Vijf strategieën voor neuromarketing die je aanzetten om te kopen
Je denkt graag dat je een rationeel wezen bent en dat je beslissingen vrij en zorgvuldig neemt. Dit verlangen is echter verre van vervuld. Dat komt omdat onbewuste processen vaak een rol spelen bij je besluitvorming, vooral als het gaat om dingen kopen. In feite maken strategieën voor neuromarketing gebruik van deze blinde vlek om je koopbeslissingen te beïnvloeden. We gaan het hebben over enkele van de meest gebruikte strategieën op dit gebied.
Elke campagne en reclame-strategie probeert de aandacht van de consument te wekken. Dit om hem over te halen het aangeboden product of de aangeboden dienst te kopen.
Dit proces wordt geoptimaliseerd dankzij neuromarketing. Er wordt rekening mee gehouden welke stimuli en tactieken de neurologische en emotionele reacties teweegbrengen die een klant tot een aankoop brengen. Er zijn verschillende strategieën en toepassingen die op het gebied van neuromarketing gebruikt worden. Waarschijnlijk ken je er al een paar.
Strategieën voor euromarketing toegepast op verkoop
Om een verkoopproces te laten slagen, is het niet voldoende om de kenmerken van wat aangeboden wordt bekend te maken. In feite is het nodig de consument te kennen en zijn gedachten, emoties en beslissingen te begrijpen.
Waarom kies je het ene product en niet het andere, wat motiveert je, wat drijft je, en hoe reageer je op alle geboden informatie? De antwoorden op deze vragen hebben is uiterst waardevol voor wie omzet wil maken. Neuromarketing biedt de antwoorden.
Laten we eens kijken naar enkele van de meestgebruikte strategieën.
1. De zintuigen inschakelen
Om de aandacht van de consument te trekken, is het belangrijk de zintuigen in te schakelen en dat op een passende manier te doen. Zicht is het belangrijkste middel om te prikkelen. Het maakt het mogelijk de aandacht van de klant te trekken en dwingt hem een grotere hoeveelheid informatie te verwerken.
Daarom is het visuele aspect van de verpakking, het merkimago, of de voorbereiding van advertenties of webpagina’s belangrijk. Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Bijvoorbeeld:
- De psychologie van kleur stelt de adverteerder in staat te begrijpen welke emoties elke toon bij het individu opwekt. Hij kan ze gebruiken wanneer het hem uitkomt.
- De typografie, als ze eenvoudig is, helpt de klant de boodschap duidelijk te lezen. Integendeel, als de tekst ingewikkelder is, besteedt de klant meer tijd aan de interactie met het product.
- Organische vormen hebben de voorkeur van de hersenen boven geometrische, dus het gebruik ervan kan een voordeel opleveren.
Ook de rest van de zintuigen hebben veel in te brengen. Zo kan een aanstekelijk deuntje dat met een merk geassocieerd wordt of een bepaalde geur bij het binnenlopen van een winkel de koopbeslissing van een klant beïnvloeden.
2. Een beroep doen op het emotionele brein
Hoewel je denkt dat je rationeel beslist, is de waarheid dat je dat met je emotionele brein doet. Daarom zijn neuromarketing strategieën die een beroep doen op emoties (nostalgie, angst, woede, verlangen, enz. opwekken) uiterst effectief.
Daarnaast geeft het teruggrijpen op empathie (personages creëren of verhalen vertellen waarmee de consument zich kan identificeren) ook heel goede resultaten.
3. Creëren van een gevoel van erbij te horen en putten uit sociale identiteit
Het gevoel erbij te horen is een menselijke basisbehoefte. We verlangen inderdaad naar en genieten van het gevoel dat we deel uitmaken van een groep. Daarom richten veel merken zich erop de gebruikers zich te laten identificeren met een reeks waarden die met hun product of imago samenhangen.
Door bij deze groep te horen voelt de consument zich dus speciaal en belangrijk. Hij identificeert zich met de voorgestelde cultuur of filosofie. Dit wekt bij hen gevoelens van loyaliteit op.
4. Spelen met de prijs
De prijs is een van de meest relevante aspecten van het verkoopproces omdat hij activeert het cerebrale insula (Engelse link) (verband houdt met pijnlijke gebeurtenissen). Een slecht aangepaste prijs kan ertoe leiden dat de klant de koop juist daarom afwijst. Dat komt omdat hij niet waarneemt dat de kosten overeenstemmen met de geboden waarde.
Als echter het product vóór de prijs wordt getoond, kan dat dit bijzondere effect verzachten (Engelse link). Daardoor ziet de klant de kostprijs als meer aanvaardbaar.
Bovendien is het bekend dat ronde getallen minder geschikt zijn als een prijs aanvaard moet worden. Bijvoorbeeld, 19,90 of 19,99 zal altijd meer ontvankelijkheid opwekken dan 20. Daarom gebruiken de meeste winkels en bedrijven deze strategie.
5. Kiezen voor schaarste en exclusiviteit
Online winkels stimuleren vaak de consumptie door het gevoel te wekken dat een product exclusief en schaars is. Dit maakt het waarschijnlijker dat de klant een drang zal voelen om het te verwerven. Daardoor zal hij sneller zijn beslissing om te kopen maken.
Bedrijven bereiken dit effect door het idee te wekken dat de dienst of het product niet voor iedereen beschikbaar is. Dat kan zijn vanwege de prijs, dat er beperkte quota zijn, of omdat er nog maar een paar van over zijn.
Leer strategieën voor neuromarketing om slimme beslissingen te nemen
Dit zijn maar enkele van de strategieën die neuromarketing biedt als het om verkoop gaat. Natuurlijk kun je niet volledig op de hoogte zijn van alle hersenprocessen die plaatsvinden wanneer een product je aandacht trekt of wanneer je besluit het te kopen. Maar weten hoe je verstand werkt helpt je om je niet zo gemakkelijk te laten meeslepen.
Aandacht besteden aan de verschillende soorten mentale overredings- en verkooptechnieken die op het gebied van neuromarketing gebruikt worden, maakt je in ieder geval bewuster van waarom je beslissingen neemt zoals je doet. Aan de andere kant, als je aan de andere kant staat en je verkoop wilt verhogen, kunnen ze heel nuttig voor je blijken te zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Karmarkar, U. R., Shiv, B., & Knutson, B. (2015). Cost conscious? The neural and behavioral impact of price primacy on decision making. Journal of Marketing Research, 52(4), 467-481.
- Knutson, B., Rick, S., Wimmer, G. E., Prelec, D., & Loewenstein, G. (2007). Neural predictors of purchases. Neuron, 53(1), 147-156.