We zijn in staat om situaties van conflict en onbegrip te zien als normaal en inherent aan ons, als mensen. Bovendien kunnen we eraan werken om eventuele verschillen als gevolg van communicatieproblemen te overbruggen.
In feite moeten we tolerant zijn als we in de huidige geglobaliseerde samenleving willen leven. Het doel is dat we in dezelfde context kunnen samenleven zonder geweld, conflicten en discriminatie.
Dit klinkt misschien als gezond verstand, maar alleen door samenwerking hebben we als soort grote prestaties kunnen leveren. Bijvoorbeeld de uitvinding van het wiel, de verwerving van wetenschappelijke kennis en de ontwikkeling van moderne technologie.
“Tolerantie is respect, acceptatie en waardering van de rijke verscheidenheid aan culturen in onze wereld, onze uitdrukkingsvormen en manieren van mens-zijn.”
-1995 UNESCO Verklaring-
Enkele strategieën voor het onderwijzen van tolerantie
We kunnen tolerantie leren als we kinderen zijn. Sterker nog, als we opgroeien in een omgeving die acceptatie en respect voor andersdenkenden bevordert, is het waarschijnlijk dat we dit zullen opnemen in onze persoonlijke geloofssystemen en waarden. Hieronder bespreken we enkele manieren om tolerantie te bevorderen.
1. Samenwerking als hulpmiddel
Voor kinderen is interactie en samenwerking een goede manier om in contact te komen en begrip op te brengen voor mensen die anders zijn dan zij. Bij samenwerking werken ze samen om bepaalde doelen te bereiken. Om vertrouwd te raken met verschillende contexten komen ze in contact met mensen die anders zijn dan ze gewend zijn
2. Het belang van communicatie
Wij zijn sociale wezens, wat betekent dat conflicten normaal zijn. Gelukkig zijn we in staat, wanneer we geconfronteerd worden met deze gemeenschappelijke dynamiek, over conflicten heen te stappen om onze verschillen te overwinnen en tot overeenkomsten te komen die gedeeld, rijk en divers zijn.
Daarom is de manier waarop we communiceren belangrijk. We moeten onthouden dat het doel is om degenen die anders zijn dan wij te respecteren. Hiervoor kan assertieve communicatie een nuttig hulpmiddel zijn en binnen het gezin geleerd worden.
“We kunnen de communicatie bevorderen tussen de school, het huis, de sociale omgeving waarin de kinderen leven en de gemeenschap, zowel allochtoon als autochtoon.”
-Esteban Ibarra-
3. Emotionele draden weven
Om emotionele draden te weven met andere mensen dan wijzelf, kunnen we gebruik maken van empathie, een vaardigheid die we kunnen leren. Empathie is het vermogen om emoties te kunnen ervaren die andere mensen voelen. Het stelt ons ook in staat ons voor te stellen wat zij denken.
In feite is het vermogen tot empathie buitengewoon omdat het ons nauw verbindt met andere mensen, ongeacht de verschillen die ons scheiden.
Scholen, gezinnen, regeringen en wijzelf zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van een tolerantere (Spaanse link) samenleving. Het is aan ons om een context op te bouwen waarin verschillen met anderen niet langer onverzoenlijk zijn. In plaats daarvan worden ze schakels die ons dichter bij elkaar brengen.
Kortom, als we onze ogen trainen om overeenkomsten in plaats van verschillen op te vangen, kunnen we verrast zijn te ontdekken dat we meer op elkaar lijken dan we dachten. Het is de moeite waard om te leren toleranter te zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
Consejo General de la Psicología en España (2022). Educar para la tolerancia, nueva guÃa. www.infocoponline.es. https://www.infocop.es/view_article.asp?id=21962
-
Libera2.com. (s. f.). MOVIMIENTO CONTRA LA INTOLERANCIA. http://www.movimientocontralaintolerancia.com/html/entrevistas/entrevistas.asp
-
Hernández, I. (2004). Educar para la tolerancia: una labor en conjunto. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 47(191), 161-174.