6 strategieën om omgekeerde psychologie in de liefde te gebruiken

Wanneer we de houding of het gedrag van onze partner willen veranderen, kunnen we intriges creëren of onverschilligheid tonen. Leer hoe je deze strategieën op een verantwoorde manier kunt toepassen.
6 strategieën om omgekeerde psychologie in de liefde te gebruiken

Laatste update: 06 augustus, 2024

Omgekeerde psychologie kan in de liefde worden gebruikt om anderen te beïnvloeden. Dit hulpmiddel is zelfs zo gewoon dat we het waarschijnlijk wel eens hebben gebruikt zonder ons ervan bewust te zijn.

O nverschilligheid tonen en het tegenovergestelde zeggen zijn enkele van de meest gebruikte manoeuvres bij een partner. Als we weten wat omgekeerde psychologie is, is de kans groter dat we effectiever zijn, maar we moeten ons ook bewust zijn van de mogelijke risico’s van het gebruik van overreding om onze doelen te bereiken.

Met dat in gedachten bespreken we wat omgekeerde psychologie is en hoe we de strategieën in de liefde kunnen toepassen.

Wat is omgekeerde psychologie?

Omgekeerde psychologie is een vorm van overreding die iemand probeert over te halen iets te doen wat wij willen.

In plaats van het direct te vragen, wat tot afwijzing kan leiden, wordt een subtiele en heimelijke aanpak gebruikt. Deze methode is gebaseerd op een principe dat psychologische reactantie (Engelse link) wordt genoemd, een emotionele en motiverende toestand die ontstaat wanneer we het gevoel hebben dat onze vrijheid wordt bedreigd.

A ls reactie daarop ondernemen we actie tegen de bedreiging in een poging om de controle terug te krijgen. Dit gedrag komt vaak voor bij kinderen en adolescenten, die midden in de opbouw van hun identiteit de neiging hebben om het tegenovergestelde te doen van wat hun ouders hen vertellen.

Een van de belangrijkste redenen is dat ze hun ouders zien als een beperking van hun vrijheid, en dus nemen ze tegengestelde beslissingen. Bovendien worden we elke dag blootgesteld aan dit soort boodschappen, hoewel we ons er meestal niet van bewust zijn. Laten we een paar voorbeelden bekijken:

  • De zin “je hoeft niets te doen” motiveert ons om in actie te komen.
  • Voor een kunstwerk maakt de aanduiding “niet aanraken” het onweerstaanbaar.
  • Als een puber verboden wordt om met zijn vrienden uit te gaan, zal hij er alles aan doen om met ze mee te gaan.
  • Als een patiënt op dieet wordt gezet, neemt zijn verlangen om ongezond te eten toe.
  • Geconfronteerd met een bord “verboden toegang,” voelen we de drang om het onbekende pad op te gaan.

Omgekeerde psychologie strategieën om toe te passen in de liefde

Nu we hebben uitgelegd wat psychologische reactantie is, gaan we enkele strategieën ontwikkelen die in de liefde kunnen worden toegepast. Deze technieken kunnen erop gericht zijn om iemand aan te trekken of om die persoon geïnteresseerd te houden.

In beide gevallen werken ze op dezelfde manier.

1. Onverschilligheid tonen

Een van de stertactieken van omgekeerde psychologie is om onverschilligheid te tonen voor je partner: voor wat een ander doet of zegt. Dit is een valse onverschilligheid, want in werkelijkheid zijn we geïnteresseerd in de acties van de ander, maar we camoufleren het zodat het niet wordt waargenomen.

Als we bijvoorbeeld een persoon ontmoeten tot wie we ons aangetrokken voelen, kunnen we doen alsof we hem niet hebben gezien. Door op deze manier met verleiding te spelen, valt onze interesse minder op. Daardoor neemt de kans toe dat we de aandacht van onze verovering krijgen.

2. Intriges creëren

Spelen op de spanning van verrassing is een eenvoudige, maar zeer effectieve strategie. Mensen verzetten zich niet tegen onzekerheid: we willen zoveel mogelijk informatie hebben. Wanneer dit niet het geval is, gaat onze aandacht uit naar wat mysterieus is.

Een manier om dit te gebruiken in een koppel is wanneer je een detail hebt met die persoon. Als je zegt: “Ik heb een cadeautje voor je gekocht, maar ik kan je niet vertellen wat het is,” dan wek je hun nieuwsgierigheid en zullen ze moeite doen om erachter te komen wat het is. Bovendien zullen ze ook in de positie zijn om te wederkerig te zijn met een ander cadeau.

3. Het tegenovergestelde zeggen

Dit is gebaseerd op het tegenovergestelde zeggen van wat we willen bereiken. Hoewel het paradoxaal lijkt, is deze manier om dingen te vragen vaak effectiever dan het direct te doen, wat meestal afwijzing en tegenwerking genereert.

Zinnen als “maak je geen zorgen, je hoeft me niets te geven” of “ik wil niet dat je iets organiseert voor mijn verjaardag” zijn alledaagse voorbeelden van deze strategie. Het werkt het beste met iemand die we vertrouwen en die ons goed kent. Anders kan hij of zij de boodschap ook letterlijk nemen.

4. Opties creëren

Het hebben van opties om uit te kiezen verhoogt het gevoel van vrijheid en motiveert ons meer voor het gekozen alternatief. Daarom wordt deze strategie gebruikt wanneer we enthousiasme willen opwekken voor een taak of een plan.

Een voorbeeld zou zijn om de ander het plan voor een date te laten kiezen: “ga je liever naar de bioscoop of naar een restaurant om te eten?” Als ze de voorkeursoptie hebben gekozen, verandert hun perceptie van het plan, waardoor het interessanter en smakelijker wordt.

5. Testen

Als we iemand testen, dagen we zijn of haar capaciteiten uit. Dit wordt geïnterpreteerd als een uitdaging en vergroot de kans dat de persoon zal doen wat wij willen.

Tegen onze date of partner zeggen: “Ik zou graag een riskant plan met je doen, maar ik denk niet dat je er klaar voor bent,” is een manier om hem uit te dagen en te motiveren om te handelen. We kunnen dit ook gebruiken met onze ex-partners als we de relatie willen herstellen.

Deze strategie moet voorzichtig worden toegepast, want het kan een averechts effect hebben. Verweer kan worden opgevat als kleineren, waardoor onze partner boos kan worden of ons kan aanvallen.

Zinnen als “je krijgt nooit iemand zoals ik” zijn een manier om de andere partij te testen.

6. Opgeven

Als de ene persoon opgeeft in ruzies of gevechten, zorgt dat ervoor dat de andere persoon zijn verdediging laat zakken. Dit is een goed moment om omgekeerde psychologie te introduceren en te krijgen wat we willen.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Een stel is het niet eens over hun weekendplannen en de ene partner zegt: “Oké, we doen wat je zegt.” Dit zorgt voor een zekere mate van bewustzijn, of reactiviteit, en hij of zij zal meer openstaan om aan je toe te geven.

Voorzichtig bij het gebruik van omgekeerde psychologie

Omgekeerde psychologie is een goed bestudeerd en veel gebruikt overtuigingsmiddel. We moeten het echter verantwoordelijk gebruiken, anders lopen we bepaalde risico’s.

Het grootste risico is dat we de relatie beschadigen als de ander zich realiseert dat we hem of haar op een heimelijke manier proberen over te halen. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de morele implicaties van het gebruik van omgekeerde psychologie in de liefde. We kunnen geen manipulatie gebruiken om iemand verliefd op ons te laten worden.

Liefde moet natuurlijk en spontaan ontstaan, en doordat de ander speciale kwaliteiten in ons ziet. Ons beste advies is om in de schoenen van de ander te gaan staan en na te denken of je zou willen dat hij of zij hetzelfde voor jou zou doen. Omgekeerde psychologie is op zichzelf niet goed of slecht. Het hangt ervan af hoe we het gebruiken om voordelig of nadelig te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brehm, J. W. (1966). A theory of psychological reactance. Academic Press.
  • Cialdini, R. B. (2022). Influencia. La psicología de la persuasión. HarperCollins Ibérica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.